Bekijk profiel

Nieuws

Nieuws

Een bijenzwerm gezien?

Dat bijen zwermen is een natuurlijk proces; zo wordt het aantal bijenvolken uitgebreid. De imker zal het in principe niet zover laten komen, want hij raakt op die manier veel bijen kwijt. Maar soms gebeurt het toch. Indrukwekkend om te zien hoe een zwerm de bijenkast verlaat, door de lucht vliegt en ergens neerstrijkt. Bijen in een zwerm zijn niet agressief, maar blijf wel op gepaste afstand als de zwerm ergens een plek kiest. Probeer ze niet te verjagen of chemisch te bestrijden. De beste oplossing: bel een imker. Hij zal de zwerm scheppen in een korf. Je kunt daar getuige van zijn. Later op de dag als alle bijen binnen zijn zal hij de korf met bijen ophalen. Ondertussen heeft hij ongetwijfeld over het zwermen en het houden van bijen verteld.

De volgende imkers kunnen gebeld worden voor het scheppen van een zwerm:

Willem van Coeverden                 (0548-655589)

Vahid Hadzihasanovic                  (06-23796929)

Douwe Slot                                     (0548-616604 of 06-42935001)

Henk Slooijer                                  (0548-617030)

 

Zelf imker worden?

Als je een bijenvolk hebt ben je nog geen imker. Kijk eerst eens op een open dag van de vereniging of maak een afspraak met een imker. Word lid van een vereniging en volg in ieder geval een basiscursus. Ieder die lid is en deze cursus gevolgd heeft, ontvangt van de vereniging als ‘diploma’ een bijenvolk. Het eerste jaar kan een beginnend imker rekenen op de bijstand van een mentor die je in de praktijk ondersteunt; het tweede jaar is de mentor wat meer op afstand en ook daarna helpen imkers elkaar waar dat nodig is. De kosten? De cursus kost plm. €100,- en er moeten de nodige zaken aangeschaft worden, maar er is ook veel tweedehands op de markt om mee te beginnen. De secretaris heeft de handleiding ‘Hoe word ik imker?’ voor je. Deze is ook digitaal te zien via de link handleiding imker worden.

 

 

 

Geschiedenis van de vereniging

In Nijverdal/Hellendoorn is sinds 1913 een vereniging van bijenhouders actief. Uit de beginjaren van de vereniging is weinig bekend. In een oud notulenboek dat de periode 1935-1953 beschrijft is te lezen dat de vereniging 69 leden telde in 1939. In dat jaar sluit de secretaris zijn jaarverslag af met de wens “dat de vrede over de wereld moge wederkeren”. In 1946 telde afdeling Nijverdal en Omstreken, zoals de vereniging toen heette, 101 leden.      Hellendoorn had in die tijd een eigen vereniging. In een krantenartikel uit 1973 wordt vermeld dat H.Wolters een gouden onderscheiding krijgt voor het feit dat hij 50 jaar(!) voorzitter is geweest. In de jaren ’90 geeft de vereniging een eigen mededelingenblad uit: Nieuwsraam. Nijverdal-Hellendoorn is in die tijd aangesloten bij de VBBN (Vereniging ter Bevordering der Bijenteelt in Nederland), later NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) genaamd. Op 17 mei 2008 opent wethouder mw.Paalman een bijenstal met informatieruimte (’t Immenschoer) dat de, op dat moment 16, leden hebben gebouwd op het complex van tuinvereniging De Jipkesbelt. Bij het 100-jarig bestaan in 2013 ontvangt de vereniging een zilveren koninklijke erepenning. De vereniging schenkt de gemeente Hellendoorn een herinneringsboom die door burgemeester mw.Anneke Raven samen met de voorziter en secretaris geplant wordt bij het NS-station. Begin 2021 is het ledenbestand gegroeid tot 33 leden.

Open dagen

Ieder jaar houdt de vereniging in de maanden mei t/m september een aantal Open Dagen, meestal samen met de tuinvereniging. Deze dagen worden via de media bekendgemaakt en zijn ook te vinden op de homepage van onze site. In het tweede weekend van juli is de Landelijke Open Imkerijdag (LOI).  Belangstellenden zijn op deze dagen van harte welkom. De imkers vertellen graag over het houden van bijen en leiden u rond bij de kasten in de stal. In een kast kijken (met bescherming)? Dat kan, want er wordt gewerkt met zachtaardige bijen. Maar kijken naar bijen kan ook vanachter de ramen van de inforuimte of naar een volk achter glas in een observatiekast. Voor kinderen is het altijd spannend de koningin te zoeken tussen al die andere bijen. Ontdek de verschillen tussen koningin, dar en werkbij. Wie durft de bijen te aaien? Verwonder je over de ingenieuze manier hoe de honingraten gebouwd worden. Waarom zijn de cellen van een raat zeshoekig? Bijen verzamelen niet alleen honing, maar ook stuifmeel; je ziet ze binnenkomen met flinke kluiten aan hun achterpoten. Er is ook aandacht voor wilde, solitaire bijen. Informeer naar de mogelijkheden om imker te worden. Bij voldoende voorraad is er ook honing te koop.

Activiteiten

Activiteiten

Open dagen

 

Meerdere keren per jaar houden we als vereniging een open dag, waarbij dit soms samenvalt met de Landelijke Open Imkerijdag. De bijenstal is dan voor iedereen geopend en de aanwezige imkers geven je graag antwoord op al je vragen. Er is allerlei informatie voorhanden en er kan een kijkje genomen worden in de demonstratiekast. Natuurlijk is er dan ook de mogelijkheid om heerlijke natuurlijke honing te kopen.

Tegelijk met ons houdt ook de tuindersvereniging open dag, zodat een bezoek mooi gecombineerd kan worden.

 

De data van de open dagen in 2023 zijn:

 

Open dag Bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn 24 juni 2023

 

Landelijke Open Imkerijdag 8 juli 2023

 

Open dag Bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn 15 juli 2023

 

Open dag Bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn ………. 2023

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

De bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn bestaat momenteel uit 32 leden. De laatste jaren is de vereniging flink gegroeid door de grotere belangstelling voor het milieu. En daarin nemen de bijen, zowel wilde bijen als de honingbijen, een belangrijke plaats in. De vereniging beschikt over een eigen stal met informatieruimte, ’t Immenschoer, op het volkstuinencomplex op De Jipkesbelt in Hulsen.

 

De stal is voor belangstellenden vrij toegankelijk via de beide toegangen van het complex. Bij goede weersomstandigheden vliegen de bijen af en aan. Vaak zijn er imkers aanwezig die hun bijenvolken observeren of verzorgen. Bijenhouders vertellen graag over hun fascinerende hobby, zeker op de open dagen voor het publiek. We werken met zachtaardige bijen, maar een waarschuwing is op zijn plaats: iedere bij heeft een angel.

 

Contactgegevens

Naam

Bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn

Straat en huisnummer

Jipkesbeltweg

Postcode

7443 PM

Plaats

Nijverdal

Provincie

Overijssel

Email adres

secretaris.bijenvernijverdal@gmail.com

Website

http://www.facebook.com/profile.php?id=100093236573954

Contactinformatie

Bas de Leeuw (secretaris)

06-55346900

U kunt onze stal vinden op de coordinaten:

N 52.22.38.79

O 6.27.55.80