Bijenjournaal vervangt Landelijke Open Imkerijdagen 2021

17-06-2021 Bijenjournaal vervangt Landelijke Open Imkerijdagen 2021

Ondanks de hoop dat het mogelijk zou zijn om in juli - zij het met aanpassingen - weer fysieke Landelijke Open Imkerijdagen (LOI) te organiseren, hebben we moeten besluiten de organisatie van de fysieke LOI te stoppen en over te gaan op het digitale alternatief, Het Bijenjournaal.

 

Geen fysieke LOI 2021

Hoewel de aangekondigde versoepelingen per eind juni verwacht worden, is er op dit moment nog geen zicht op landelijke vereisten/beperkingen voor het fysiek ontvangen van bezoek op de imkerijen. De individuele locaties waar de LOI zou plaatsvinden worden gezien als losse evenementen die dienen te voldoen aan de landelijke, maar ook aanvullende regionale en lokale vereisten. Dit houdt in dat voor alle verschillende locaties de richtlijnen van de Veiligheidsregio en mogelijk aanvullende vereisten vanuit gemeenten gevolgd dienen te worden. Tot op heden is er geen zicht op deze verschillende vereisten en is het onwaarschijnlijk dat de individuele deelnemers aan de LOI tijdig en volledig aan deze vereisten kunnen voldoen. Het bestuur heeft daarom niet anders kunnen besluiten dan het stoppen van de organisatie van de fysieke Landelijke Open Imkerijdagen 2021.

 

Het Bijenjournaal

Sinds begin dit jaar is een enthousiaste werkgroep van vrijwilligers en professionals uit ons ledenbestand aan de slag gegaan met de opdracht een initiatief te ontwikkelen dat zowel geschikt zou zijn als ondersteunend middel om bezoekers naar de LOI te trekken, maar wat ook ingezet kan worden als volwaardig alternatief als fysieke LOI dit jaar geen mogelijkheid zou zijn. Deze opdracht heeft de groep met veel inzet en passie volbracht en we zijn er trots op om in het 2e weekend van juli de eerste uitzending van het Bijenjournaal te mogen presenteren als volwaardig alternatief voor de fysieke LOI.

In acht journaals met verschillende thema’s wordt het publiek (met name kinderen) meegenomen in de wereld van de bijen en de imkers. Denk bijvoorbeeld aan interviews, kijkersvragen en een quiz over thema’s als bijenvolk, belang van bijen, de imker en biodiversiteit. Uiteindelijk met dezelfde doelstelling als de jaarlijkse LOI: het publiek voorlichten over de bijen en het imkeren en alles wat daarmee te maken heeft.
De acht journaals zullen in een tijdsbestek van twee weken worden uitgezonden, met de start in het geplande LOI weekend. Er zal veel tijd en energie worden gestopt in de promotie van het Bijenjournaal dus houd de media hiervoor in de gaten! 

 

Meer informatie over het Bijenjournaal, de locatie en tijden van de uitzendingen, zullen bekend gemaakt worden via deze pagina.

« terug naar het overzicht