Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

De afdeling Oranjewoud is opgericht in 1943 en een zelfstandige vereniging aangesloten bij de NBV. De circa 35 leden wisselen kennis uit en helpen elkaar waar nodig met het bijenhouden. De vereniging beschikt over een eigen bijenstal in de Overtuin in Oranjewoud en een bijenstand op de Weinmakker te Heerenveen. Op deze locaties worden ook praktijklessen bijenhouden verzorgt.

De vereniging beschikt over trainingsmaterialen en gereedschap voor honingoogst, welke vrij gebruikt kunnen worden door de aangesloten leden.

 

kasten weinmakker     bijenstal owoud

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa Velutina) is een invasieve exoot, die inmiddels ook in Noord-Nederland is gesignaleerd. De Aziatische hoornaar voedt zich met het vlees van andere insecten, zoals vlinders, vliegen en (honing)bijen. Om deze reden wordt nu landelijk ingezet op bestrijding van de Aziatische hoornaar. Mocht u een Aziatische hoornaar en/of een nest waarnemen in Heerenveen of omstreken, dan kunt u dit doorgeven aan het meldpunt van de Afdeling Oranjewoud. Indien mogelijk ontvangen we graag foto’s en de exacte locatie.

Meldpunt Aziatische hoornaar: Peter Speksnijder 06 3004 1722

Meer informatie over het herkennen van de Aziatische hoornaar is te vinden via de E-learning van het VBI en via Vespawatch.be. In januari 2024 is door de NBV een uitgebreid webinar over de Aziatische hoornaar verzorgd.

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

In het voorjaar groeien de bijenvolken sterk. Onderdeel van de natuurlijke cyclus is dat een overvolle kast leidt tot een bijenzwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. De bijenzwerm is op zoek naar een nieuw onderkomen. Dit gebeurt voornamelijk in de maanden mei en juni.

Een bijenzwerm ziet er indrukwekkend uit, maar is in principe niet gevaarlijk. Probeer geenszins de zwerm te verjagen of te bestrijden. Laat de bijen met rust en roep de hulp in van een ervaren imker. Deze imker zal de bijenzwerm verplaatsen.

Treft u een zwerm aan dan kunt u contact opnemen met een van onze coördinatoren. Deze coördinator wil graag een aantal dingen van u weten.

  • Betreffen het inderdaad honingbijen? Soms krijgen we ook meldingen van hommel- of wespennesten. Hommels geven zeer zelden overlast en bij overlast door wespen kunt u een erkend bedrijf inschakelen. Imkers mogen wespennesten niet verwijderen of vernietigen. Een overzicht vindt u hier http://bitsandbees.nl/verschillen.htm
  • Het adres van de plaats waar de zwerm is aangetroffen en telefoonnummer van de contactpersoon. Bevindt de zwerm zich niet binnen de straal van 15 kilometer rond Heerenveen, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde NBV afdeling uit het volgende overzicht.
  • Sinds wanneer hangt de zwerm er?
  • Op welke hoogte hangt de zwerm? En is er eventueel een ladder op de locatie aanwezig?
  • Een foto van de zwerm en de situatie is ook altijd behulpzaam.

Onze coördinatoren Peter Speksnijder 06 3004 1722 en Henry van Grunsven 06 1392 0640 staan u graag te woord.

 

zwerm1  zwerm3

Nieuws

Aziatische hoornaar

In het landelijk nieuws is meer aandacht voor de Aziatische hoornaar. Peter Speksneijder verzorgt het meldpunt namens de Bijenvereniging Oranjewoud 06 3004 1722

Activiteiten

Cursussen

In samenwerking met de NBV Groep Friesland en andere Friese bijenhoudersverenigingen wordt jaarlijks de Basiscursus Imkeren verzorgd.

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Voorzitter: Peter Speksnijder

Secretaris: Anna Rijpma

Penningmeester: Erik Jan Rodenhuis

Algemeen lid: Niels Overzet

Beheerder Bijenstal Overtuin: Bouke Oosterloo 06 2230 2541

Beheerder Bijenstand Weinmakker: Cees de Wit 06 1966 0942

 

 

Contactgegevens

Naam

Oranjewoud

Provincie

Friesland

Email adres

secretariaat@bijenverenigingoranjewoud.nl

Telefoonnummer

06 23816862

Contactinformatie

Secretaris: Anna Rijpma (secretaris)

Facebook Bijenvereniging Oranjewoud