Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

Onze vereniging is een subafdeling van de landelijke Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Wij zijn een kleine, vereniging voor imkers en belangstellenden uit de omgeving Ommen. Ieder jaar organiseren wij (soms in samenwerking met andere afdelingen) verschillende activiteiten zoals lezingen, excursies, wandelingen etc. Sommige activiteiten zijn alleen voor leden. Bij andere activiteiten zijn ook niet-leden of leden van andere afdelingen welkom. De meeste imkers houden bijen als hobby, met als doel het in stand houden en bevorderen van een gezonde bijenstand. Het houden van bijen is een fascinerende bezigheid. Wist jij dat er voor een pot honing van 450 gram zo’n 45.000 vluchten worden gemaakt?

De bijenvereniging Ommen heeft 2 bijenstallen: Eén in het Ommerbos en één bij de kinderboerderij  In het Ommerbos kunnen leden van de vereniging één of meerdere bijenkasten plaatsen. Bij de kinderboerderij is de bijenstal toegankelijk voor groot en klein. Deze bijenstal is zeker een bezoekje waard. De bijenkasten staan achter het glas. De activiteiten van het bijenvolk zijn daardoor goed te volgen. De honingbij maakt zich nuttig door de bestuiving van bloemen, fruit, kruiden en talloze groenten. Het is fascinerend om bijen terug te zien komen met klompjes stuifmeel aan hun achterpootjes. In de zomermaanden is er tevens een zichtkast aanwezig. Hierdoor zijn ook de bewegingen van het volk in de bijenkast zien. Al een beetje geïnteresseerd in het leven van de honing-bij? Kom dan eens een kijkje nemen in de bijenstal van de kinderboerderij Ommen. Locatie: Het Laar 2c in Ommen. In de zomer is er zowel de zaterdag, als de zondagmiddag een imker aanwezig. Onder het kopje Activiteiten vind je het rooster met de data en tijden!

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Opmars Aziatische hoornaar:

De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Azië, maar is een aantal jaren geleden in het zuiden van Europa terecht gekomen. Door de klimaat verandering heeft deze soort zich geleidelijk verspreid over Europa. De Aziatische hoornaar is in 2017 voor het eerst gesignaleerd in Zeeland. Sindsdien rukt de hoornaar op vanuit het zuiden. In tegenstelling tot de Europese hoornaar heeft de Aziatische hoornaar hier geen natuurlijke vijanden en vormt deze invasieve soort een serieuze bedreiging voor vele insecten, waardoor het ecosysteem in gevaar komt. De Aziatische hoornaar populatie van één enkel nest verorbert tot 15 kilo algemene insecten. Dit heeft uiteindelijk ook weer gevolgen voor de aanwezigheid van vogels. Ook de (honing) bijen worden bedreigd. Een afname van de bijenbevolking zou rampzalig zijn voor de bestuiving van bloemen. Ook de agrarische sector en de fruitteelt loopt gevaar. Reden voor grote bezorgdheid.

De problematiek kent geen of/of oplossing, maar een en/en oplossing. Totale uitroeiing is helaas niet mogelijk. De situatie beheersbaar te houden wel. De Aziatische hoornaar moet actief terug gedrongen worden door actieve bestrijding. Aangezien de eerste darren in het najaar van 2023 al gesignaleerd zijn in Ommen, heeft de bijenvereniging besloten om aan alle leden selectieve vallen beschikbaar te stellen. Met zo’n val kunnen in het voorjaar (februari-mei) en najaar (oktober-december) de koninginnen gevangen worden. Hierdoor wordt voorkomen dat er (zomer) nesten gevormd worden. Daarmee hoopt de bijenverenging een bijdrage te leveren tegen de opmars van deze invasieve soort. Een werkgroep van drie imkers houdt de landelijke en regionale ontwikkelingen in de gaten.

