Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

 

Schermafbeelding 2025-03-19 202348

 

 

 

 

welkom op de groepspagina van groep Fryslân

deze pagina is in aanbouw dus nog niet alle informatie is aanwezig

 

 

Friesland is een provincie van uitersten: van het dynamische waddengebied tot bruisende steden, van uitgestrekt platteland tot natte moerasbossen. Deze veelzijdige natuur biedt een rijke voedingsbodem voor onze bijen en maakt Friesland een unieke plek om te imkeren.

Net zo divers als het landschap zijn de imkers die hier actief zijn. Jong en oud, man en vrouw, met uiteenlopende achtergronden—allemaal delen ze dezelfde passie: het houden van bijen en het bijdragen aan biodiversiteit.

Of je nu bijen houdt in een stadsachtertuin, op een terp tussen de schapen of aan de rand van een natuurgebied, Friesland biedt ruimte voor iedere imker.

 

Samen vormen we een hechte gemeenschap waarin kennis wordt gedeeld, beginnende imkers worden begeleid en waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Wil je meer weten over imkeren in Friesland of ben je op zoek naar een imker in jouw buurt? Neem contact op en ontdek de veelzijdigheid van de Friese bijenwereld!

 

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar in Friesland: een groeiende uitdaging
Een Aziatische hoornaar op een bloem

Een Aziatische hoornaar op een bloem© Helle van der Roest

 

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) rukt op in Nederland, en ook in Friesland wordt deze invasieve exoot steeds vaker waargenomen. Dit roofinsect, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, vormt een bedreiging voor honingbijen en andere bestuivers. Een enkele hoornaarkolonie kan duizenden bijen per dag vangen, wat grote gevolgen heeft voor de biodiversiteit en de imkerij.
Herkenning en gedrag
De Aziatische hoornaar is donker van kleur, met een opvallende gele band op het achterlijf en gele uiteinden aan de poten. Ze zijn kleiner dan de inheemse Europese hoornaar (Vespa crabro) en gedragen zich agressiever tegenover bijen en andere insecten. Hun nesten worden vaak hoog in bomen gebouwd, maar ook in schuren of struiken kunnen ze zich vestigen.
Wat te doen bij een waarneming?
Het is cruciaal om een nest of individu zo snel mogelijk te melden. In Friesland kunt u waarnemingen doorgeven via:
🐝 Waarneming.nl
🐝 Vespa-Watch
🐝 ObsIdentify (van Waarneming.nl)
🐝 Observation (van Waarneming.nl)

Probeer het nest niet zelf te verwijderen; dit moet door gespecialiseerde bestrijders gebeuren.
Hoe helpen we de bijen?
Imkers en natuurliefhebbers kunnen helpen door alert te zijn en waarnemingen door te geven. Daarnaast is het stimuleren van biodiversiteit essentieel: een gezonde natuur met een diversiteit aan bloemen en insecten helpt bijen om veerkrachtiger te blijven.

 

Door samen te werken kunnen we de impact van de Aziatische hoornaar beperken en onze waardevolle bestuivers beschermen! 🐝✨

Meer info vind u Hier

Contactgegevens

Naam

Friesland (Fryslân)

Provincie

Friesland

Contactinformatie

Contact & Informatie

Wilt u kennismaken met het vak imkeren en ontdekken wat er allemaal bij komt kijken? Neem dan een kijkje bij de kennismaking.debijenhouders.nl

Voor onze basis cursus raden wij aan om eerst een kijkje te nemen op cursus.debijenhouders.nl voor de dichtstbijzijnde cursuslocatie.

of voor de vervolg cursus kunt u kijken op voorgezet.debijenhouders.nl

Heeft u een bijenzwerm gezien? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde lokale imkervereniging voor hulp.

Contactlijst

🐝 Bart Pietsersma – Voorzitter📞 06-51177551 | ✉️ bart@belbart.nl

🐝 Klaas de Jong – Secretaris✉️ nbvgroepfryslan@gmail.com

🐝 Erik Jan Rodenhuis – Cursus coördinator

🐝 Marijn Oostland – Pagina beheer✉️ Deoostbij@gmail.com

🐝 Jeen Geerstma – ledenraadslid& aanspreekpunt aziatische hoornaar friesland 📞 06-52360012✉️ geertsma.jeen@gmail.com

Voor vragen of opmerkingen over de webpagina kunt u altijd contact opnemen met de pagina beheerder. 🐝✨

Overige informatie

Algemeen

Gezonde bijen: jouw verantwoordelijkheid als imker

Als imker draag je de zorg voor levende wezens. Honingbijen zijn meer dan producenten van honing; ze zijn onmisbaar voor de natuur en verdienen een zorgvuldige en respectvolle benadering. Het is jouw verantwoordelijkheid als bijenhouder om je bijenvolken zo gezond mogelijk te houden en actief bedreigingen zoals ziektes en plagen te voorkomen.

