Verbod landbouwgif geeft imker ruimte

02-05-2013 Verbod landbouwgif geeft imker ruimte

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) is opgelucht dat de discussie over het gebruik van een aantal neonicotinoïden, denkbare veroorzakers van bijensterfte, in een wat rustiger vaarwater is terecht gekomen. Het door de Europese Commissie opgelegde moratorium van het gebruik van een aantal toepassingen tot eind 2015 geeft gelegenheid tot grondig onderzoek naar de effecten ervan op bijen, ander insectenleven en vogels en de ontwikkeling van modernere testen, nodig voor verantwoorde toelating van dit soort producten op de markt.

De NBV wijst er wel op dat de neonicotinoïden niet de enige factor zijn in de wintersterfteproblematiek. In een ecosysteem werken heel veel factoren samen. Zoveel is duidelijk: er moet blijvend aandacht zijn voor verbetering van de hoeveelheid - voor bijen broodnodige - bloeiende planten en bomen in ons land en voor beheersmaatregelen die de bloei doelgericht ondersteunen. Bijenvolken lijden honger in bepaalde perioden van het jaar, waardoor ze verzwakken en zich niet kunnen wapenen tegen de winter.

Daarnaast is doorlopende onderdrukking van de varroamijt, de parasiet die de bijenvolken al sinds begin jaren tachtig teistert, van groot belang voor het op peil houden van de vitaliteit van bijenvolken. En ook het totale effect van de varroaparasitering op vitaliteit en weerstand van volken is nog helemaal niet duidelijk. De NBV blijft dan ook aandringen op meer onderzoek om het sterfteprobleem verder te ontrafelen en uiteindelijk uit de wereld te helpen.

Nu één factor voorlopig niet meespeelt, wordt imkers allereerst geadviseerd zich te concentreren op de adequate bestrijding van de varroamijt. In voorbije jaren is gebleken dat dit helpt.  Terreinbeheerders, zoals boeren en waterschappen en lokale en regionale overheden wordt gevraagd zich in toenemende mate in te spannen voor de verbetering van de bloemrijke bijenweide. Ook tuinbezitters kunnen bijdragen door bijenvriendelijke gewassen aan te planten. Er ligt een taak voor kwekers en tuincentra om hierop in te spelen met het aanbod van het plantenassortiment.

 

Voorgaand persbericht is op 2 mei 2013 verzonden

Download het bericht als PDF

 

 

 

 

 

« terug naar het overzicht