Bekijk profiel

Nieuws

Nieuws

Overzicht publicaties

Zundertse Bode : bijenhouden iets voor u?

artikel Zundertse Bode

Zundert komt op voor de bij

artikel BN de Stem 2 juli 2015

Zwerm op auto

artikel Telegraaf 5 mei 2015

Dijksma denkt aan verbod op “bijengif”

artikel Trouw 11 april 2015 

Raampjes uit Zundert.

artikel website bijenzaken.nl 24 maart 2015

Melarium Delft

Ode aan bijen én imkers 5 maart 2015

Nieuwe natuur in Zundert in de schaduw van vrieskolos.

artikel BN de Stem 21 januari 2015 

Bijen krijgen een thuis in Oslo

artikel Houtwereld 8 januari 2015

Zonder bijen geen groen.

artikel Internetbode 12 november 2014

Websites en méér

Nederlandstalige encyclopedie over het houden van onze honingbij.

Afbeeldingsresultaat voor facebook  Facebook pagina bijenhouden

Afbeeldingsresultaat voor facebook Facebook pagina imker materiaal

Bijenkasten.nl – online shop voor bijenkasten

En méér : ?

Hier en in de fotoalbums is ruimte voor uw tips, fotos of andere bijenzaken die u met ons wilt delen. Mail uw bijdrage naar de webmaster.

 
BREDA ZOEMT 

Breda Zoemt is een project opgezet door SMO Breda e.o. in samenwerking met het Bredaas Bijen Collectief en de Brabantse Milieufederatie. Op dit moment worden een activiteitencoach en drie cliënten opgeleid tot imker. Zij volgen een reguliere cursus Bijenhouden bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. De cursus duurt het hele bijenseizoen, tot oktober. Het hele seizoen worden er theorie – en praktijklessen geboden, klassikaal en bij de bijenkast van de op te leiden imkers.

SMO Breda e.o. start dit jaar met vier bijenkasten in de tuin van verzorgingshuis Huize Lâle aan de Boschstraat in Breda. Daar zullen de imkers in opleiding hun praktijklessen volgen en begeleid worden door mentoren (ervaren imkers). Door informatiedagen en meekijk gelegenheid te bieden (d.m.v. ramen met goed zicht op de kasten en imkerkappen die gedragen kunnen worden als men van dichtbij wil mee kijken), biedt het tevens op activerings- en integratie gebied mogelijkheden voor de bewoners van Huize Lâle.

Voor cliënten van SMO Breda e.o. die de imkerscursus niet volgen, bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een korte cursus. Binnen twee maanden wordt een kijkje genomen in de wereld van de bij, wat de bij betekent voor de mens en de natuur, de materialen waarmee een imker werkt en het honingslingeren als afsluiting. Mocht een cliënt enthousiast zijn geworden en zich meer willen verdiepen dan bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan de cursus Bijenhouden van volgend jaar.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Getekend door Emmy Struijs

Als de imkers aan het eind van dit jaar geschoold zijn, wordt gekeken naar de mogelijkheden op educatief gebied. Andere cliënten binnen SMO Breda e.o. die geïnteresseerd zijn krijgen de gelegenheid mee te kijken en te helpen met de opgeleide imkers. Ook streven we naar de mogelijkheid om andere doelgroepen te informeren over de bij en het imkerschap.

Het idee is overgenomen van Iriszorg in Nijmegen. Zij hebben twee jaar geleden i.s.m. de Gelderse Natuur en Milieu federatie hun project ‘Stadsbijen’ opgezet. Daar werken cliënten mee met een activiteitencoach en werken ze samen aan alle taken die bij een imker horen. SMO Breda e.o. heeft ervoor gekozen om ook cliënten op te leiden tot imker. Het geeft hen de ruimte om te zoeken naar de mate van verantwoordelijkheid en uitdaging die ze aan kunnen. Tevens is het behalen van een diploma een enorme boost voor het zelfvertrouwen.

Om Breda Zoemt mogelijk te maken werken wij binnen SMO Breda e.o. met veel verschillende projecten samen.

De houtbewerking heeft de bijenkasten gemaakt waar de imkers in opleiding hun eerste bijenvolken in gaan houden. Ook mensen buiten SMO Breda e.o. kunnen bijenkasten kopen. Tevens zaagt de houtbewerking het geraamte voor een aantal bijenhotels die door mensen van woonvoorziening de Vliet gemaakt gaan worden.

De stoffeerwerkplaats maakt de imkerkappen voor mensen die willen komen kijken naar de bijenkasten van dichtbij. Onze huistekenaar heeft een tekening gemaakt die gebruikt wordt voor ons logo.

