Bekijk profiel

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Omgeving Santpoort en Bloemendaal: Ad van Nood, tel: 0643034272.

Omgeving Santpoort Noord en Driehuis: Mark de Wilde, 0629265024

Omgeving Spaarndam, Spaarnewoude:  Hans van de Hoogen, 0651466558

Omgeving IJmuiden en  Velserbroek: Eddie 06 33374370

Nieuws

Nieuws

Actueel

Geslaagde Imkerdagen op 8 en 9juli 2023!

We stonden met een kraam bij Boederij Westhoeve Santpoort en op de Boerderij Zorgvij in Spaarnwoude. Lekker weer, honing, info, kaarsen maken en zaadbommen maken. Wat wil men nog meer?  dank voor de bezoeken en de vragen en wie weet zien we jullie terug op de braderie Velsen Zuid en op de bijenstanden.

Oud nieuws

Imkerijdag 09 juli Boederij Westhoeve Santpoort en op zondag 10 juli Boederij Zorgvrij

 

Zaterdag 9 juli 10:00 tot 15:00 uur organiseert de Imkervereniging Velsen, Spaarndam eo een open imkerijdag.  Dit is een landelijk initiatief namens  de NBV.

Waar? Boerderij Westerhoeve Middenduinerweg 80, 2082 LD Santpoort-Zuid

Wat te doen?

  • Verkoop van honing en andere bij-gerelateerde producten
  • Voorlichtingsstand
  • Zaadbommen maken
  • Waskaars rollen
  • Kijk in de observatiekast
  • Presentatie over bijen en imkers

Zondag 10 juli 10:00 tot 15:00 uur

Boerderij Zorgvrij Genieweg 50, 1981 LN Velsen Zuid

De imkers zullen hier aanwezig zijn voor informatie, en er is tevens honingverkoop.

 

Zwermentijd 2020, altijd een leuk klus

Zo ook voor Imker Eddie. Die aan imker Meital laat zien hoe je een zwerm schept. En dat kan soms best lastig zijn, hoog in de boom in een tuin in IJmuiden…..Maar dan heb je toch een korf vol bijen!  Heeft u een zwerm? (en geen hommelnest ) bel onze imkers, zie de hoofdpagina.

 

25 maart 2020, Corona en het voorjaar

Stralend weer en de dames houden geen 1,5 meter afstand van elkaar. De imker wel maar met een andere reden dan Corona.

En de jaarmarkt 2019 te Velsen Zuid als traditie

Zoals herfst moet zijn, wind, waterig zonnetje en natuurlijk vele belangstellende voor een praatje, potje honing en de vragen over de bijen. Tot volgend jaar!

Boerenmarkt Santpoort 2019, mooi weer en veel bezoek

Als vereniging een potje honing aanbieden, een praatje houden, kinderen de angst wegnemen een bijenkast te bekijken en informatie geven over de bijenstand. Het was er allemaal. dank voor het organissren van de markt is aan http://www.santpoortseboerenmarkt.nl

de komende markten waar we staan

De boerenmarkt 14 en 15 september Santpoort Noord

Monumentendag 14 september Spaarndam

Jaarmarkt 28 september Velsen Zuid


Succesvolle kennismakingscursus imkeren

eind mei zijn er 10 belangstellende meegenomen in de wereld van imkeren. een presentatie op de koudste dag van de zomer en een bezoek aan de bijenstand op landgoed  Waterland. Mooier kon het niet! allemaal bedankt voor de belangstelling en wie nog wat meer wilt weten…neem contact op!


Kennismakingscursus imkeren

Een keer weten of imkeren wat voor u is? meld u aan via onze secretaris theovanlieshout@hetnet.nl en u krijgt verdere info over de mogelijke datum van de kennismakingscursus en waar u zich kan melden. Het betreft een middag, gratis en natuurlijk u in een beschermend pak (die hebben wij) onder begeleiding een bijenkast bekijken.

Zonnige en goed bezocht marktkraam Velsen Zuid

De zon scheen en er kwamen zelfs wat bijen de marktkraam bezoeken! De jaarlijkse braberie in Velsen zuid had weer een kraam met honing en andere producten. The, Hans en Michiel stonden de mesnen te woord met vragen over de bijen en imkerarij en natuurlijk de lokale honing aan de man te slijten. De propoliszalf was snel op en mochten er nog mensen zijn die propoliszalf zoeken? neem contact op.