Heb je een Aziatische hoornaar gevangen of gezien meldt dit dan altijd op  waarneming.nl:  Voer waarneming in voor Aziatische Hoornaar – Waarneming.nl

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Bij het zwermen splitst een bijenvolk zich op in meerdere volken en dat gebeurt meestal in mei en juni. (maar kan ook eerder of later in het seizoen) Het bijenvolk is dan zo groot geworden, dat de kast waarin ze verblijven te klein wordt. De oude koningin maakt plaats voor haar opvolgster. Kort voor de geboorte van een nieuwe koningin vertrekt de oude koningin met ongeveer de helft van het volk. Deze bijen zijn dan op zoek naar een nieuwe woning, om daar uit te groeien tot een nieuw volk. Ook uw tuin kan uitgekozen worden voor een korte of langere tussenstop. De zwerm strijkt neer, bijv. op een tak of op de dakrand. Verkenners gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. In de tussentijd klonteren de overige bijen samen op een tijdelijke plek tot een tros. Voordat een zwerm vertrekt zuigen alle bijen zich helemaal vol met honing en wordt er stuifmeel meegenomen. De bijen zijn daardoor niet steeklustig. Er is geen reden om bang te zijn.

Een zwerm gesignaleerd?  Meld het dan bij : mevr. I.  Noeverman –  tel: 0529 453722.  Email: bijen.ommen@gmail.com                                                                          De melding wordt m.b.v. een groepsapp onder de imkers uitgezet. Een imker uit de buurt komt de zwerm scheppen. Het scheppen van een zwerm is kosteloos. De imker gebruikt een schepkorf en schudt de bijen erin. Na thuiskomst krijgt het geschepte volkje een nieuwe woning. De koningin gaat weer aan de leg en het bijenvolk groeit weer.

Heeft u last van een wespennest?  Zoek op internet naar de ongediertebestrijdingsdienst. De imker schept alleen zwermen honingbijen!

Activiteiten

Activiteiten

                               Rooster   2024 
Aanwezigheid van een Imker in de bijenstal ( kinderboerderij het Laar)

 • zaterdag, 4 mei en zondag, 5 mei van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 11 mei en zondag, 12 mei van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 18 mei en zondag, 19 mei van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 25 mei en zondag, 26 mei van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 1 juni en zondag, 2 juni van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 8 juni en zondag, 9 juni van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 15 juni en zondag, 16  juni van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 22 juni en zondag, 23 juni van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 29 juni en zondag, 30  juni van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 6 juli en zondag, 7 juli van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 13 juli en zondag, 14  juli  Open Imkerij Dagen (tijd volgt nog)
 • zaterdag, 20 juli en zondag, 21  juli van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 27 juli en zondag, 28 juli van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 3 augustus en zondag, 4 augustus van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 10 augustus en zondag, 11 augustus van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 17 augustus en zondag, 18 augustus van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 24 augustus en zondag, 25 augustus van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 31 augustus en zondag, 1 september van 14.15 uur tot 16.45 uur
 • zaterdag, 7 september en zondag, 8 september van 14.15 uur tot 16.45 uur

 

 

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

De bijenvereniging Ommen bestaat uit ca. 30 imkers.

Bestuur: Het bestuur van onze vereniging bestaat uit 4 personen :

 • Secretaris:  I. Noeverman  Tel 0529- 453722  Emailadres: bijen.ommen@gmail.com
 • Penningmeester: G. Runhart
 • Bestuurslid: M. van Eerde
 • Voorzitter: H. Bruins

Werkgroep Aziatische hoornaar: De werkgroep bestaat uit 3 personen

 •  G. J. Spijker
 • J. Koes
 • V. Hendriks

 

 

 

Contactgegevens

Naam

Ommen

Straat en huisnummer

Schurinkstraat 1

Plaats

Ommen

Provincie

Overijssel

Email adres

bijen.ommen@gmail.com

Telefoonnummer

0529- 453722

Contactinformatie

Secretariaat: bijen.ommen@gmail.com

Ineke Noeverman                                                                                                                                                                                                                                                                  Schurinkstraat 1                                                                                                                                                                                                                                                                    Ommen

Facebook link: https://www.facebook.com/Bijenvereniging-Ommen-161290324029520/