Zomerbollen voor bijenvoedsel

11-03-2014 Zomerbollen voor bijenvoedsel

Bijenvolken van het Bijenhuis in Wageningen gaan een fleurige toekomst tegemoet. Samen met bollenkweker Robbert Uittenbogaard (midden) hebben NBV-bestuursleden Aat Rietveld (links) en Henk Zomerdijk (rechts) het zomer-bollen-mengsel geplant dat met de bloei aansluit op het voorjaarsmengsel van crocussen, blauwe druifjes en narcissen. Het zomermengsel garandeert bijen tot aan de eerste vorst van voedsel. Aat Rietveld: “Het vergroten van de biodiversiteit tijdens de uitvliegperiode van bijen is zeer belangrijk want er dreigt een gebrek aan variatie in stuifmeel en nectar. Gelukkig nemen steeds meer gemeenten en grondeigenaren passende maatregelen.”

Openbaar groen

De zomerbollen zijn door de NBV en Jac. Uittenbogaard & Zn speciaal geselecteerd omdat ze relatief veel nectar en stuifmeel produceren. Dat dient als voedsel voor bijen en vlinders. Daarnaast is het mengsel zo gekozen dat het aantrekkelijk is om te zien. De bloei is gespreid over de periode eind mei tot eind oktober. Het mengsel is zeer geschikt om in openbaar groen te planten. Voor de aanplant van zomerbollen door gemeenten en instellingen in graspercelen, bermen en parken beschikt de kweker over een zogenaamde ‘onder-gras-plantmachine’. Deze machine tilt het gras op, strooit de bollen uit en legt het gras meteen weer op z’n plek. Onder gras adviseert de kweker om 200 bloembollen per m2 te planten, in borders in combinatie met vaste planten 60 bollen per m2.

Mengsel

Het zomerbloeiende bollenmengsel voor bijen en vlinders bestaat uit Crocosmia, Liatris spicata, Gladiolus callianthus (Abessijnse gladiool), Anemone coronaria, Iris hollandica en Gladiolus nanus (kleinbloemige gladiool).  Het gaat om soorten die elke zomer automatisch opnieuw in bloei komen. De zomerbollen kunnen vanaf nu tot eind mei geplant worden.

Bestellen

In het Bijenhuis is het zomerbollenmix in aantrekkelijke kleinverpakking te koop voor toepassing in particuliere tuinen.

« terug naar het overzicht