Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 14
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 300
Start datum: 19-01-2023
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Haarlemmermeer
Contactpersoon:Wout van der Werf <wout@bijdebijen.nl>
Cursuslocatie:Spieringweg 710, 2142ED, Haarlemmermeer (Cruquius) start Januari
Routebeschrijving:Parkeren bij het Pannekoekenpaviljoen. Vanaf daar het paadje links langs het pavilhoen nemen en na 300 meter het schelpenpaadje naar links.
Tel:0614462295
NBV Diploma

Basiscursus imkeren + biodiversiteit

Uitgebreide versie van de standaard basiscursus

Opbouw van de cursus
De cursus is opgedeeld in theorie en praktijk. Afhankelijk van de situatie rond Covid vinden de theorielessen plaats in het lokaal van de imkervereniging in de Cruquius of deels online via Zoom. Wij bieden de theorielessen NIET hybride aan (dus niet live in het lokaal en voor wie dat wil vanaf huis per videoverbnding voor wie niet kan komen).

Uitgebreide informatie over de cursus is te vinden op: ImkercursusHaarlemmermeer.nl

Cursus opgebouwd uit 18 bijeenkomsten

Theorie: de bagage die je nodig hebt
In het eerste theoriedeel maak je uitgebreid kennis met bijen en natuurlijk de honingbij in het bijzonder. Je krijgt voldoende begrip van de jaarcyclus van een bijenvolk met en zonder het ingrijpen van de imker. De theorielssen worden op dinsdagavonden gegeven.

Je leert ook over bijenvirussen en over de grootste bedreiging van de honinngbij: invasieve exoten. De bekendste daarvan is de varroamijt. Dit heel kleine beestje richt grote schade aan in bijenvolken. En, net als de teek bij mensen, brengt hij ziektes over. Je leert in deze cursus gangbare methodes van bestrijding van de varroa, maar ook waarom sommige imkers kiezen voor andere methoden of zelfs helemaal ophouden met bestrijding.

Praktijk: werken in de bijen
In het praktijkgedeelte ga je van begin af aan al zelf werken in de bijen. Uiteraard goed voorgelicht en onder begeleiding. Je leert stuifmeel, nectar en de verschillende broedstadia te herkennen. Want van ei tot bij duurt maar liefst 21 dagen. Dan slaat in het voorjaar ineens de stemming in het volk om: ze willen zwermen. De oplettende imker herkent op tijd de signalen en ziet dat aankomen. Tijdens de cursus leer je een methode van zwermverhindering: het maken van een kunstzwerm. Dat is meteen ook het moment dat je een eigen volk kunt krijgen. Als je dat wilt en er plek voor hebt natuurlijk…

Na de zwermperiode keert de rust weer terug in de kast. We komen bij de periode van de eerste en tweede honingoogst, gaan honing slingeren en aan het eind van de zomer gaan we alweer inwinteren’.
Doordat je een heel jaar meemaakt in de cyclus van een bijenvolk en alle stappen doorloopt, ben je daarna in staat om zelfstandig te imkeren. Uitgeleerd raak je in imkeren nooit, maar een solide basis is dan gelegd!

Bij & Biodiversiteit
Tijdens deze cursus staan we vaak stil bij stuifmeel en nectar producerende planten. Bijen kunnen tenslotte niet zonder. Wat deze cursus anders maakt dan de gemiddelde basiscursus, is dat we ook uitgebreid aandacht geven aan de huidige biodiversiteitscrisis en het in hoog tempo verdwijnen van insecten. Welke rol kan je hierin als imker , natuurliefhebber of bezorgde burger spelen?

Voor wie?
Imkeren is een heerlijke buitenactiviteit voor doeners die ook graag hun hersenen gebruiken. Bij imkercursussen is de verhouding man/vrouw ongeveer 50:50. Honing wordt vaak gezien als leuke bijkomstigheid, de drive om te gaan imkeren is vaak om in verbinding met de natuur te staan. Uiteindelijk heeft elke imker zijn eigen verhaal en motivatie. We zijn benieuwd naar die van jou!

Zelf geen plek voor een bijenvolk?
Misschien heb je zelf geen plek om een bijenkast te plaatsen, maar lijkt het je wel leuk om na de cursus mee te draaien in de zwermdienst of de verzorging van bijenvolken op het Bijenpark in de Cruquius? Ook dan past deze cursus bij jou!

Cursusdata:
De theorieavonden worden op dinsdagavonden gegeven, de praktijklessen op zaterdagen.
Bekijk de cursusdata

Uitgebreide cursusinfo en data:
-
Imkercursus Haarlemmermeer

Inschrijving:
Deze cursus is speciaal gericht op aspirant imkers uit de directe omgeving. Daarom verloopt de inschrijving op volgorde van nabijheid. Deelnemers uit de Haarlemmermeer gaan voor, gevolgd door die uit omliggende gemeenten zoals uit de Duin en Bollenstreek, waar momenteel geen cursus gegeven wordt, en Zuid-Kennemerland.

Afdeling kiezen
Hieronder kun je bij je inschrijving een afdeling kiezen. Als je je inschrijft ben je sowieso het eerste jaar gratis lid van de NBV en ontvang je het blad Bijenhouden. Kies je hieronder als afdeling Haarlemmermeer dan ben je in het hele cursusjaar ook lid in de Cruquius (Haarlemmermeer) zodat je daar van alle faciliteiten (honingslingers, ontzegelbakken maar ook slingerruimte) gebruik kunt maken. Uiteraard ben je dan ook welkom bij onze lokale verenigingsactiviteiten.


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.