Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

De Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum (VBBN) is een afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). De NBV is de landelijke vereniging met ongeveer 8000 leden. De VBBN telt 52 leden en 16 donateurs.

De VBBN is opgericht in 1924 en heeft voornamelijk leden in Laren en Blaricum maar ook buiten de regio. De vereniging heeft drie verenigingsbijenstanden in bezit die gebruikt worden door de leden die geen mogelijkheden thuis hebben om hun bijenkasten te plaatsen.

De VBBN keurt jaarlijks de honing van de leden die dat willen. Deze keuring is gericht op de verhoging van de kwaliteit van lokaal geproduceerde en aangeboden honing. De mooiste en lekkerste honing van het jaar wordt gehonoreerd met het toekennen van de Bep Vos wisselbeker.

Naast de honingkeuring organiseert de vereniging nog diverse andere activiteiten voor de leden en ter bevordering van de bijenteelt.

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Scherm­afbeelding 2024-03-08 om 11.31.22

Foto: NBV

De Aziatische Hoornaar is een invasieve exoot en is een grote bedreiging voor onze biodiversiteit, fruitteelt en imkerij. Onze vereniging helpt mee bij de verplichte bestrijding van de Aziatische Hoornaar en heeft uw hulp daarbij hard nodig. Meer informatie kunt u opvragen bij Petra Vosters 0621571237 of Menno Noordervliet 0620598283.

Heeft u een Aziatische Hoornaar gezien? Graag dan melden op waarneming.nl met foto en locatie en tevens melden bij bovenstaande contactpersonen. Zij nemen dan contact met u op.

 

Tip: met de app Obsidentity wordt de waarneming herkenbaar en automatisch doorgezet naar waarneming.nl.

 

Link naar informatiebulletin over de Aziatische hoornaar in Noord-Holland

Nieuws

Nieuws

Op 11 december 2023 heeft de imkervereniging Laren-Blaricum met veel feestgedruis het 100 jarig jubileumjaar afgetrapt. En dat feestjaar is niet alleen voor de imkers zelf bestemd maar vooral ook voor alle nog-niet-imkers. Een aantal mooie activiteiten die samen het feestjaar maken; fietsen, honing proeven, bijenhotels openen, foto’s maken en een boek presenteren. En natuurlijk als sluitstuk een grote feestelijke honingkeuring.

 

Bijenhotel

Het eerste dat de Laarders zullen gaan zien is de opening van een echt hotel; in dit geval een bijenhotel. Imkers werken met z.g. sociale bijen; honingbijen. Maar in Nederland zijn er nog ongeveer 350 andere soorten bijen met bijzondere namen als sachembij, graafbij en slobkousbij. Maar imkers houden van alle bijen en bevorderen dus ook de woningen voor de solitaire soorten. Op  5 april opent het hotel haar deuren in de kloostertuin van het Brinkhuis. Ruimte voor onze Nederlandse solitaire bijen.

Een echte feestelijke opening met een hapje, een drankje en mooie woorden op 5 april in de tuin van het Brinkhuis in Laren

 

Fietsen

Natuurlijk willen de Larense imkers hun bijen ook laten zien. Dat kan tijdens de jaarlijkse fietsenrally tijdens de feestweek.

De traditionele Larense fietstocht voert sportievelingen langs een aantal bijenstanden en bijenstallen. Bijvoorbeeld de Ludenschans en de vorig jaar geopende bijenstand het Biezembos. De route wordt door de VBBN uitgezet en georganiseerd en start op de Brink bij de poffertjeskraam op 28 april vanaf 10 uur. De route is ongeveer 25 kilometer en kan in eigen tempo afgelegd worden. Onderweg kun je de bijenkasten zien en in gesprek met de imker. Misschien zelfs een potje honing kopen. Deelname is gratis, werkt het weer hopelijk mee en zijn er na terugkomst poffertjes!

