Onderling Schadefonds NBV steunt gedupeerde imkers na watersnood

14-09-2021 Onderling Schadefonds NBV steunt gedupeerde imkers na watersnood

 

Sinds 2019 kent de NBV een Onderling Schadefonds Bijenkastschade. 

Na de watersnood van deze zomer is via de lokale verenigingen onder de Limburgse imkers uitvraag gedaan naar eventuele schade aan volken of materiaal. Hierop hebben zich diverse imkers uit verschillende delen van Limburg gemeld met het verlies van materiaal en volken. 

De speciaal ingestelde commissie voor de afhandeling van claims binnen schadefonds heeft de meldingen vervolgens beoordeeld. De commissie bracht haar advies tot afhandeling uit aan het bestuur, wat het advies bekrachtigde in de bestuursvergadering van 8 september jongstleden. Inmiddels hebben de getroffen imkers individueel bericht ontvangen over de beoordeling en uitbetaling van de schade. 

 

Met de faciliteit Onderling Schadefonds Bijenkastschade (OSB) beoogt de vereniging de financiele gevolgen van verlies, vernieling en diefstal van volken en materiaal van de bij de NBV aangesloten imkers met elkaar op te vangen. Het fonds is opgericht omdat het verzekeren van bijenkasten en bijenvolken voor individuele imkers of collectief vanuit de vereniging nagenoeg onmogelijk, danwel uitzonderlijk kostbaar is. Voor het schadefonds wordt jaarlijks per lid €1,50 van de contributie van de landelijke vereniging gereserveerd. Het fonds kan uitkeren bij individuele schade door diefstal, vernieling of in geval van een grote regionale ramp zoals de watersnood deze zomer. Meer informatie en voorwaarden van het Onderling Schadefonds Bijenkastschade is te vinden via MijnNBV.

 

« terug naar het overzicht