Bekijk profiel

Nieuws

Nieuws

Honingslinger en stoomwassmelter

 

Voor leden van Imkervereniging St.-Ambrosius Weert, hebben wij voor 3 aaneen gesloten dagen imkerartikelen te leen. (Voor langer gebruik betaalt u wel huur). We hebben oa. een Stoomwassmelter een Waswafel mal en een Honingslinger (elektronisch).

 

Voor meer informatie contact opnemen met Henry Klein 06-51451747

 

Cursus info:

 

 

We bieden de volgende cursussen aan:

 

  • Jeugdcursus.

Voor meer informatie over de jeugdcursus kunt u mailen met: info@imkersweert.nl

Direct aanmelden kan ook via de tab cursussen op de pagina van de NBV.

I.v.m. corona is wordt er in 2022 geen cursus voor volwassenen georganiseerd.

In 2023 hopen we weer een volwaardig cursusaanbod te kunnen bieden aan leden en niet-leden.

 

LOI

 

LANDELIJKE OPEN IMKERIJDAGEN (LOI)

 

Jaarlijks openen de imkers de deuren van hun imkerij. Ook in onze regio laten imkers graag hun liefhebberij zien.Via de gemeentesite MET ONS IN WEERT en via de site van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging kunt u zien welke imkers meedoen.

 

Imkers die zich nog willen aanmelden kunnen dat via de Site van de NBV doen. Kijk op https://www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag voor de alle deelnemers aan de LOI

We nodigen daarom iedereen nogeens van harte uit om zich aan te sluiten bij deze LOI. Imkers kunnen zich aanmelden via de site van de NBV. U bent op alle locaties van harte uitgenodigd.

 

 

 

Geen LOI in 2020

 

Helaas staat corona ons niet toe om in 2021 een LOI te organiseren. We hopen u in 2022 weer te mogen begroeten in het Natuur en Milieu Centrum voor een inspirerende dag.

Sinds jaar-en- dag wordt tijdens de open dag van het NMC ook de imkersvereniging gepresenteerd.

In de prachtige bijvriendelijke bloemen- en kruidentuin wordt voorlichting gegeven door de vrijwilligers over wat er groeit en vliegt. Uitgangsppunt is een zo breed mogelijk publiek voor te lichten over het belang van biodiversiteit in de naaste omgeving. Die dag zijn er diverse ambachten te zien zoals het korfvlechten, kaarsenmaken en worden demonstraties en workshops in de diverse imker technieken gegeven.

Zeker de moeite waard om dit te komen zien!

 

 

Bijen in Groen Weert.

 

De gemeente Weert heeft een sterk groen imago en is actief bezig op het gebied van biodiversiteit. Door de imkervereniging St Ambrosius zijn 3 activiteiten in het plan “Bijen in Groen Weert” uitgewerkt.

 

-1 Imkeren in de stad door standplaatsen voor bijenkasten voorzien in de stad.

-2 Verzorgen van Weerter stadshoning.

-3 Informatie voorzien aan mensen.

-1. Voor imkeren in de stad is het animo groeiende, het past bij de tijd. In de groep bestaande imkers zijn meerdere geïnteresseerden gevonden. Bij realisatie van de volgende standplaatsen kunnen we meteen opschalen. Bij de nieuwe groep imkers in opleiding is een presentatie gegeven, de eerste reacties zijn zeer positief en 5 personen hebben zich aangemeld.

-2. Weerter stadshoning. Met 4 partijen is gesproken over verkoop van honing en of raathoning, oa restaurant Amusant en Huupkens ijssalon. De verkoop van potten honing via Moestuincomplex Leuken loopt. Aan de Usher Serious Request Marathon 2016 is een bijdrage geleverd in Weerter Stadshoning.

Bijenwas is geleverd aan een door een professionele huidkliniek voor testen met huidcrèmes op basis van zuivere bijenwas.

 

 

Een volgende stap is gebruik maken van propolis voor huidzalf. Contact wordt gelegd met de Weerter brouwerij voor honingbier.

 

-3. Bij de opening van Volktuincomplex Leuken is de vereniging met twee personen aanwezig geweest en hebben een leuke presentatie kunnen geven. Bij de standplaats zijn forse spandoeken voorzien met informatie over bijen. Hier komt nog ons eigen spandoek bij over dit project.

