EU Honingproducenten in zwaar weer

17-02-2020 EU Honingproducenten in zwaar weer

 

De Europese honingproducenten eisen dat er een noodactieplan komt om de sector te redden. wat wijst op een daling van de productie in de hele EU en een stijging van de goedkope invoer.
Geconfronteerd met een "kritieke en uiterst volatiele" marktsituatie hebben de honingproducenten in de EU, naast boerenorganisatie COPA-COGECA, vrijdag 14 februari vanuit Brussel een oproep gedaan tot een snelle actie. 

De sector heeft het moeilijk nadat de productie in 2019 kelderde. De logische prijsstijging bleef uit doordat de daling van de productie werd gecompenseerd door een toename van de goedkope import. Zoals het er nu naar uitziet, produceert de EU niet genoeg honing om in haar eigen behoeften te voorzien en importeert zij ongeveer 40 procent van de honing uit landen buiten de EU.

Importhoning van buiten EU, met name uit China, moet aan dezelfde eisen gaan voldoen als de EU honing. Ook moet de herkomst van honing beter (tot op het land) zichtbaar worden op het etiket (niet alleen EU, maar ook uit welk(e) land(en)).

 

Action Paper Cop-Cogeca (PDF)

Persbericht 14/2/2020 (PDF)

Lees meer elders op de site >

(herkomst: persbericht COPA-COGECA 14/2/2020)

« terug naar het overzicht