Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 15
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 180
Start datum: 22-03-2023
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Ermelo
Contactpersoon:Gerhard Pape <gerhardpape@gmail.com>
Cursuslocatie:Kerklaan 5a, 3851JL, Ermelo
Routebeschrijving:De Kerklaan is dicht bij het NS station Ermelo en de markt beide met ruime parkeergelegenheid. De Muzenhof is een gebouw dicht bij de praktijk locatie. ook hier is ruime parkeergelegenheid.
Tel (1):06-5390 2621
Tel (2):0341-558 429
NBV Diploma

In Ermelo start eind maart 2023 weer de Basiscursus Bijenhouden.

Hou je van de natuur, wil je bijen gaan houden, of ben je gewoon geïnteresseerd in bijen? Dit is een cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten.

We gebruiken het lesmateriaal “Basiscursus Imkeren”, samen met "Handboek Praktijk". Dit is het nieuwste lesmateriaal van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Het cursusboek is niet inbegrepen bij de cursusprijs, maar we bestellen de map wel gezamenlijk voor wie dat wil.

De cursus bestaat uit vijf lessen theorie over biologie van bijen, bloemen, honing, kasten, gereedschappen, enz. enz. 
Theorielessen worden op woensdagavond gegeven bij: Natuur- en Milieuplatform Ermelo.

Gelijk met de theorie volgen een tiental praktijklessen waarin de opbouw van bijen behuizingen, gereedschappen en ook beschermingsmiddelen aan de orde komen. Ook leren we onder andere hoe om te gaan met grote volken, hoe zwermen te voorkomen en honing slingeren en te verwerken.

Data:
Theorieavonden: Woe 22 mrt, woe 5, 12 en 19 apr, 3 mei. (19.45-22.00uur.)

Praktijklessen: Woe-av 29 mrt, za. 8 april, za. 29 april, vr. 12 mei, di. 23 mei, vr. 2 juni, vr. 9 juni, vr. 23 juni, vr. 4 aug. vr. 25 aug. za. 16 sept. woe. 11 okt. en za. 16 dec.

Cursuslokatie: De Stichting Natuur- en MilieuPlatform, Kerklaan 5a, 3851 JV  Ermelo.

 

Tijdens de praktijklessen op vrijdagavond of zaterdagmorgen volgen we de ontwikkelingen in de bijenvolken het hele jaar rond. Van de winteropstelling gaan we naar de bestuiving op het fruit, dan naar de zomer locatie, naar de heide en tenslotte weer naar de winteropstelling.
De praktijk bestaat uit demonstratie en zelf doen. Ondanks de zeer zachtaardige bijen is beschermende kleding verplicht. Tijdens de cursus komt dit aan de orde.

Op onze (leer-)bijenstand kunnen alle deelnemers zelf een eigen volk beheren, of een volkje helpen uitgroeien tot een "volwassen" volk. Eerdere cursisten gaven aan dat dit "Het leerzaamste onderdeel van de cursus is".

Na de cursus ben je klaar om je eigen bijenvolk(en) te verzorgen en zeer waarschijnlijk je eigen honing te gaan slingeren. Als extra ondersteuning is er na de cursus een terugkomdag voor oud-cursisten in het voorjaar 2024.
Hiervoor kun je vragen stellen of gewenste onderwerpen opgeven.

Meer informatie? Bel of mail:

Gerhard Pape 06-5390 2621, 

gerhardpape@gmail.com


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.