 

 

Bijenkasten zijn beschilderd door kinderen van de plaatselijke lagere school. (Een actie die ik dit jaar wil herhalen hoewel dit veel tijd kost.) Hierbij is een gastles gegeven over honingbijen. Het ontwerp van de beschildering is als een ontwerpopdracht uitgevoerd. Voorbereidende schetsen maken op papier en daarna een selectie van het ontwerp.

Realisatie standplaatsen. De gemeente vraagt standplaatsen die goed zichtbaar zijn voor het publiek. Belangrijk is dat de bijen op een bijvriendelijke plaats staan qua zon en ruimte. En op een veilige plaats gezien vandalisme en omstanders/kinderen/huisdieren. Bijensteken zijn niet uit te sluiten maar gevaar voor kinderen en/of dieren is onacceptabel. In de praktijk is dat een belangrijke beperking in de mogelijke standplaatsen en werken we met een degelijke omheining.

In eerste instantie zijn vier locaties voorgesteld. Hiervan zijn twee praktisch uitvoerbaar gebleken. Wijkpark De Weijer en Moestuincomplex Leuken.

 

Het wijkpark De Weijer heeft een jaar vertraging opgelopen wegens fouten met het grondwerk. De omheining is deze week geplaatst. De verharding is aangevraagd. Een probleem was de omheining en de “bijenstal”. Voor de rustieke uitstraling die de initiatiefnemer van het standspark wenste was onvoldoende budget. We hebben hier naar een compromis gezocht en gevonden. Daarnaast heeft het wijkpark een bijdrage  geleverd. 2 imkers hebben zich aangemeld voor deze locatie.

 

Moestuinencomplex Leuken is gerealiseerd, 5 kasten zijn geplaatst. 2 imkers hebben zich gemeld voor deze locatie.

Bij de opening is de vereniging met twee personen present geweest. Hele leuke reacties van de mensen, imkeren in de stad is geadopteerd in de kring van de mensen van het volkstuincomplex. Voor een demonstratie koken met eigen producten van de tuin is honing gedoneerd. Het resultaat was een groot succes.

De omheining is tweemaal verplaatst, staat nu op een “vaste” plaats. Door de mensen van het volkstuincomplex is de omheining aangekleed met rietmatten. Zodanig grondig aangekleed dat de stalen hekken verborgen zijn en er is begroeiing voorbereid.

Op een dakterras van het voormalige Gemeentehuis is een mogelijkheid voor plaatsing. Hier zijn we bezig met de juiste sleutels en toegang. Restaurant Amusant is initiator en gaat de honing verkopen maar ook verwerken in eigen producten en gerechten.

Over twee verdere goede locaties zijn we in gesprek en er is zicht op nog drie andere locaties. Als imkers interesse hebben kunnen ze zich melden bij de vereniging door een mail te sturen naar imkersweert.secretariaat@gmail.com.

 

 

Activiteiten

Activiteiten

Momenteel zijn er geen activiteiten bekend.

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Welkom bij St. Ambrosius Weert & Nederweert

 

 

Wat doet onze vereniging:

 

Als vereniging streven wij naar het bevorderen van de imkerij en een gezonde bijenstand.

St.-Ambrosius heeft momenteel 80 leden en een actief bestuur.

We zijn als vereniging gehuisvest in het Natuur en Milieu Centrum De IJzeren Man (NMC) te Weert.

 

Bijenzwerm:

 

Heeft u een zwerm in de tuin of in de buurt? Dan kunt u dit melden via Bijenzwerm Weert e.o.

 

Contactgegevens

Naam

Weert

Straat en huisnummer

Pelmersheideweg 13

Postcode

6005 PK

Plaats

Weert

Provincie

Limburg

Email adres

info@imkersweert.nl

Contactinformatie

Secretaris:

Anuska Prast

Pelmersheideweg 13

6005 PK Weert (postadres)

info@imkersweert.nl

 

Onze bijenhal ligt bij het Natuur en Milieu Centrum de IJzeren Man te Weert, Geurtsvenweg 4,6006 SN Weert.

info@imkersweert.nl