 

Honing in soorten en smaken

In samenwerking met de volksuniversiteit organiseert de VBBN een masterclass honing. Wat is honing eigenlijk, hoe herken je goede honing en welke honing vind je het lekkerst? Een verhaal met smaak want er gaat natuurlijk geproefd en beoordeeld worden. De bijeenkomst start om 10 uur op zaterdag 11 mei in het Brinkhuis en na het smakelijke gedeelte gaan we naar de producenten van al die heerlijkheden op de bijenstand Het Biezembos in Laren.

Om niet onaangenaam verrast te worden is goede kleding (lange broek, sokken en schoenen) verstandig. Voor een beschermende bijenkap wordt gezorgd. Het aantal deelnemers is helaas beperkt dus snelle opgave is gewenst.

Meer informatie en opgave kan via de site van de volksuniversiteit:   De imker: Zoeter dan honing is er niet | Volksuniversiteit Het Gooi

 

Plaatjes

Het komende jaar wordt iedereen uitgenodigd om zijn of haar mooiste foto die op de een of andere manier een relatie heeft met de bijen, de bloemetjes en de natuur te delen met de vereniging. Wij hopen op een mooie verzameling foto’s die de imkerij in Laren en omgeving in beeld brengen. Een selectie van de meest geslaagde afbeeldingen willen we tentoonstellen tijdens de feestelijke grote honingkeuring in december van dit jaar. Uiteraard is er een bekwame jury die de allermooiste foto zal uitkiezen en een prachtige prijs gaan uitreiken. Insturen kan tot en met 1 september van dit jaar naar: info@vbbnlarenblaricum.nl

 

Honingkeuring

Het jubileumjaar zal afgesloten worden op 7 december. De hele dag zal in het teken staan van de bijen en de imkers in Laren en omgeving. Het programma is vol en uitdagend en meer details worden natuurlijk uitgebreid gepubliceerd in de aanloop van de dag.

Allereerst is er natuurlijk de beoordeling van de mooiste en lekkerste honing van het afgelopen jaar en daarbij zijn de aanwezige bezoekers het grootst mogelijke smaakpanel. De winnaar mag de Bep Vos Wisselbeker mee naar huis nemen en behalve deze hoofdprijs zijn er ook diverse andere prijzen te verdienen in andere categorieën.

Tijdens de keuring zullen ook de foto’s van de fotowedstrijd gepresenteerd worden en ook de mooiste foto door de jury bekend gemaakt worden.

Tenslotte zal de uitgave van het Jubileumboek  plaats vinden door de feestelijke en plechtige overhandiging van het eerste exemplaar. Het boek is geen terugblik of historisch overzicht van de afgelopen 100 jaar maar geeft een beeld van de vereniging, de leden en de bijen in 2024; wie vormen en maken de vereniging?

Een honderdjarige vereniging met volop activiteiten en levenslust.

Activiteiten

Activiteiten

MAART

11: Jaarvergadering en presentatie door Harmen Hendriksma, senior onderzoeker bij de Wageningen Universiteit (WUR), over de  Aziatische hoornaar.

APRIL

5: Opening bijenhotel in de kloostertuin van het Brinkhuis in Laren.

22: Start praktische imkeren

28: Traditionele Larense fietstocht voert sportievelingen langs een aantal bijenstanden en bijenstallen

MEI

11: Volksuniversiteit masterclass honing. Wat is honing eigenlijk, hoe herken je goede honing en welke honing vind je het lekkerst?

