Cursus: Basiscursus Imkeren

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 8
Prijs: € 250
Start datum: 06-02-2023
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:De Wijk
Contactpersoon:Berto Smit <Bert.180@hotmail.com>
Cursuslocatie:Stapelerweg 20 (Informatiecentrum t Ende) , 7957 NB, De Wijk
Routebeschrijving:Van de Wijk richting Veeningen en dan de afslag richting Balkbrug. Dat is de kruising Commissieweg met de Stapelerweg. Na ongeveer 1 km aan de rechterhand als u richting Balkbrug rijdt.
Tel:0651367751
NBV Diploma

De vereniging in De WIjk is al een aantal jaar cursuslocatie van de NBV Basiscursus. Wij doen dit kleinschalig tot Max 12 personen, onder leiding van een NBV-docent en deskundige praktijkbegleiding. De cursus wordt online gegeven en wordt vanaf 1 januari 2023 opengesteld voor cursisten. Je kunt op eigen tempo 24/7 online de cursus doorlopen. Daarnaast zijn er 4 bijeenkomsten voor het beantwoorden van vragen over de theorie. Als naslagwerk is er de NBV cursusmap en praktijkhandboeken. Deze zitten bij de cursusprijs inbegrepen. De theorielessen beginnen doorgaans in februari en aansluitend komt de praktijk aan bod. De data en cursusplaatsen zullen in januari worden gedeeld met de aangemelde cursisten. 

Na de kennismakingscursus enthousiast geworden over het zelf houden van bijen? Of zoveel interesse dat een basiscursus vanzelfsprekend is? De vereniging in De Wijk organiseert ook in 2023 de basiscursus bijenhouden!

De theorie- en praktijkcursus wordt gegeven in op 't Ende, de locatie van Drents Landschap aan de Stapelerweg 20 in De Wijk.  

De cursus bestaat uit een 4 tal theorie-bijeenkomsten, een 10-tal praktijk-bijeenkomsten, het gehele bijenjaar rond en een afsluitend NBV-examen. De theorielessen beginnen doorgaans om 19:30 en eindigen om ca 21:30.

Samengevat:

  • online theoriecursus (10 hoofdstukken met 45 lessen);
  • lessen volg je in je eigen tempo en worden ondersteund met 4 bijeenkomsten voor beantwoording van vragen
  • 10 praktijklessen metbkoffie/thee
  • veel aanvullend naslagwerk en hands-outs
  • NBV-diploma 'Basiscursus Bijenhouden'.

Theorie:

- Geschiedenis en overzicht van het leven van een bijenvolk,

- Anatomie van de bij, voortplanting,

- Volk in een kast en opbouw van dit volk, 

- Vermenigvuldigen en typen kasten, gereedschap, electronische hulpmiddelen

- Bijenziekten en varroa (zomer)

- Inwinteren (vlak voor examen)

 

Praktijk:

De praktijk zal het jaar van de bij volgen ( april - september ) en is meestal op een zaterdag, maar soms ook een andere dag als de bijen erom vragen. We volgen de natuur van de bijen.

De cursus geeft voldoende kennis om zelfstandig een klein aantal bijenvolken te beheren, de nodige ingrepen te kunnen uitvoeren om de bijen te behouden. Tijdens de cursus worden 4-5  bijenvolken beschikbaar gesteld om mee te oefenen.

Geleerd wordt het omgaan met bijen, met imkermateriaal, zieken en problemen in het bijenvolk herkennen en oplossen. Ook de produkten van bijen en de verwerking hiervan komen aan de orde, zeker niet het minst leuke deel!

Het afsluitende examen is een erkend diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Inschrijven voor de cursus geeft recht op een jaar lang lidmaatschap van de Nederlande Bijenhouders Vereniging en je ontvangt het blad Bijenhouden 6x dat jaar en je hebt dezelfde voordelen als alle andere leden.

In de loop van de cursus is er vast en zeker een mogelijkheid om een bijenvolk van de vereniging of een van de leden over te nemen. In dat geval zal je de nodige gereedschappen ook zelf moeten aanschaffen, dat is niet bij de cursus inbegrepen.

De definitieve data komt zo snel mogelijk op de site te staan, danwel worden gedeeld met de cursisten die zich inschrijven. Mocht je vragen hebben, neem dan contact op, dan kunnen we e.e.a toelichten en/of verduidelijken. 


Schrijf u in voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots