Bijen importeren/exporteren

Wil je met bijenvolken de grens over vanuit Nederland en ze na verloop van tijd weer terughalen dan moeten daarvoor de papieren (o.a. gezondheidsverklaring) in orde zijn.

In Duitsland kunnen volken zonder de juiste begeleidende papieren in beslag genomen worden. Bij terugbrengen naar Nederland moet een EU exportvergunning vanuit Duitsland worden geregeld.

Voor transport van bijen en hommels over de grens is een verplichte registratie nodig bij de RVO en NVWA. Je dient dan te beschikken over een UBN nummer en geregistreerd staan in het Europese systeem voor gezondheidscertificaten (TracesNT).

In dit artikel gaan we in op de te nemen stappen als je bijen, eitjes of sperma wilt importeren en/of exporteren.

Bijen internationaal vervoeren

Gerelateerde artikelen

Stand van Zaken Bijenvolkenregistratie

Imkersoverleg en Ministerie van LNV bezig met invulling details nieuwe regelgeving rondom bijenvolkregistratie. Concrete details zijn nog niet bekend.

Notitie Bijenvolkregistratie Imkersoverleg 13.06.2023

Notitie bijenvolkregistratie vanuit het Imkersoverleg.
Datum: 13.06.2023

Reizen met bijen, eitjes of sperma binnen EU vereist aandacht.

Het onlangs ingevoerde beleid met betrekking tot het reizen met bijen binnen de EU verloopt nog niet altijd soepel. Uit de praktijk blijkt dat de partner is het buitenland niet altijd als ‘geldig ’in TRACES NT staat. Hierdoor is het niet mogelijk om een gezondheidscertificaat af te geven. Hieronder een stappenplan voor bijenhouders die binnen…

Per 1-3-’23: UBN nummer verplicht voor import/export hommels en bijen

Zoals u weet is het Imkersoverleg betrokken bij de totstandkoming van de door de EU verplicht gestelde bijenvolkregistratie. Onderhandeling daarover met LNV is afgelopen 8 februari gestart. Op dit moment is daarover nog geen concrete informatie voorhanden. We verwachten dat binnenkort wel en dan zal u geïnformeerd worden. Tijdens het overleg van 8 februari jl.…