Rectificatie verhouding oxaalzuur Bijenhouden december

05-12-2018 Rectificatie verhouding oxaalzuur Bijenhouden december

 

In het op 1 december jl. verschenen blad Bijenhouden van de NBV is in het artikel 'Varroabestrijding op stand' (blz 20 e.v.) de vermelding van de concentratie oxaalzuur ten behoeve van de oxaalzuurbehandeling niet in overeenstemming met ons voorschrift. Vermeld staat dat er 4,5 gram oxaalzuurkristallen moeten worden opgelost in 100 ml water of suikeroplossing. De formulering voor de winterbehandeling moet zijn dat er 3,5 gram aan 100 ml - 1:1 water : suikeroplossing moet worden toegevoegd. Lees de beschrijving op de NBV website, of in de brochure Effectieve bestrijding varroa op blz. 45 en verder van bijen@wur.

NBV en Bijen@wur bieden haar verontschuldiging aan voor de mogelijk ontstane verwarring.

 

Zeg het voort

De winterbehandeling tegen varroamijten met een oxaalzuuroplossing kan plaatsvinden zodra volken in december broedloos is. Dat is normaliter drie weken na een koude periode. Die vond voor en in het weekend van 17 november plaats. Dat houdt in dat vanaf 8 december de behandeling kan plaatsvinden, mits de buitentemperatuur 5 graden of lager is waardoor de volken op de wintertros bijeen zitten.

Joop Sap, secretaris van de afdeling Voorst heeft voor zijn leden een speciale instructie gemaakt. Handig om te verspreiden. Klik voor de PDF

 

« terug naar het overzicht