Bekijk profiel

Nieuws

Nieuws

Bijenzwerm

 

Heeft u een bijenzwerm?

 

Geen paniek!

 

Eén van onze imkers kan voor u de bijenzwerm “scheppen”.

Woont u in de gemeente Stadskanaal, Pekela, of Borger-Odoorn of in een plaats in de directe omgeving daarvan?

Bel, of liever: stuur een whatsapp-bericht naar: 06 11 22 06 99.

 

Onze bijenstal

 

Sinds 2011 hebben wij de beschikking over een bijenstal. Deze stal staat in het prachtige natuurpark “In ‘t Moeras” in Mussel (aangesloten bij Stichting Oase).

We houden de stal in goede staat en daarbij worden we elk jaar in maart geholpen door vrijwilligers via NL Doet en door financiele ondersteuning van de Rabobank (http://www.rabobank.nl/zog).

De stal is toegankelijk voor het publiek tijdens de open dagen die samenvallen met activiteiten van “In ‘t Moeras”, zoals de zaterdagmiddag voor Pasen of de Oogstmarkt (in augustus).

Bij de bijenstal geven we demonstraties en informatie over bijen, bijenhouden en alles wat daar bij komt kijken. Op afspraak.

Regelmatig komen ook groepen schoolkinderen op bezoek. Stuur voor het maken van een afspraak een e-mail naar de secretaris: nbvmusselkanaaleo@ziggo.nl.

De leden van de vereniging kunnen, in overleg met de beheerder, een bijenvolk plaatsen.

Erekorfje

Erekorfje voor Henk Smit

De heer Henk Smit kreeg op 13 maart 2019 van de NBV voorzitter Bert Berghoef het erekorfje overhandigd. Dat gebeurde in Musselkanaal, tijdens de ledenvergadering van de afdeling Musselkanaal & Omstreken.

Het erekorfje is de hoogste onderscheiding van de NBV en wordt alleen uitgereikt voor bijzondere verdiensten. De NBV is de overkoepelende Nederlandse Bijenhouders Vereniging en zetelt in Wageningen. Musselkanaal & Omstreken is één van de ongeveer 200 lokale afdelingen.

De voorzitter van de NBV, Bert Berghoef, kwam op een regen- en stormachtige avond naar Musselkanaal om het erekorfje uit te reiken. Henk ontving het erekorfje voor zijn grote inzet voor de imkerij. De voorzitter roemde Henk Smit om zijn betrokkenheid, behulpzaamheid en zijn nooit aflatende bereidheid om beginnende imkers te begeleiden. Henk is al jarenlang een rots in de branding van de afdeling Musselkanaal & Omstreken. Hij is ruim 30 jaar voorzitter geweest, waarvan ook ruim 10 jaar penningmeester. Ook was hij voorzitter van de Kring Groningen. Hij zet zich in voor de bijenteelt, de koninginnenteelt en staat open voor allerlei methodes van imkeren, waaronder ook biologisch dynamisch imkeren. Daarnaast geeft hij demonstratielessen op scholen en bij de bijenstal in het natuurpark in Mussel en staat graag op markten.

Voor deze gelegenheid waren niet alleen de leden van de afdeling Musselkanaal aanwezig. Ook de leden van de omringende afdelingen waren uitgenodigd en zijn vrouw was aanwezig. Zij was in het grootste geheim naar de vergadering gebracht.

Het spreekt voor zich dat we trots zijn op onze Henk!

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Onze afdeling

Imkervereniging Musselkanaal & Omstreken is in februari 1912 opgericht. Onze leden wonen niet alleen in Musselkanaal, maar ook in de omringende plaatsen Drouwen, Mussel, Nieuw-Buinen, Nieuwe Pekela, Eerste Exloermond, Tweede Exloermond, Stadskanaal, Klijndijk en Sellingen.

We verwelkomen leden die in, of in de buurt van een van deze plaatsen, woonachtig zijn!

Wij vormen een hechte, actieve, maar vooral gezellige club. Jaarlijks organiseren we verschillende activiteiten zoals koninginnenteelt, deelname oogstmarkt, maken van kunstraat en een barbecue.

We vergaderen twee keer per jaar.

Eén keer per jaar houden we een gezamenlijke regionale avond (of middag) met de omliggende imkerverenigingen van Stadskanaal, Ter Apel en Westerwolde. Meestal nodigen we daarvoor een spreker uit.

In het voorjaar van 2021 is de laatste editie van ons verenigingsblad “Bijzoemen” verschenen. Als er voldoende animo voor is, verschijnt de volgende editie.

Beginnende imkers die zich aanmelden bij onze vereniging kunnen worden begeleid door een ervaren imker van onze vereniging.

Ben je enthousiast geworden? Stuur ons een mailtje! 

Contactgegevens

Naam

Musselkanaal

Provincie

Groningen

Email adres

nbvmusselkanaaleo@ziggo.nl

Contactinformatie

Secretaris:

Trea Hoiting

nbvmusselkanaaleo@ziggo.nl