20: Wereld Bijendag

JUNI

1: Schaapscheerdersfeest

JULI

AUGUSTUS

31: Suikerdraaien

SEPTEMBER

1: Verenigingsborrel & sluiting insturen van foto’s voor de fotowedstrijd

9: Laatste bijeenkomst praktisch imkeren

OKTOBER

NOVEMBER

20: Nationale boomfeestdag

DECEMBER

7: Honingkeuring en afsluiting jubileumjaar

21: Oxaalzuurbehandeling

Cursussen

Begin 2025 start de volgende basiscursus bijenhouden in Laren. Vijftien aspirant imkers proberen zich het bijenhouden eigen te maken. In 2024 is het niet meer mogelijk om met de cursus te starten. Maar je bent altijd welkom om een keertje te proeven of het ook iets voor jou is. De cursus is bedoeld voor iedereen die zich in de toekomst imker wil gaan noemen. De cursus bestaat uit vier theorielessen in februari en maart gevolgd door 10 praktijkbijeenkomsten gedurende het bijenseizoen en een slotbijeenkomst in september. Tijdens de theorielessen wordt de onmisbare kennis om de bijen een beetje te kunnen begrijpen behandeld: De bijen, de bloemen, het seizoen, honing, ziektes en bedrijfsmethodes zijn enkele van de onderwerpen die de revue zullen passeren. In de periode van april tot september wordt er gewerkt in de bijen en wordt er geleerd hoe je met de bijen om kunt gaan. Naast het behandelen van je bijenvolk en het voorkomen van zwermen zal ook het oogsten en verwerken van honing geleerd worden. Voor iedere aanstaande imker is een volk beschikbaar om een en ander te leren en te oefenen. Op de laatste bijeenkomst kan door het tonen van het geleerde een certificaat verkregen worden. Geïnteresseerd? stuur een e-mail naar info@vbbnlarenblaricum.nl

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

NBV lidmaatschap

Wat biedt het NBV-lidmaatschap?

belangenbehartiging van imker en imkerij;
uitvoerig programma bijenteeltonderwijs;
magazine BIJENhouden en nieuwsbrief Imkernieuws;
wekelijks tips over het houden van bijen in het BijenBlog;
korting op entree voor bijeenkomsten en activiteiten via MijnNBV.

Het NBV lidmaatschap kost €65,–. Wil je lid worden van onze vereniging dan kan je je aanmelden bij de NBV via deze link: NBV lidmaatschap

 

Lidmaatschap van VBBN Laren Blaricum

Wat biedt het lidmaatschap van onze vereniging?

gebruik van de verenigingschansen
meedoen aan praktisch inkeren, waarbij beginnende en gevorderde imkers wekelijks samenkomen om normale imkerwerkzaamheden te doen maar ook experimenten
meedoen aan de door de vereniging georganiseerde activiteiten zoals de honingkeuring, najaarsborrel, lezingen
Naast de activiteiten die we als vereniging organiseren, kun je als lid ook gebruik maken van een aantal imkerbenodigdheden die de vereniging voor algemeen gebruik heeft aangeschaft, zoals de wassmelter, een honingslinger en het Kolbapparaat.

Voor het lidmaatschap van onze vereniging betaal je €15.– per jaar (dit wordt via de NBV in rekening gebracht)

 

Donateur
Alleen donateur worden van onze vereniging kan ook, dit kost €15,– per jaar. Je wordt donateur door een e-mail te sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl met je naam en je adresgegevens.
 

Contactgegevens

Naam

Laren-Blaricum

Straat en huisnummer

IJsbaanweg 8

Postcode

1251 VV

Plaats

Laren

Provincie

Noord-Holland

Email adres

info@vbbnlarenblaricum.nl

Telefoonnummer

06-26 15 87 08

Contactinformatie

Het bestuur van de VBBN Laren-Blaricum bestaat uit

Johan Calis (voorzitter)
Johan Duurland (penningmeester)
Ronald Brouwer (secretaris)
Gert-Jan Loman (commissaris)
vacature (commissaris)

Contact

Indien je vragen hebt, kun je contact opnemen met de secretaris van VBBN Laren-Blaricum:

info@vbbnlarenblaricum.nl

 

Bankrekening

Rabobank NL69 RABO 0334 9023 71 t.n.v. VBBN Laren-Blaricum.