Bestuivingsdag 2013, Wageningen

28-11-2012 Bestuivingsdag 2013, Wageningen

Op zaterdag 26 januari 2013 organiseert de NBV-commissie Bestuiving voor de 5e keer met een breed programma de jaarlijkse studiedag voor bestuivingimkers.

Plaats: Radixgebouw, Droevendaalsesteeg 1, 6708 PB Wageningen.

 

Programma

09.00 uur Zaal open, ontvangst met koffie

09.45 uur Opening door dagvoorzitter Joep Verhaegh

 

10.00 uur

Mondiaal tekort aan bestuivingvolken? - Kees van Heemert (o.a. voormalig directeur van de Ambrosiushoeve; redacteur Bijenhouden)

Bestuivingsimkers brengen hun bijenvolken tegen een vergoeding naar de gewassen, een economische activiteit. Bij een grote bestuivingbehoefte zoals bij de amandelteelt in Californië, bepalen vraag en aanbod de prijsvorming van de bestuivingsvergoeding. Hoe gaat dat in z’n werk? Hoe afhankelijk zijn gewassen van honingbijen? Zijn er in de toekomst wel genoeg bijenvolken? Het fabeltje van de verdwenen bijen in China. Wanneer is honingproductie voor een beroepsimker interessanter dan bestuiving? Vragen en antwoorden.

 

11.00 uur

Imkeren bij een asperge-zaadteeltbedrijf - Robert Cox ((bedrijfsimker bij Limseeds BV, onderdeel van Limgroup Agricultural Research met hoofdvestiging in Horst, centraal in het tweede tuinbouwgebied van Nederland)

Planning, organisatie en risicospreiding gedurende het bestuivingsjaar toegespitst op het vermeerderen van bijenvolken en optimale vitaliteit van de bestuivingsvolken voor de aspergezaadteelt.

 

12.00 uur Lunch

 

12.30 uur

Workshop i.d.v.v. gespreksgroepen met verslaglegging: 2012: een uniek imkerjaar met ups en downs. Wintersterfte, moeizame voorjaarsontwikkeling door lage temperaturen met relatief weinig honing/stuifmeel, moeizame bevruchting jonge moeren.

13.30 uur De gespreksgroepen doen verslag

 

14.30 uur Koffie-/theepauze

 

14.45 uur

De sleutel tot succes voor een minimaal verlies aan bijenvolken; resultaten van het ’BIV’-onderzoek - Otto Boecking (senior-onderzoeker bij het ‘Institut für Bienenkunde’ te Celle (D))

BIV staat voor Betriebsweisen im Vergleich. Samen met Pia Aumeier en Gerard Liebig vergelijkt Boecking de twee meest gangbare bedrijfsmethoden in Duitsland: de Celler rotatiemethode en de Hohenheimer bedrijfsmethode. De methoden verschillen inzake het maken van jonge volken en de verzorging in de nazomer. Het onderzoek kijkt ook naar de varroabestrijding. In 2012 testten 150 imkers met meer dan 2600 volken hoe de beide bedrijfsmethoden doorwerken in volksontwikkeling, zwermen, honingopbrengst en varroabesmetting.

 

De BIV-imkers hebben gemiddeld veel kleinere verliezen dan het Duitse gemiddelde.

 

16.00 uur Afsluiting ontmoetingsdag.

 

Kosten deelname € 17,50 p.p. Lunchpakket graag zelf meebrengen, voor koffie, melk en thee wordt gezorgd. Betaling aan de zaal voor aanvang van de studiedag.

Deze dag is niet alleen voor bestuivingimkers, maar voor alle andere imkers die hun bijenhorizon willen verbreden.

Aanmelding uiterlijk maandag 21 januari 2013 bij het secretariaat van de NBV, mevr. Gerda Bogaards, t 0137 422422 of e secretariaat@bijenhouders.nl.

« terug naar het overzicht