Het tuinproject gaat zich inzetten voor de vulling van de bijenhotels, het kweken van planten en bollen om de bij in de naaste omgeving te voorzien van een gevarieerde en aantrekkelijke flora als dit niet het geval is.

Het Klusteam gaat voor ons de ruimte werkbaar maken. Zij gaan schuttingen zetten en ramen plaatsen in de schutting om mee te kunnen kijken op een veilige plaats.

Door al deze expertises te bundelen is het mogelijk om dit project van de grond te krijgen. Breda Zoemt is dan ook zeker een project met veel uitdaging en ruimte om nieuwe ideeën aan te spreken.

voor meer informatie:

SMO Breda e.o.

telefoon 076-5645050

 

 

Activiteiten

Activiteiten

Momenteel zijn er geen activiteiten bekend.

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Inwinteren

 Foto’s van de bijeenkomst op 6 aug 2022

Onder enorme belangstelling wordt aan de nieuwe leden uitleg gegeven over inwinteren.

Bezoek Arboterum Oudenbosch

 Foto’s van de bijeenkomst op 21 mei 2022

Koninginnen aflegger

 Foto’s van de bijeenkomst op 7 mei 2022 bij Rob Bink waar uitleg wordt gegeven over het maken van een koninginnen aflegger.

 

Buntvlechten 2019

 Foto’s van de noeste arbeid in de avonduren werden door Gail doorgestuurd.

Verenigingsdag

Foto’s van de verenigingsdag georganiseerd  op 25 mei op landgoed Mattenburg in Bergen op Zoom.

De 22 aanwezige leden werden door een gids op het landgoed rondgeleid, hetgeen zeer de moeite waard was.

De dag werd afgesloten met een drankje op het terras voor de villa.

Rabobank Clubsupport

Het einde van de stemperiode voor Rabo ClubSupport van Rabobank De Zuidelijke Baronie nadert.

Tot en met 6 oktober is het mogelijk om op jouw favoriete club of vereniging te stemmen.

Rabobank De Zuidelijke Baronie gelooft in de kracht van clubs en verenigingen.

Daarom investeren zij een deel van hun winst in clubs en verenigingen.

Willen jullie dit kenbaar maken onder famlieleden, buren en kennissen om onze imkerclub een warm hart toe te dragen?Via deze link kun je stemmen.

Imkers op Facebook

               Imkerij Bink heeft een prachtige pagina op Facebook. 

Staat uw imkerij ook op facebook stuur dan even een berichtje.

Korfvlechten

               Louis Mouws heeft enkele prachtige korven, zogenaamde sunhives op de vlechtcursus gemaakt. Het resultaat is werkelijk adembenemend

kijk voor meer informatie over sunhives op Facebook. 

De korven zijn zonder houten bogen erin gemaakt. De bijen kunnen de raten zelf maken.

kllik voor meer fotos 

Koninginneteelt

Zijn er imkers die willen weten hoe koninginnenteelt in zijn werk gaat met omlarven en kastjes vullen voor een bevruchtings station maar ook voor standbevruchting kunnen zich aanmelden op onderstaand mail adres.

wvansprundel@hotmail.com

Heeft u een Zwerm gezien?

Heeft u een zwerm gezien? Lijkt dit op bovenstaande foto?  Bel dan met een van de nummers die bij de contactgegevens vermeld staan.

Kinderen zaaien bijenstrook in op industrieterrein Beekzicht

Vrijdag 12 augustus werd Rob Bink benaderd door mevrouw Krom van de gemeente Zundert met de vraag of hij interesse had om met de gemeente Zundert en BSO ‘het Toverbloempje’ een bijenbloemenmengsel in te zaaien op een braakliggend terrein op het industrieterrein het Beekdal te Zundert.

Op maandag 15 augustus om half 4 waren we op het terrein met in de auto natuurlijk honing, een bijenkast, een honingraam, een bijenkorf, een bijenhotel en een welgevuld bord met allerlei fruit om de kleine gasten uit te leggen dat er geen fruit is zonder de bij !

Wethouder Piet Utens en mevrouw Jolanda de Krom van de gemeente Zundert hielden beide een kort voorwoord en gaven daarna het woord aan Rob Bink.

Rob vertelde de kinderen en hun begeleiders in het kort, en zeer geanimeerd, over de bijen en hoe belangrijk het is dat er bloemen (dus voedsel) voor de bijen zijn.

De kinderen mochten van verschillende potjes honing proeven en ook  van het bord  fruit werd goed gegeten.

Daarna kregen de kinderen allemaal een beker bloemenzaad en gingen samen met hun begeleiders en een aantal volwassenen aan de slag met het zaaien.

Na het zaaien en het eten van honing en fruit gingen we met z’n allen naar “onze” bijenstal, die een 100 meter verderop staat.

