Potentiële doorbraak inzake bijenbescherming in de Europese Unie

30-06-2021 Potentiële doorbraak inzake bijenbescherming in de Europese Unie

 

Een bericht van Arie Kreike, LTO-gedelegeerde die namens de Nederlandse Bijenhouderij in de EU de belangen van (honing)bijen verdedigd (lid van Working Party On Honey): 

Meer dan de helft van de EU-landen steunde afgelopen maandag een voorstel van de Commissie over de bescherming van bijen tegen pesticiden, waarmee mogelijk een einde komt aan een langdurige impasse over het aanpakken van de achteruitgang van bestuivers in de EU.

Achtergrond: Na jarenlang gekibbel tussen nationale experts achter gesloten deuren in een obscure commissie, besloot de Commissie om het debat onder de nationale ministers naar buiten te brengen, zoals leden van het Europees Parlement al lang hadden bepleit. Maandagavond zeiden 15 EU-landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje, akkoord te gaan met het stellen van een informeel door de Commissie in april voorgesteld doel, dat zou leiden tot uitgebreide veldstudies van elk bestrijdingsmiddel dat meer dan 10 procent van een bijenkolonie dood wanneer deze op EU-niveau wordt toegelaten.

“Ik geloof dat de impasse die we al jaren in de discussie zien, nu achter ons ligt. We kunnen eindelijk verder', zei EU-commissaris voor voedselveiligheid Stella Kyriakides nadat ze de standpunten van de ministers had gehoord.

Volgende stappen: Kyriakides zei dat de Commissie nu een wettelijk voorstel zal doen voor een beschermingsdoel van 10 procent voor honingbijen.

 

Voor meer achtergrondinformatie: 

https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2021/06/28/farming-ministers-reaffirm-need-for-a-new-approach-to-protecting-honey-bees/

 

« terug naar het overzicht