Het gezond houden van je bijen staat altijd op de eerste plaats.

🔍Twijfel je aan de gezondheid van je bijenvolk? Probeer dan eerst de oorzaak te achterhalen en stel een diagnose – lees hier hoe je dat doet.

🧬Is je volk ziek? Lees meer over de verschillende bijenziekten en hoe je hiermee omgaat – meer informatie over ziektes.

Kom je er toch niet uit of twijfel je over je aanpak? Schakel dan gerust de hulp in van een Bijengezondheidscoördinator. Voor imkers in Noord-Nederland kun je terecht bij: https://www.bijenhouders.nl/bijen-houden/bijengezondheid/hulp-nodig/

Simon Hofstra

Contactpersoon Bijengezondheid, Team Noord-Nederland📧 simonsbijen@gmail.com📞 06-37609487

Hij staat voor je klaar met kennis en ervaring om jou en je bijen verder te helpen.

Wespen en Wespen nesten

Wespen zijn nuttige insecten
Wespen kunnen hinderlijk zijn, maar het zijn ook hele nuttige dieren. De wesp is namelijk een alleseter die dode insecten opruimt en actief op andere insecten jaagt. Wespen kunnen enorme aantallen plaagdieren zoals muggen en vliegen wegvangen rond je huis en dat is fijn! Bovendien zijn wespen – net als bijen – erg nuttig voor de bestuiving van bepaalde planten.

Overlast door wespen
In ons land zien we met name de gewone wesp (Vespula vulgaris), de Duitse wesp (Vespula germanica) – beide ook wel ‘limonadewesp’ genoemd, de Franse veldwesp (Polistes dominula), middelste wesp (Dolichovespula media) en de Europese hoornaar (Vespa crabro). Wespen worden pas lastig voor mensen als de zoete vloeistof die zij krijgen van de larven uit het nest opraken. Meestal is dit aan het einde van de zomer: de wespen gaan op zoek naar suikers omdat de larven in het nest minder worden en dus de zoete vloeistof minder wordt. Dat is het moment dat ze zich op onze limonade en ijsjes storten. Aan het eind van de herfst sterft de kolonie weer uit en gaan de nieuwe koninginnen in winterslaap om rond begin mei weer een nieuwe kolonie op te starten.

Bouwmeester wesp
Wespen zijn geweldige architecten en bouwkundige ingenieurs. De nesten worden gemaakt van papier dat wespen maken van fijngekauwd hout dat ze van bomen, schuttingen en oude takken afschrapen met hun krachtige kaken. Een groot wespennest kan wel uit 2000 wespen bestaan, dus ga er zeker later in het seizoen voorzichtig mee om. Je vindt wespennesten vaak hangend op droge plekjes waar de wespen ongestoord hun gang kunnen gaan, zoals onder het dak van schuurtjes, langs een dakkapel, in vogelhuisjes maar ook in de grond en in struiken en bomen. Grondnesten zijn vrijwel altijd van de gewone wesp of de Duitse wesp, heel soms van de Europese hoornaar. Nesten in struiken en bomen zijn vrijwel altijd van de middelste wesp, als we het over de inheemse wespensoorten hebben. Om het onderscheid te maken met de Aziatische hoornaar is het goed om te weten dat middelste wespen een grijskleurig nest maken, dat ovaal van vorm is (soort van omgekeerd ei).

Wespen bestrijden
Wespen zijn dus nuttige insecten, maar bij (dreigende) overlast is het raadzaam om in te grijpen. Want een wespensteek kan gevaarlijk zijn, zeker voor mensen die allergisch zijn voor wespengif. Ga zeker niet lopen stunten want aangevallen worden door een razende wespenkolonie is levensbedreigend. Bestrijden is vaak niet nodig, je kunt het nest bij (dreigende) overlast ook laten verplaatsen. Het beste kun je voor advies of het laten verwijderen van het wespennest contact opnemen met de Wespenstichting: www.wespenstichting.nl of ga naar hulp en advies van een Wespenconsulent

Aziatische hoornaar
Een wesp die speciale aandacht verdient, is de Aziatische hoornaar. Deze invasieve exoot is een gevaar voor de biodiversiteit, imkerij, bestuiving en volksgezondheid. Meer over herkenning, de levenswijze en wat er gedaan kan worden om de Aziatische hoornaar zo goed mogelijk beheersbaar te houden is te vinden op onze website: https://www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar. Op de lokale verenigingspagina kan het best naar deze pagina verwezen worden.