Meldpunt Aziatische hoornaar

We streven ernaar de opmars van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk te beteugelen. Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden.

Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl.

Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie. Na verificatie zullen de mensen van de Vespawatchers contact met je opnemen. Meer informatie vind je ook op de facebookpagina Opsporing Aziatische hoornaar Nederland.

Op dit moment hebben de bevruchte koninginnen een beschut plekje gevonden om te overwinteren en sterft de rest van het nest uit of is al gestorven. Mocht je toch een Aziatische hoornaar zien, bijvoorbeeld in je schuurtje of houtstapel, leg haar in de vriezer/ sla haar dood want het is naar alle waarschijnlijkheid een koningin. En meld je vondst op waarneming.nl met een foto.

Hoornaar

Help mee in de opsporing van de Aziatische hoornaar

Met de inzet van een netwerk vrijwilligers via lokale verenigingen proberen we de snelle opmars van de Aziatische hoornaar te beheersen.Samen met een team van vrijwilligers sta je in contact met de contactpersoon van een lokale imkervereniging. Deze contactpersoon stuurt vervolgens de zoekteams aan.

Op onderstaande kaart vind je alle bij de NBV aangesloten lokale verenigingen. Klik door om naar de lokale verenigingspagina te gaan en kom in contact met de lokale contactpersonen.

   Binnen de NBV zijn circa 200 lokale bijenhoudersverenigingen aangesloten. Deze verenigingen behoren tot 20 groepen door het hele land. Hieronder een indeling van de lokale verenigingen per groep.

   Noord-Holland

   Zuid-Oost Brabant

   Achterhoek

   Baronie (West-Brabant)

   Groningen

   Midden-Brabant

   Vught

   Overijssel-Oost

   Veluwe-Zuid

   Zuid-Holland

   Friesland

   Noord-Oost Brabant

   Utrecht

   Drenthe

   Overijssel-West

   Limburg

   Veluwe-Noord

   Zeeland

   Gelders Rivierengebied

   Flevoland

   Veluwe-West