'Kruisbestuiving' tussen bijen en zonnepanelen

14-06-2019 'Kruisbestuiving' tussen bijen en zonnepanelen

 

Primeur voor zonneweide Aadijk in Almelo

Bijen en zon gaan goed samen. Bijen en zonne-energie ook. Daarom slaan SolarEnergyWorks en de NBV de handen ineen. Weides voor zonnepanelen worden ook bijenweides met dracht voor talloze soorten en plek voor bijenvolken. De komende jaren werken lokale NBV afdelingen samen in nieuw aan te leggen zonnepanelen parken. Het te ontwikkelen zonnepark AAdijk in Almelo krijgt de primeur. De NBV afdeling Almelo 't Iemenschoer werkt mee aan de realisatie. 
Op 18 juni wordt de samenwerking in de media bekendgemaakt.

De leefomgeving van de Nederlandse bijen verkeert in zwaar weer. SolarEnergyWorks gaat daarom zijn zonneparken zo inrichten en beplanten met inheems sortiment dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen. 

Natuurlijke omgeving

Plaatselijke imkers krijgen de mogelijkheid hun bijenkasten te plaatsen op de zonneweides van SolarEnergyWorks. Perfect ingepast in het landschap, omgeven door veel groen en afgesloten voor het publiek. In die rustige, natuurlijke omgeving kunnen bijen en andere insecten uitstekend gedijen. Dat is niet alleen van belang voor de imkers, maar  voor de hele natuur. 

Bijenhouders

Samen met de plaatselijke imkers en de NBV gaat SolarEnergyWorks bij de zonneparken informatieborden plaatsen en voorlichtingscentra openen over de Nederlandse bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Voorts gaat deze projectontwikkelaar de Nederlandse Bijenhouders vereniging in Wageningen en lokale bijenhouders financieel en anderszins ondersteunen.

SolarEnergyWorks heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld ('280 voetbalvelden') en heeft op dit moment nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst al deze parken een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.

Kansen

WageningenUR deed onderzoek naar kansen voor de insectenwereld op zonnepanelenparken en bracht daar een  rapport over uit: Zonneparken natuur en landbouw

 

« terug naar het overzicht