Na het slingeren 2018 mogen de bijen de restjes…..

De honing eruit geslingerd, in potjes voor de liefhebbers en de kasten etc mogen de bijen ontdoen van de restjes honing. En gezien de drachtarme periode was het een drukte van belang.

En in mei 2018………dan groeien de volken als kool!

Voor de imkers drukke tijden, ruimte geven, voorjaarshoning en iets met zwermdriften. Op de foto is een volk ff van slag met een nieuwe broedkamer erbij.

Imker Wim van Bergen niet op de Jaarmarkt Oud Velsen 2017

Helaas door een ongelukkige val is Wim herstellende daarvan en nog niet in staat om op deze traditie markt te staan. We proberen nog als vereniging er wel te staan dus wie weet tot daar……

Helpen op Waterland 2017

Onze Imker Wim had wat hulp nodig op de grote standplaats van de vereniging op Waterland. Daar staan diverse volkeren in een mooie bosomgeving. Imker Richard helpt hier Wim bij de inspectie op zwermdoppen.


Onze secretaris Theo van Lieshout een lintje!

Op 26 april is onze secretaris, Theo van Lieshout, door Koning Willem Alexander tot lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Theo heeft dit lintje gekregen vanwege zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor en bij diverse organisaties in en rond Spaarndam, waaronder de imkervereniging Velsen e.o. Theo is in 1974 gaan imkeren en sinds 1989 vervult hij de rol van secretaris met verve. We zijn trots op onze secretaris!”

Zwermen in 2016

Elk jaar vanaf mei kunnen bijenvolken gaan zwermen. Wij worden dan regelmatig gebeld om deze te scheppen of te vertellen dat het hommels zijn (die hele grote). Hieronder wat leuke zweremn, 1 op tatasteel, 1 in het plantsoen voor de woning van imker Richard (echt tpeval) en een ander in een appelgaard tegenover een bijenkast. Zwerm gezien, zie de contactgegevens om te laten scheppen!


Oorkonde voor Ton Alderliefste

Op de jaarvergadering van 22 april 2016 kreeg Ton Alderliefste uit de handen van secretaris Theo van Lieshout een oorkonde van de Nederlandse Bijen Vereniging voor zijn verdienste als lid van de NBV regio Velsen. En dit al 38 jaar! Ton, proficiat en nog vele jaren!

De jaarvergadering 2015 inclusief de honingproeverij natuurlijk


Het gaat goed met onze bijtjes in de IJmond!

Voorjaarshoning!

Ontzegelen, slingeren en….proeven!


Het is weer tijd, zwermen en kunstzwermen.

Mei 2015. En dat is dan altijd weer het echte werk, zoeken naar de moer, nieuw huisje, een dankbare imker en een nieuw volkje.


Het oude huisje
Rook


Goed zoeken naar de moer
En de kunstzwerm in de nieuwe omgeving

Lente 2015

Het voorjaar 2015 is aangebroken! wisselende temperaturen maar de bijen zijn weer druk bezig binnen in de kast om uit te breiden en buiten voldoende nektar en stuifmeel binnen te halen. En of wij imkers er straks wat honing van mogen lenen…….. Eerst de voorjaarsinpsecties doen bij het mooie weer (zie foto)

 

 

Lokale honing

 

heerlijk! een lekker potje lokale honing, of dat stukje was of een zalfje van propolis.

Alleen kunnen wij als vereniging niet door de omstandigheden op de bekende jaarmarkten staan met ons verhaal en onze producten.

Geen nood! Mocht je willen weten waar je je bekende loake honing kan verkrijgen, of dat potje propolis zalf?  mail ons en we zorgen ervoor!

 

 

Bijenzwerm melden

 

Bijenzwermen

In het voorjaar worden we regelmatig gebeld voor een zwerm bijen. Soms zijn ze onmogelijk te scheppen, omdat ze in een spouwmuur kunnen zitten, maar vaak zitten ze in een boom of een struik en dan zijn ze prima te scheppen. Voor het melden van een bijenzwerm kun je zelf eerst kijken of het gaat om hommels, wilde bijen of een bijenzwerm. Hommels worden vaak in nestkastjes aangetroffen. Wilde bijen kunnen nestholten in de grond onder de stoep maken. Als imker kunnen wij hierop geen actie op ondernemen. Een bijenzwerm bestaat uit enkele duizenden bijen. Is dat het geval, bel gerust een van de imkers onze afdeling:

 

Omgeving Santpoort en Bloemendaal:

Ad van Nood, tel: 0643034272.

