Bekijk profiel

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

2023 – Bijenzwermen ophalen

Hierbij een lijst van imkers (in willekeurige volgorde), die u kunt bellen voor het scheppen van bijenzwermen:

 

  • 0647097130 – Gerard Goorsenberg
  • 0636249409 – Ron van Nuland
  • 0620434212 – Martin Ouwehand
  • 0610639782 – Toon Gloudemans

 

NB: Er wordt een kleine vergoeding van 20,00 gevraagd voor alle moeite bij een zwerm in de particuliere tuin; gratis bij een zwerm in de openbare ruimte.

 

Nieuws

Nieuws

2024 – Nieuwe website Bijen Verenging Oss.

Met enige trots hebben wij de nieuwe website officieel gelanceerd. Bekijk hem op http://www.bijenverenigingoss.nl 

 

“Als bijen uitsterven, volgt de mensheid binnen enkele jaren. Dit illustreert de onlosmakelijke verbinding tussen de gezondheid van de natuur en ons eigen welzijn” (Albert Einstein)

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

De Bijenhoudervereniging Oss werd opgericht op 15 januari 1928. In een tijd waarin imkeren nog winstgevend was, telde de club, toen bekend als ‘Sint-Ambrosius’, meer dan 100 leden. Velen van hen hadden een klein boerenbedrijf op de arme zandgronden en verdienden wat bij met bijenteelt. Sinds 1940 is er een geleidelijke afname in het aantal leden. Vooral na de ontzuiling en de afname van de economische waarde van imkeren (let op! We bedoelen niet de economische waarde van de honingbij!), werd de omvang van de vereniging soms erg bescheiden. In 1978 werd het vijftigjarig jubileum met trots gevierd, nadat het feest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1953 niet doorging vanwege de Watersnoodramp.

 

Eind jaren ’80 leidde de ontzuiling ertoe dat de afdeling niet langer onder de vleugels van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond viel. De eucharistieviering bij de opening van elke provinciale vergadering verdween voorgoed. De liefde voor de bij hield de afdeling echter altijd levendig. Maar pas de laatste jaren is er weer een lichte groei in het aantal leden van de groep te zien. Mogelijk speelt het hier mee dat men vandaag de dag met de neus op de feiten wordt gedrukt en inziet dat we niet zonder onze bijen kunnen overleven. Een ding is echter zeker; als je begint met het houden van bijen, zal je liefde voor deze vleugelvriend alleen maar groeien.

 

Op dit moment bestaat de club uit een bescheiden groep imkers die hun hobby uitoefenen. Er zijn leden met uiteenlopende ervaringsniveaus, variërend van tientallen jaren tot slechts recentelijk actief. Deze diverse samenstelling omvat zowel oudere als jongere enthousiastelingen, met een gemeenschappelijke nieuwsgierigheid als drijvende kracht. En laten we eerlijk zijn, de bij weet ons altijd te verrassen.

 

Alle leden zijn aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudervereniging. De afdeling opereert dan ook onder de vlag van de NBV. Enkele leden hebben geen bijen meer, maar koesteren nog altijd warme gevoelens voor de imkerij. De leden hebben bijenkasten op zowel particulier als openbaar terrein.
De vereniging zet zich in voor het vinden van geschikte locaties voor de leden. Dat komt niet alleen de leden ten goede, maar is ook in het belang van de gemeenschap!

Contactgegevens

Naam

Oss

Straat en huisnummer

Toermalijn 8

Postcode

5345 TK

Plaats

Oss

Provincie

Noord-Brabant

Email adres

bestuur@bijenverenigingoss.nl

Website

http://www.bijenverenigingoss.nl

Contactinformatie

Voorzitter:

Gerard Goorsenberg

voorzitter@bijenverengingoss.nl

 

Secretaris:

Martin Ouwehand

secretaris@bijenverenigingoss.nl

 

Penningmeester:

Ron van Nuland

penningmeester@bijenverenigingoss.nl