De kinderen vonden het heel spannend en leuk zo dichtbij de bijen te kunnen komen. De bijenkast en ook het honingraam werd aandachtig bekeken.

Rob had eerder op de dag al een bijenkast neergezet met daarop een plexiglas plaat zodat de kinderen daadwerkelijk in de kast konden kijken.

De kinderen en hun begeleiders vonden het een leuke en interessante middag en ook Rob en ondergetekende vonden het bijzonder leuk om te doen !

Rob Bink (Mentor) en Marna Mouwen (leerling basiscursus bijenhouden)

klik hier voor foto´s

Opening bijenstal Ardo

Zondag 10 april jl. is de bijenstal bij Ardo officieel geopend.  Klik hier voor de foto’s van deze feestelijk happening.

Winteractiviteiten

kijk in het fotoalbum voor foto’s van de laatste activiteiten

 

 
Zundertse Bode : bijenhouden iets voor u?

Hebt u er wel eens aan gedacht, bijen is dat niet iets voor mij?, ben ik daar niet erg veel tijd mee kwijt en kan ik nog wel op vakantie. Wij imkers kunnen u gerust stellen alles wat u al deed kan gewoon door blijven gaan, ook op vakantie, het kan allemaal. Misschien heeft u eerder al eens de stap willen zetten maar steeds niet doorgezet. Daarom doe het gewoon en geef u op voor de Basiscursus Bijenhouden. U leert dan alle kneepjes van het imkeren en op het einde van het cursusjaar weet u veel van en over het houden van bijen. Lees het artikel uit de Zundertse Bode

Imker café bij de Bijenboerderij – elke 1e vrijdag van de maand

Voor de gevorderde Imker wordt telkens een onderwerp behandeld middels een inleiding of lezing van een uurtje.

Daarna kunnen we in een ongedwongen sfeer hier over verder van gedachten wisselen.

Voor de beginnende Imker kijken we altijd 4 weken terug en 4 weken vooruit.

Vrijdag zal het dan voornamelijk gaan over het inwinteren van de Volken. En de daarbij behorende Varoa bestrijding.

De BijenBoerderij gaat dit faciliteren

  • Elke 1e vrijdag van de Maand
  • om 19.30 uur is de zaal open.
  • Lezing begint om 20.00 uur en eindigt om 21.00 uur
  • Pauze
  • 21.30 uur discussie over het voorgaande.
  • 23.00 uur gaat de BijenBoerderij dicht.

Entree is gratis maar de consumpties moet u afrekenen. Lezingen worden door de BijenBoerderij betaald.

Graag wil ik u van harte uitnodigen om morgen aanwezig te zijn.  Meer info

Zundert op de bres voor bijen
 

 klik op de foto om het artikel te lezen.

Ontwikkelingen bij de bijenstal “Ardo” –  Zundert

15 juni 2015 – Afgelopen week is een volk uit de Ardo bijenstal gaan zwermen.  Willem van Sprundel heeft de zwerm geschept en in een korf geplaatst. Vandaag controleerde Willem de kast waarbij bleek dat de nieuwe koninging er al is en snel op bruidsvlucht zal gaan.  De resterende doppen zijn gebroken om een nazwerm te voorkomen.

 Meer foto’s

Gemeenschappelijke bijenstal Rijsbergen

Deze stal staat al ongeveer 25 jaar in het beekdal van de Aa in Rijsbergen. Hier staan van meerdere imkers van onze vereningen bijenkasten. Deze plek is bij uitstek geschikt voor de dorps-imkers die niet aan huis hun bijen kunnen houden.

Bijenstal bij Vogelrevalidatie Centrum Zundert

Deze bijenstal staat op het terrein van het Vogelrevalidatie Centrum te Zundert http://www.vrczundert.nl  Bezoekers van het centrum zullen hier meer leren over de bijenteelt. Hier staat een demonstratiekast. Dat is een bijenkast met aan een zijde glas zodat je goed kunt kijken naar de activiteiten van de bijen. Een bezoek aan het Vogelrevalidatie Centrum is zeer de moeite waard voor alle natuurliefhebbers.

Contactgegevens

Naam

Zundert / Rijsbergen

Straat en huisnummer

Bruine Berk 3

Postcode

4881 XR

Plaats

ZUNDERT

Provincie

Noord-Brabant

Telefoonnummer

076-5975270

Contactinformatie

Willem van Sprundel

Bruine Berk 3

4881 XR ZUNDERT

tel 076 – 597.52.70

 

Zwerm gezien?

 

Bel Ado Vermeeren 076-5964171 / 06-51728086of

Rob Bink 076-598.58.70 / 06-48315867

of Willem van Sprundel 076-5975270

 

Tips voor de website? Mail de webmaster
tom@diderich.nl