Bekijk profiel

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Stephan Gross
06-12873125

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Imkervereniging Mijnstreek

Imkervereniging Mijnstreek is ontstaan op 8 februari 1995 na fusering van een aantal kleine afdelingen uit de regio. Aanvankelijk kende de vereniging ca. 40 leden. Momenteel hebben we meer dan 140 leden. De laatste jaren zijn we ruim 20 leden per jaar gegroeid en is goed te zien dat veel jonge mensen (man en vrouw!) zich gaan bezighouden met de bijenhouderij.

Het werkgebied van Imkervereniging Mijnstreek beslaat de gehele oostelijke mijnstreek of met andere woorden Parkstad en omstreken.

Doelstelling van de vereniging is door kennisverbreding te komen tot vakkundige imkers die vooral veel plezier beleven aan hun hobby. Het houden van bijen beperkt zich niet tot kennis over de bijen en bijenvolken maar ook over drachtplanten en -bomen.

Sinds de oprichting van de eerste imkervereniging, ongeveer 50 jaar geleden, wordt als verenigingslokaal het gemeenschapshuis de Henkhof te Merkelbeek gebruikt. Hier wordt iedere eerste dinsdag van de maand (m.u.v. de zomermaanden) een imkeravond, de zgn. Stammtisch, georganiseerd.

Dankzij de medewerking van de gemeente beschikt de vereniging sinds 2018 over een bijenhuis bij de Henkhof in Merkelbeek. In het bijenhuis staan gemiddeld 6 bijenvolken die worden gebruikt voor praktijklessen voor beginnende imkers. Beginners die bij onze vereniging de basiscursus imkeren volgen. Ook worden hier ieder jaar de openimkerdagen georganiseerd. Tijdens deze dagen kunnen bezoekers een kijkje nemen in de bijenkasten en krijgen daarbij uitleg over de bij en de bijenvolken van een imker. Uiteraard wordt daarbij lekkere honing te koop aangeboden.

Contactgegevens

Naam

Merkelbeek

Provincie

Limburg

Email adres

imkerverenigingmijnstreek@gmail.com

Telefoonnummer

06-31513036

Contactinformatie

imkerverenigingmijnstreek@gmail.com

Voorzitter: Christian Klander

06-18271811

 

Secretaris: John MJM Van der Sluijs

06-31513036

 

Penningmeester: Eckhard Sambeth

06-53921189

 

Bestuurslid: Henk Weijers
06-43928365

 

imkerverenigingmijnstreek@gmail.com

Facebook link: https://www.facebook.com/groups/Mijnstreek/