Bekijk profiel

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina nigrithorax) is een invasieve exotische wesp die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. De soort is per ongeluk in Europa geïntroduceerd. In 2017 werd het eerste nest in Nederland op Schouwen-Duiveland aangetroffen. In de jaren daarna hebben ze zich steeds verder kunnen verspreiden richting het noorden van Nederland.
De Aziatische hoornaar kan mogelijk sch ade veroorzaken aan ecosystemen en de biodiversiteit, de fruitteelt, imkerij en volksgezondheid. De Aziatische hoornaar is opvallend groter dan een limonadewesp en meet tussen de 1,7 en 3,2 cm. Ze is duidelijk te herkennen aan haar volledig zwarte borststuk, zwarte poten met geel uiteinde en geeloranje band achter op haar overwegend zwarte achterlijf.

Mocht u te maken krijgen met de Aziatische hoornaar of zoekt u meer informatie over deze exoot, dan kunt u onderstaande links raadplegen:

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar
https://www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar/

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

In het seizoen van de bijenzwermen worden hommelnestjes vaak verward met bijenzwermen. Bij twijfel is het handig om eerst even op internet naar afbeeldingen te kijken om te zien of het om bijen of hommels gaat. Zo kunnen veel onnodige meldingen van bijenzwermen worden voorkomen. Hommels zijn wilde bijen die graag in vogelhokjes en spouwmuren gaan zitten. Ze brengen geen schade toe en steken zelden. Ze zijn erg nuttig en vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Een hommelvolk kan niet verplaatst worden, maar heeft slechts een gemiddelde levensduur van ongeveer veertien weken. Daarna verdwijnt het nest dat het daarop volgende jaar niet weer door de hommels wordt gebruikt. Geniet van deze ijverige en nuttige diertjes in uw tuin.
Mocht er toch sprake zijn van een bijenzwerm dan kunt u deze melden bij het secretariaat: femkemeinen@hotmail.com

Nieuws

Nieuws

Media / Links

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Welkom bij NBV afdeling Súdwest Fryslân!

Onze vereniging bestaat uit imkers die actief zijn in de regio Sneek-Zuidwest Friesland.
Een aantal keren per jaar komen we bijeen om onderling ervaringen en kennis te delen.

Verder kun je onze vereniging benaderen voor:

Schoolbezoek
Basiscursus bijenhouden
Presentaties/Lezingen
Verkoop van lokale honing.

Meer informatie via het secretariaat: femkemeinen@hotmail.com

DSC_9152

Jubileum

Tijdens onze voorjaarsvergadering op 25 maart werd ons lid Dominicus Zeinstra
onderscheiden met een NBV-onderscheiding voor 40 jaar lidmaatschap.

IMG-20240326-WA0000

Basiscursus bijenhouden

Vanaf 6 april zijn de cursisten van de Basiscursus Bijenhouden bezig met het volgen van de praktijklessen in de bijenstal in Sneek. In ongeveer acht praktijklessen leren de cursisten hoe ze een bijenvolk kunnen beheren.

 

IMG-20230929-WA0019

Tijdens de tweede praktijkles op 20 april kon er vanwege het winterse weer niet veel in de bijen worden gewerkt. Gelukkig kon de rest van de les nuttig worden gebruikt voor het leren timmeren van raampjes.

IMG-20240420-WA0007

Contactgegevens

Naam

Sneek

Provincie

Friesland

Email adres

femkemeinen@hotmail.com

Contactinformatie

Voorzitter

Willem Witteveen

E-mail: willemwitteveen@hotmail.nl

Secretaris

Femke Meinen

femkemeinen@hotmail.com

femkemeinen@hotmail.com