Bekijk profiel

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

De NBV afdeling Lochem bestaat uit ongeveer 30 imkers met samen in totaal ca 100 bijenvolken. De Lochemse imkers zijn stuk voor stuk mensen met liefde voor de natuur, fascinatie voor bijen en de (ijdele) hoop de geheimen van het bijenvolk ooit te zullen ontrafelen.

Bijenhouden in Lochem

Door de landelijke ligging is de omgeving van Lochem zeer geschikt om bijen te houden. De verscheidenheid aan planten en bomen in en om Lochem is groot. In de lente kunnen de bijen volop profiteren van de voorjaarsdracht van fruitbomen, geelgekleurde weilanden vol paardebloemen en enkele koolzaadakkers. Tussen de voorjaarsbuien door halen de bijen van korte afstand hun eerste stuifmeel. Het geel van de wilg en oranje van de paardebloem zijn wel bekend, maar rood van de zwarte toorts is al gauw minder bekend. Zomers zijn het vooral de Acacia’s langs het Twenthekanaal en de vele Lindebomen in de stad en op de erven van diverse boerderijen in het buitengebied die de aandacht van bijen trekken. Ook het grote tuincentrum aan de rand van de stad kan zich verheugen op een brede belangstelling van zowel dagjesmensen als onze bijen. Voor de heidedracht in het najaar is het slechts enkele kilometers rijden naar de Holterberg in Holten. In tegenstelling tot veel andere NBV afdelingen beschikt de afdeling Lochem niet over een eigen bijenstal. De meeste imkers hebben de bijen dan ook gewoon bij huis staan. Voor wie dat niet mogelijk is, is het echter niet moeilijk om een geschikte bijenstandplaats te vinden. Er is altijd wel iemand die een plekje tuin ter beschikking wil stellen in ruil voor een potje zomerzoete honing.

Wat wij doen?

De afdeling Lochem zet zich in om het drachtgebied van bijen te verzorgen en verbeteren o.a. door te proberen in overleg met de gemeente het aantal drachtplanten in plantsoenen en langs wegen te vergroten om zo het leefgebied van vlinders, bijen en andere insecten te verruimen en de bestuiving van gewassen te verbeteren. Daarnaast profileert de vereniging zich op braderieën en markten en verzorgen wij op verzoek voorlichtingsbijeenkomsten en lezingen over bijen(houden).

 

Bijenzwerm gezien? Bel:

L. Westra 0573-250276

R. Bollen 0573-253594

Indien mogelijk (zij zullen zichzelf niet in gevaar brengen bij het scheppen) zorgen zij er dan voor dat de zwerm een goed tehuis krijgt.

 

Imkers van NBV-afd. Lochem die honing verkopen

J. de Beuze. Zwiepseweg 119, 7241 GR Lochem, Tel: 0573-254750

L. Westra, Bosweg 32, Lochem 0573-250276

E. Elink Schuurman, Stobbedijk 7, 7475 RC Markelo, Tel: 06-22106988

A. van Pelt, Kijksteeg 12, 7241SW Lochem, Tel: 06-46155817

Contactgegevens

Naam

Lochem

Plaats

Lochem

Provincie

Gelderland

Email adres

nbvlochem@gmail.com

Contactinformatie

Richard Bollen (secretariaat NBV Lochem)

nbvlochem@gmail.com