De eerste bee-pass kast in Nederland

14-06-2021 De eerste bee-pass kast in Nederland


Imkervereniging Amstelland heeft twee Franse demonstratie kasten aangeschaft, één is geplaatst in de Stadstuinen in Amstelveen en de ander komt aan de Polderweg in Ouderkerk aan de Amstel.

Door luikjes te openen kan iedereen zien hoe de bijen leven. Een 3 meter hoge uitlaat zorgt ervoor dat de bijen ongestoord in en uit kunnen vliegen. Bij beide demonstratie kasten komen informatiepanelen over het leven van de bij en over drachtplanten.

Bestuivers langs de A9

Rijkswaterstaat (RWS) gaat de A9 tussen Holendrecht en Badhoevedorp verbreden. Bij Amstelveen wordt de weg verdiept en deels ondergronds aangelegd. De werkzaamheden duren van 2020 tot zeker 2026.

In het voorjaar van 2020 deed RWS een beroep op ‘Imkervereniging Amstelland’ om ideeën aan te leveren om al tijdens het werk aan de A9 de kwaliteit in de groene ruimte rond de rijksweg te herstellen en te vergroten. RWS dacht hierbij aan het plaatsen van bijenvolken in het werkgebied. Jos Valentin en Jan Westerhof hebben dit opgepakt en met RWS overlegd om het breder te benaderen dan alleen het plaatsen van een bijenvolk. Het gaat immers om het creëren van een omgeving waar niet alleen de honingbij maar alle bestuivers en andere insecten voedsel en nestgelegenheid vinden. Door dit tijdens de bouw goed aan te pakken ontstaat op termijn meer en beter groen dan in de oude situatie. RWS reageerde positief op het voorstel om de biodiversiteit in het gebied blijvend te vergroten.

Gedurende de werkzaamheden komen er locaties vrij voor ‘tijdelijke’ natuur. Naast het plaatsen van bijenvolken willen we die locaties benutten voor Bed & Breakfast voor de bestuivers. Bij onze aanpak staan de bestuivers centraal: honingbijen, wilde bijen, wespen, hommels, vlinders, zweefvliegen, kevers etc. Door al in een vroeg stadium rekening te houden met de ‘wensen’ van deze bestuivers, kunnen veel tijdelijke voorzieningen ook in de definitieve eindsituatie hun plek behouden. Daarnaast is er ingezet op het vergroten van kennis van de natuur bij de inwoners in de naaste omgeving.

Een van de voorstellen die binnen dit plan passen, is het plaatsen van twee Bee-Pass kasten. Na de goedkeuring van de bouwvergunning is de eerste kast in de Stadstuin van Amstelveen geplaatst. Daarmee heeft Amstelveen de landelijke primeur van de eerste Bee-Pass kast in Nederland. De Bee-Pass is een demonstratiekast op basis van een Dadant Blatt kast. Deze is bevestigd op een stevig metalen frame dat op een stelconplaat is geschroefd. De vliegplank is vervangen door een 3 meter hoge, houten kolom waardoor de bijen het nest verlaten en weer binnenkomen. Er is gebruik gemaakt van 18 mm dik hout wat het geheel behoorlijk hufterproof maakt. De kast biedt belangstellenden de mogelijkheid om de bijen het hele jaar te observeren zonder ze te storen. Het leven van de honingbij kan men zien door 4 luiken te openen. Of het openen en sluiten van de luiken aan de belangstellenden over gelaten kan worden zullen we dit jaar ervaren.

Harmke van de Fliert
Voorzitter imkervereniging Amstelland

Jos Valentin
Jan Westerhof

« terug naar het overzicht