Bijenproducten

Honingbijen maken honing door nectar (een suikerachtige vloeistof) van bloemen in de omgeving te verzamelen. Van gezonde bijenvolken in een omgeving waar gedurende het seizoen van maart tot oktober meer dan voldoende dracht is, zal honing door de imker geoogst kunnen worden. Van de honing kan een imker verschillende producten maken.
Er zijn in Nederland twee stichting die gespecialiseerd zijn in bijenproducten, namelijk het Bijkersgilde en de Nederlandse Commissie voor Bijenproducten.

Honingraat

Honingetiket

De tijd is al lang voorbij dat een honingetiket zo maar uit wat leuke tekst of plaatjes kan bestaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft regels voor opgesteld waar je aan moet voldoen als je honing(producten) wilt aanbieden.

De Stichting Nederlandse Commissie voor Bijenproducten heeft de voorschriften van de NVWA met betrekking tot honing uiteengezet.

Het NBV-logo is geen keurmerk

Het gebruik van het NBV-logo op honingetiketten is niet toegestaan. Het wekt de indruk dat het als keurmerk voor kwaliteit van de honing staat. Dat is niet het geval. Het is daarmee oneigenlijk gebruik van het verenigingslogo.

 

Keuring van bijenproducten

In Nederland worden keuringen van bijenproducten uitgevoerd door het Bijkersgilde en de Nederlandse Commissie voor Bijenproducten. Zij voeren deze keuring van bijenproducten uit op basis van deze uitgangspunten en richtlijnen.

Beide stichtingen verzorgen ook opleidingen tot Specialist Bijenproducten en Keurmeester Bijenproducten. Lees hier meer over in het cursusaanbod.

Ontvang 6x per jaar het vakblad Bijenhouden.