Kamervragen over Honingcowboys in de Biesbosch

10-10-2019 Kamervragen over Honingcowboys in de Biesbosch

 

wilde bijen op reuzenbalsemien -foto: Heiko SteinTijdens de bloei van de reuzenbalsemien werd de Biesbosch overspoeld door imkers met hun bijenvolken. De balsemien levert op de vochtige bodem heel veel dracht. De lekkere honing is zeer gewild. Uit binnen- en buitenland reisden imkers naar het nationaal park om een graantje mee te pikken. 

In het park zelf werd maar een zeer beperkt aantal imkers toegelaten. Veel imkers zochten hun heil in de directe omgeving buiten het park en stalden de volken op percelen van boeren. Dat leverde overlast op voor de plaatselijke bevolking en recreanten. Beheerder Staatbsobeheer kwam in actie omdat de overmacht aan honingbijen een bedreiding zijn voor wilden bijensoorten. Imkers in de regio vreesden voor het invliegen van ziekten. 

De situatie vormde geen reclame voor de bijenhouderij was ook de mening van de NBV. De vereniging kreeg de nodige vragen van de pers te verwerken. Samen met afdelingen in de omgeving en betrokken gemeenten voerde de NBV overleg over de situatie over het verkomen van herhaling in het volgende seizoen.

De Tweede Kamer stelde vragen aan de minister n.a.v. het bericht in de media Honingcowboys bedreigen wilde bij en de Biesbosch. De NBV droeg haar steentje bij aan de beantwoording van de vragen.

Lees hier de antwoorden op de website van de Rijksoverheid >

« terug naar het overzicht