Omgeving Santpoort Noord en Driehuis

Mark de Wilde, 0629265024

Omgeving Spaarndam, Spaarnwoude:  Hans van de Hoogen, 0651466558

Theo van lieshout 0628682734

Omgeving IJmuiden:

Jacq Stui tel 0647296398

Omgeving Velserbroek:

Karien Stelleman tel 0614062068, alleen na 1600 uur bellen of appen. Of Eddie 0633374370.

 

Activiteiten

Activiteiten

September staan we weer op de braderie met honing te Velsen Zuid.

 

MEI

06-05-2023
Beemster Bijenmarkt 2023 en Imkersdag
1464 NG..

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Welkom bij NBV afdeling Velsen

Op 29 april 1937 is NBV afdeling Velsen opgericht onder de naam Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland afdeling Velsen. De vereniging beschikt over een bijenstal in de gemeente Velsen. DE club telt ongeveer 25 enthousiaste imkers en komt regelmatige bijeen voor  de info uitwisselingen en is te bezoeken op verschillende regionale markten.

Het bestuur van NBV afdeling Velsen bestaat uit:   Hans van den Hoogen – voorzitter.   Theo van Lieshout – secretaris.   Mark de Wilde – penningmeester.

NBV-afdeling Velsen is een actieve vereniging. Zo zijn er binnen de vereniging imkers bereid om scholen of organisaties te bezoeken voor uitleg over het houden van bijen, nut van bijen en wat imkers allemaal doen in een bijenvolk.Informeer naar de mogelijkheden voor uw school of organisatie binnen de Gemeente Velsen door een e-mail te sturen aan Ad van Nood op emailadres vannood@hotmail.com.

Ook zal in 2023 weer regelmatig deelgenomen worden aan (informatie-)markten in en rondom Velsen. Deze worden aangekondigd in de agenda onder Activiteiten.

Bent u op zoek naar lokale honing? we staan geregeld op de lokale braderieen. tevens kunt u lokale honing kopen in de volgende winkels: Boederij westhoewve Santpoort, de Groenhoek in IJmuiden, Capteijn Kaas op de kennermerlaan IJmuiden.

 

Bijenzwermen

In het voorjaar worden we regelmatig gebeld voor een zwerm bijen. Soms zijn ze onmogelijk te scheppen, omdat ze in een spouwmuur kunnen zitten, maar vaak zitten ze in een boom of een struik en dan zijn ze prima te scheppen. Voor het melden van een bijenzwerm kun je zelf eerst kijken of het gaat om hommels, wilde bijen of een bijenzwerm. Hommels worden vaak in nestkastjes aangetroffen. Wilde bijen kunnen nestholten in de grond onder de stoep maken. Als imker kunnen wij hierop geen actie op ondernemen. Een bijenzwerm bestaat uit enkele duizenden bijen. Is dat het geval, bel gerust een van de imkers onze afdeling:

Omgeving Santpoort en Bloemendaal: Ad van Nood, tel: 0643034272.

Omgeving Santpoort Noord en Driehuis: Mark de Wilde, 0629265024

Omgeving Spaarndam, Spaarnewoude:  Hans van de Hoogen, 0651466558

Omgeving IJmuiden en  Velserbroek: Eddie 06 33374370

Contactgegevens

Naam

Imkers Velsen en omstreken

Straat en huisnummer

C. van Spaarnwoudestr. 48

Postcode

2064 WR

Plaats

Spaarndam

Provincie

Noord-Holland

Email adres

theovanlieshout@hetnet.nl

Telefoonnummer

023-5373648

Contactinformatie

Informatie en workshops (scholen)

Ad van Nood

vannood@hotmail.com

 

Secretariaat: Theo van Lieshout

C. van Spaarnwoudestr. 48

2064 WR Spaarndam

023-5373648
theovanlieshout@hetnet.nl