Bijengezondheid

Als imker heb je een verantwoordelijkheid als het gaat om het houden van honingbijen. Het zijn tenslotte levende dieren. Een bijenhouder dient er alles aan te doen om zijn/haar honingbijen gezond te houden en bedreigingen zoals plagen of verzwakking te voorkomen.

Het gezond houden van je bijen is het allerbelangrijkst. Lees hier hoe je je bijen gezond houdt. Mocht je twijfelen aan de gezondheid van je bijen, probeer dan de oorzaak te identificeren en stel een diagnose (lees meer). Mocht je bijenvolk toch ziek zijn lees je hier meer over de verschillende ziektes onder honingbijen.
Niet alleen ziektes zorgen voor sterfte onder honingbijen, ook plagen zoals de Aziatische hoornaar vormen een bedreiging voor onze bijenvolken (lees meer). Kom je er toch niet uit en heb je hulp nodig? Dan is het altijd mogelijk om de hulp van een Bijengezondheidscoördinator in te schakelen. Lees meer over het Netwerk Bijengezondheid Nederland. Het kennisteam van dit netwerk stelt regelmatig een nieuwsbrief op. Deze nieuwsbrieven lees je hier.

Bijen gezond houden

Voor gezond houden van je bijen zijn drie zaken van belang.

Identificatie en diagnose bijenziekten

De diagnoseboom helpt ziekten te herkennen.

Bijenziekten

Veelvoorkomende ziektes bij honingbijen.

Hulp nodig?

Er is altijd iemand die kan helpen.

Plagen

Meer info over plagen die schade kunnen aanrichten.

Ontvang 6x per jaar het vakblad Bijenhouden.