Linde ter gelegenheid van World Bee Day

20-05-2019 Linde ter gelegenheid van World Bee Day

 

De NBV vestigde de aandacht op de jaarlijkse World Bee day (20 mei) met het planten van een uit de kluiten gewassen lindeboom in het stadspark achter theater de Junushoff in Wageningen. De linde werd op de 20e door NBV voorzitter Bert Berghoef officieel overgedragen aan wethouder Dennis Gudden (op de foto links) van de gemeente Wageningen. 

Bij een speciale dag hoort een speciale boom. Gekozen was voor de gewimperde linde (Tilia henryana). Deze boom,  met zijn speciale en makkelijk herkenbare blad, van oorsprong afkomstig uit China, bloeit pas in augustus/september, na de in Europa inheemse linden. Gudden noemde de soort een verrijking voor Wageningen, niet alleen omdat het de eerste boom van deze soort is in de toch al boomrijke omgeving, maar ook als drachtboom voor honingbijen en talloze andere bestuivers. 

Een paar dagen eerder was de boom door medewerkers van de groendienst geplant. Op World Bee Day kreeg de boom symbolisch een gieter water van Gudden en Berghoef en daarmee de zegen voor een voorspoedige groei. 

Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint Oedenroede leverde de linde. Linden zijn niet alleen geweldige drachtbomen, ze staan al eeuwenlang symbool voor de verbondenheid met ons leven. Om die reden worden bij speciale gelegenheden linden aangeplant. 

 

 

« terug naar het overzicht