CBPV monitoring

25-10-2022 CBPV monitoring

Een werksterbij met een zwart opgeblazen achterlijf: een symptoom van CBPV infectie

 

CBPV monitoring: wint dit bijenvirus terrein in Nederland?

Tijdens het symposium Bijengezondheid op 15 Oktober hebben Wageningse onderzoekers hun plannen gepresenteerd voor CBPV monitoring in Nederland die wordt uitgevoerd binnen het Nationaal Honingprogramma 2020-2022. De aanleiding is dat dit virus steeds vaker wordt waargenomen in Engeland en Duitsland, maar het is onbekend of dit ook voor Nederland geldt. Helpt u mee om CBPV in Nederland te monitoren?

Het Chronisch-bijenverlammingsvirus (Chronic Bee Paralysis Virus; CBPV) is een virus dat in honingbijenvolken wordt gevonden. Klinische symptomen van dit virus zijn zwarte trillende bijen met soms ontwrichte vleugels en opgeblazen haarloze achterlijven (zie figuur 1). Bijen@WUR verzamelt dit najaar bijenmonsters om in kaart te brengen of de infectie druk van dit virus in Nederlandse bijenvolken toeneemt. We streven naar een landelijke dekking door minstens tien bijenstanden per provincie te bemonsteren. We willen graag drie volken per bijenstand bemonsteren. U kunt echter ook meedoen met een of twee volken. Eén monster bestaat uit 30-50 bijen uit één volk.

Als u zou willen meewerken aan dit onderzoek dan vragen wij u vriendelijk om het volgende formulier in te vullen:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=5TfRJx92wU2viNJkMKuxjyRAj41ueA9Ig0eUO4g3h0hUQjJHUFFMOVFNUldZWEg4VkxHR0c1SThBUi4u

Om een goede geografische spreiding te realiseren zal er een selectie plaatvinden onder de aanmeldingen. Mocht u geselecteerd worden, dan ontvangt u per post alle benodigdheden en instructies voor het bemonsteren toegestuurd - inclusief een port-betaald retourpakket met verzendsticker naar Bijen@WUR. Er zijn dus geen kosten aan verbonden.

Als u meer wilt weten, stuur dan uw vraag naar bijen@wur.nl

 

 

 

« terug naar het overzicht