Cursus: Basiscursus ImkerenWachtrij

Aantal plaatsen: 20
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 275,- ex boek
Start datum: 14-02-2023
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Groep:Groningen
Contactpersoon:Arnold 't Hart - 06 42848784 <basiscursus.geo@gmail.com>
Cursuslocatie:Overloop 5, 9732 HZ, Groningen
Routebeschrijving:De theorie wordt gegeven in: Westeresch 18, 9301 ZW, Roden, Gebouw 'T Trefpunt op de volkstuinvereniging tegenover de Gamma. Naast de brandweerkazerne is de ingang.
Tel (1):06 42848784
Tel (2):06 37609487
NBV Diploma

De organisatie van de theorie en praktijklessen verandert. De afdelingen Groningen, Nietap en Haren-Paterswolde gaan dit gezamenlijk doen. De cursusprijs is om die reden ook aangepast, de vermelde cursusprijs is exclusief een NBV cursusmap en praktijkhandboek. We laten de cursist vrij om de map van de NBV of het boek "Bijenhouden, hoe doe je dat?" van Friedrich Pohl te kiezen. De theorielessen beginnen doorgaans in februari en aansluitend komt de praktijk aan bod. De data en cursusplaatsen zullen in november van het voorafgaande jaar worden gedeeld met de aangemelde cursisten. 

Na de kennismakingscursus enthousiast geworden over het zelf houden van bijen? Of zoveel interesse dat een basiscursus vanzelfsprekend is? De NBV Groep Groningen organiseert ook in 2023 de basiscursus bijenhouden!

De theorie wordt gegeven in: Westeresch 18, 9301 ZW, Roden, Gebouw 'T Trefpunt op de volkstuinvereniging tegenover de Gamma. Naast de brandweerkazerne is de ingang.

De praktijk in een van de volgende locaties:

 • Boerakker,
 • LeRoyhuis Groningen,
 • Roden bij theorielocatie,
 • Haren/Paterswolde,
 • Zevenhuizen,

De cursus bestaat uit een 6 tal theorie-bijeenkomsten, een 10-tal praktijk-bijeenkomsten, het gehele bijenjaar rond en een afsluitend examen. De theorielessen beginnen om 19:30 en eindigen om ca 21:30.

Theorie:

 • les 1 - dinsdag 14 of donderdag 16 februari - Geschiedenis en overzicht van het leven van een bijenvolk,
 • les 2 - dinsdag 7 of donderdag 9 maart - Anatomie van de bij, voortplanting,
 • les 3 - dinsdag 18 of donderdag 20 april - Volk in een kast en opbouw van dit volk,
 • les 4 - dinsdag 9 of donderdag 11 mei - Vermenigvuldigen en typen kasten, gereedschap, electronische hulpmiddelen
 • les 5 - dinsdag 6 of donderdag 8 juni - Bijenziekten en varroa (zomer)
 • examen dinsdag 19 of donderdag21 september - Inwinteren (vlak voor examen)
De praktijk zal het jaar van de bij volgen ( april - september ) en is meestal op een dag in het weekeinde, maar soms ook een andere dag als de bijen erom vragen. We volgen de natuur van de bijen.

De cursus geeft voldoende kennis om zelfstandig een klein aantal bijenvolken te beheren, de nodige ingrepen te kunnen uitvoeren om de bijen te behouden. Tijdens de cursus wordt een bijenvolk beschikbaar gesteld om mee te oefenen. Geleerd wordt het omgaan met bijen, met imkermateriaal, zieken en problemen in het bijenvolk herkennen en oplossen. Ook de produkten van bijen en de verwerking hiervan komen aan de orde, zeker niet het minst leuke deel!

De theorie wordt gegeven bij het clubhuis van de volkstuinvereniging, de praktijk bij een praktijkleraar in kleine groepen. Het afsluitende examen is een erkend diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Inschrijven voor de cursus geeft recht op een jaar lang lidmaatschap van de Nederlande Bijenhouders Vereniging en je ontvangt het blad Bijenhouden 6x dat jaar en je hebt dezelfde voordelen als alle andere leden. In de loop van de cursus is er een mogelijkheid om een bijenvolk van de vereniging of een van de leden over te nemen. In dat geval zal je de nodige gereedschappen ook zelf moeten aanschaffen, dat is niet bij de cursus inbegrepen.

 De theorielessen worden gecombineerd met de theorie van Haren-Paterswolde, Groningen en Roden en zullen op de volgende dagen gehouden worden: (De dinsdag en donderdag wordt dezelfde les gegeven, onderling wisselen kan.)


Voor deze cursus is een wachtrij

De cursus is helaas volgeboekt. Met het invullen van onderstaand formulier maakt u uw interesse kenbaar en wordt u toegevoegd aan de wachtrij. Als er een plaats vrijkomt krijgt de eerstvolgende persoon in de wachtrij de mogelijkheid alsnog aan de cursus deel te nemen.

Wachtrij voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots