Vervoersverbod blijft mogelijk deze winter van kracht

07-10-2014 Vervoersverbod blijft mogelijk deze winter van kracht

Mogelijk blijft vervoersverbod in AVB gebieden deze winter van kracht. Sinds het vaststellen van de uitbraak in Stadskanaal zijn er geen nieuwe locaties met Amerikaans Vuilbroed meer gemeld. In totaal zijn 50 imkers en 6 cursisten van de beginnerscursus in de gebieden met vervoersverboden bezocht (Zuidlaren, Hoogezand/ Sappemeer, Exloo en Stadskanaal). Gezamenlijk hadden zij ongeveer 360 volken onder hun hoede. Al deze volken zijn op uiterlijke verschijnselen van AVB gecontroleerd. In totaal moesten 6 volken worden vernietigd.

De betreffende imker in Sappemeer heeft ook bijen in Zuidlaren, dat zou mogelijk een verband kunnen zijn. De twee andere gebieden hadden hier geen verband hiermee. Eén imker had wel eens eerder met AVB te maken gehad en heeft na alle berichtgeving zijn volken nog eens goed bekeken. Daarvan bleek ook één de kenmerken van de ziekte te hebben, die aanvankelijk niet waren opgemerkt.

Van de volken op de eerste locatie zijn voederkransmonsters genomen en naar het Duitse bijenonderzoeksinstituut in Celle gezonden voor nadere controle, alle monsters zijn schoon.

De ingestelde vervoersverboden blijven van kracht totdat BijenGezondheidsCoördinatoren (BGC) de volken op de besmette standen voor een tweede keer hebben gecontroleerd. Het kan zijn dat voor een of twee gebieden dit pas na de winter mogelijk is. Het is vereist dat er een viertal weken tussen het eerste en twee controle  zit. Indien geen verdachte volken meer worden gevonden zal dit worden gerapporteerd aan de overheid. De overheid beslist uiteindelijk of de gebieden vrij gegeven worden. Wellicht kunnen de locaties waar de eerste twee uitbraken werden vastgesteld, Zuidlaren en Hoogezand, binnenkort wel worden vrijgegeven.

« terug naar het overzicht