Jeugdimkers actief op IMYB in Praag

14-07-2016 Jeugdimkers actief op IMYB in Praag

International Meeting Young Beekepers 

De opzet van de IMYB competitie was geheel anders dan in voorgaande jaren. Essentie was dat men dit jaar heeft gewerkt met ‘gemengde teams’, 10 teams van elk 6 deelnemers uit verschillende landen en met verschillende moedertalen. Het TeamNL bestond uit drie jongens: Bob Broeze deed eerder mee in 2013 en werd toen 5e, en Emiel Wolfs overkwam exact hetzelfde in 2014. Niels Wiersema meldde zich in januari van dit jaar als eerste aan. 

De deelnemers waren verdeeld over internationale teams. De teams werden getest op praktische en theoretische kennis over het bijenhouden, bijenproducten en dracht. Helaas voor hen zaten zij geen van allen in de prijswinnende teams 1 t/m 3. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het ging tenslotte niet om de prijzen, maar om samenwerking tussen jongeren uit verschillende landen. Die konden op deze wijze veel van elkaar leren, niet alleen op het vlak van de imkerij.

Klik hier voor de uitslag

 

Ervaringen van de deelnemers

 

v.l.n.r. : Leon Gütz (begeleider), Bob Broerse, Baldi Dekker (begeleider), Emiel Wolfs en Niels Wiersema

 

Niels Wiersema (15)

Sinds drie jaar ben ik imker. Ben begonnen met bijenhouden toen mijn vader de basiscursus deed. Ik vond het leuk wat hij leerde. Nu volg ik zelf ook de cursus om nog wat extra dingen er bij te leren. Samen hebben we vijf volken. Ik vind het heel erg leuk om bijen te houden, en te zien dat ze altijd zo zelfstandig zijn.
Als ik terugdenk aan de IMYB,  dan is het vooral hoe gezellig het altijd met iedereen uit alle landen was. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd van anderen. Het was niet een kampioenschap. Meer een imkerkamp, omdat je veel gezamenlijke activiteiten deed. We hebben in die twee dagen een heel druk programma gehad. Het waren wel  de twee leukste dagen ooit!

Emiel Wolfs (14)

Vijf jaar heb ik nu bijen. Toen ik 4 was wilde ik al bijen houden en heb toen geprobeerd mijn eigen kastje te bouwen. Op mijn 9e ben ik begonnen met mijn eerste volk, ik heb geen cursus gedaan maar alles geleerd van Saskia (een vriendin van mijn moeder).
Dit jaar deed ik voor het eerst mee aan de IMYB. Een geweldige ervaring! In het begin was het wel even wennen, maar daarna werd het super cool. Leon en Baldi hebben super goed geholpen met het voorbereiden op de wedstrijd en met de landenpresentatie op de tweede avond. Onze presentatie ging over de zaadteelt in Nederland. Ik heb veel geleerd van de wedstrijdonderdelen, zoals voor het eerst overlarven, erg leuk! In de groep waar ik zat sprak iedereen Engels, dat was fijn.
We zijn de stad Praag in geweest, een mooie stad waar we de laatste avond een leuke boottocht hebben gemaakt, met aan boord een disco.  Het was wel super gezellig en leerzaam. Als het lukt ga ik volgend jaar weer mee!

Bob Broeze (14)

Al vier jaar ben ik imker. Ik begon met imkeren omdat ik het heel mooi vond hoe alle bijen samenwerken als één geheel en hoe het allemaal werkt in een volk. Ik heb een cursus gevolgd en toen ook mijn eerste volk gekregen. Later heb ik nog een klein volk overgenomen. Die heb ik bij vrienden in hun appelboomgaard gezet. Het eerste volk heeft de winter niet overleefd, omdat ze zich in een hoek hebben gegeten.
Ik vond de IMYB heel leuk omdat je met veel verschillende landen in contact kwam. Ook omdat er elementen van bijenhouden uit andere landen werden gebruikt die ik nog nooit had gedaan. Er waren andere gereedschappen en het maken van ramen was ook anders. Gelukkig had ik teamleden die het wel snapten. Ik heb er veel geleerd en ik hoop zeker nog een keer te gaan.

« terug naar het overzicht