Imker worden?

Schaf een bijenvolk aan in een kast en vanaf dat moment ben je imker. Is het zo simpel of is er wat meer voor nodig om jezelf imker te kunnen noemen?

 

Wat is er voor nodig om met een bijenvolk om te gaan en hun fascinerende leven te begrijpen.

Zomaar een bijenvolk aanschaffen zonder enige kennis van zaken hoe ermee om te gaan, is geen goede start. Een imker kan je het vak leren. Een cursus volgen is meestal een goede manier om bekend te worden met het imkeren. De NBV heeft het opleiden van imkers hoog in haar vaandel staan. Goed opgeleide leraren verzorgen tal van cursussen in het land.

Wil je weten of het houden van bijen echt iets voor je is?

Sommige lokale NBV-verenigingen organiseren een kennismakingscursus. Dat is natuurlijk een mooie gelegenheid om in kort bestek al van alles te weten te komen.

Ben je enthousiast en wil je je bekwamen tot imker dan is de Basiscursus Imkeren wat voor jou. Een heel bijenseizoen theorie en praktijk. In het najaar, aan het einde van het seizoen, heb je dan een officieel NBV-diploma op zak. Misschien ben je dan zelfs al bezitter van een eigen bijenvolk dat je tijdens de cursus hebt verkregen en verzorgd.

Bekijk de Basiscursus Imkeren.

 

Lokale verenigingen

Leden van NBV zijn over het algemeen ook lid van lokale verenigingen. Lokaal ontstaan er de mooiste initiatieven, wordt er veel kennis uitgewisseld en ontstaan de meest hechte banden tussen bijenhouders.
Als landelijke vereniging biedt NBV handvatten voor lokale bestuurders, deelt interessante inzichten, biedt promotionele en educatieve hulpmiddelen en brengt vereniging samen voor een nog sterkere band.

Goed om te weten

Je hebt vast nog veel meer vragen over het imkeren: hoe je aan een bijenvolk komt, wat je nodig hebt als beginnend imker en wat het kost qua tijd en geld?

De belangrijkste antwoorden hebben we op een rijtje gezet in de brochure ‘Hoe word je imker?’ Het PDF-bestand kun je online doorbladeren.

Een greep uit de hoofdstukken:

  • Wat heb je nodig?
  • Hoe kom je aan een volk?
  • Voedsel voor je bijen
  • Bloemen voor bijen
  • Eigen honing

De NBV houd je op de hoogte

De imkerij in Nederland bestaat voor 95% uit mensen die als hobby het houden van bijen hebben. Maar net als de bijenvolken van beroepsmatige imkers dragen ook die van hobbyisten bij aan hun taak in de natuur: bestuiving van gewassen. Daarmee vervullen ze een essentiële schakel in het ecosysteem.

Door allerlei beperkende externe omstandigheden en door ziekten en plagen in de volken gaat het de laatste jaren niet zo goed met de bijenvolken. Er vindt heel veel onderzoek plaats hoe bijenvolken op een zo goed mogelijke wijze kunnen worden gehouden. Uitwisseling van de opgedane kennis gebeurt via de de landelijke imkerverenigingen, waarvan de NBV met ruim 8000 leden de grootste is.

De NBV onderhoudt contact met haar leden door het 6 keer per jaar verschijnende blad Bijenhouden, en door minimaal 11 keer per jaar de digitale nieuwsbrief Imkernieuws uit te brengen. Het blad Bijenhouden heeft veel verdiepende informatie, terwijl Imkernieuws meer ingaat op de actualiteit.

Met het BijenBlog krijgen vooral beginnende imkers veel informatie over hoe ze met hun bijenvolken om moeten gaan.