Update informatie Bijenvolkregistratie
Op het NBV-bureau ontvangen we met regelmaat vragen over de stand van zaken ten aanzien van de bijenvolkregistratie (voorheen bijenkast registratie).
Imkers die bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) bekend zijn, hebben recent een brief ontvangen met daarin vermeld hoe zij voor de bijen geregistreerd staan. Deze registratie is gekoppeld aan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dit UBN is op dit moment al verplicht als je aan import of export van bijen doet. De registratieverplichting voor alle houders van bijen en/of hommels gaat in per 1 januari 2025. De afspraak die hierover gemaakt is, is dat de winterstalling/winterstandplaats geregistreerd moet worden. Deze afspraak is gemaakt door het LNV (Ministerie van Landbouw, Visserij Voedselzekerheid en Natuur), de RVO en de gezamenlijke imkersverenigingen waarin ook de NBV zitting heeft (ImkersOverleg).
Hieronder volgen de vragen en de antwoorden op deze vragen:
– Waarom moet je je bijenvolken registreren?
De registratie van bijenvolken is een Europese verplichting en is bedoeld om in geval van gevaar voor diergezondheid inzichtelijk te hebben waar welke diersoorten aanwezig zijn. En ook wie de eigenaar is.
– Moet voor iedere (winter)standplaats een UBN worden aangevraagd?
Ja, voor iedere winterstandplaats moet een UBN worden geregistreerd.
– Moet er voor een verenigingsstandplaats (met meerdere imkers) individueel of door de verenging een UBN worden aangevraagd?
Als de verenigingsstandplaats gebruikt wordt voor de winterstalling, moet iedere imker die zijn bijenvolken/hommelvolken daar stalt, een UBN registreren op het adres van de verenigingsstandplaats. In het kader van diergezondheid moeten bekend zijn welke houders hun dieren op welke plaats houden. De traceerbaarheid van de volken is van groot belang bij een dierziekte uitbraak.
– Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een UBN?
Op dit moment zijn er nog geen bedragen opgenomen in de Regeling tarieven identificatie en registratie Wet dieren voor het registreren van een UBN voor bijen en/of hommels.
– Wat zijn de kosten in de toekomst voor een UBN alleen voor bijenhouden?
Er zijn kosten verbonden aan het registreren van een UBN. Welke kosten dit zijn hangt af van de diersoort. Het ministerie is op dit moment aan het onderzoeken welk bedrag het UBN voor bijen en hommels kost, dit wordt gebaseerd op de gemaakte kosten die gepaard gaan met een registratie. Zodra deze informatie bekend is, wordt dit gedeeld. Totdat het bedrag opgenomen wordt in de bovengenoemde Regeling, worden er geen kosten in rekening gebracht voor het registreren van een UBN.
– Als een imker al een UBN heeft voor andere diersoorten, hoe moet het registreren van bijenvolken gedaan worden?
Als een houder een UBN heeft voor een andere diersoort, kan hij het diersoort bijen en/of hommels toevoegen aan het bestaande UBN als hij de bijen en/of hommels gedurende de winterstalling op dezelfde locatie houdt. Dit kan via mijn.rvo.nl.
– Waarvoor worden de geregistreerde gegevens gebruikt?
De gegevens van de UBN worden uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn ingewonnen, namelijk diergezondheid.
– De registratie is een wettelijke verplichting. Waar ligt de controle verantwoordelijkheid?
Deze ligt bij de NVWA.
– Wat heb je nodig om een UBN aan te vragen?
Om een UBN aan te vragen zijn de gegevens van de eigenaar van de bijen nodig en de locatie waar de bijen in de winter staan. De locatie van de bijen wordt vastgesteld op 1 februari van ieder jaar. Indien de bijen ingezet worden voor bestuiving of verplaatst worden voor bepaalde periodes om een specifieke dracht te bezoeken, hoeft hiervoor geen apart UBN aangevraagd te worden. De verplaatsingen hoeven ook niet geregistreerd te worden. Wel moet iedere imker in een eigen administratie bijhouden waar de bijen en/of hommels worden gehouden gedurende het jaar.
– Waar kan ik meer informatie vinden over de UBN Dierlocatie en de registratie?
www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/dierlocatie-ubn
Er wordt op dit moment gewerkt aan een internetpagina expliciet over bijen en hommels op de website van RVO. De inhoud hiervan wordt eerst afgestemd met de gezamenlijke imkersverenigingen.
Bovenstaande informatie kunnen we op dit moment delen. Als er aanvullende informatie beschikbaar komt (zoals de internetpagina op de website van RVO), zullen we deze uiteraard ook doorgeven. Heb je op dit moment nog andere vragen? Mail naar nbvbureau@bijenhouders.nl. We zullen dan de openstaande vragen verzamelen en deze zodra mogelijk beantwoorden.