Bekijk profiel

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

AFDELING: Imkersvereniging Leiden E.O.

De Imkersvereniging Leiden en omstreken heeft zich tot doel gesteld enthousiaste en toekomstige imkers een plek en platform te bieden om informatie uit te wisselen, bijeen te komen en het depot te bemensen.

Melden van een bijenzwerm

Je kunt een bijenzwerm melden door een appje met naam, telefoonummer en adres plus foto van de zwerm te appen naar onderstaande nummer. Geef s.v.p. ook aan hoe hoog de zwerm zit en of er een trap aanwezig is indien nodig. Wij sturen uw appje door naar een groepje imkers die zwermen scheppen. Eén van hen belt u terug om een afspraak te maken. Meestal kunnen wij dezelfde dag of de dag erna de zwerm door één van onze imkers laten scheppen:

06 1552 7074 – Nathalie van Hees

06 1283 4830 – André Frugte

06 3709 0821 – Steven Kluft

Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd even bellen.

Meer informatie leest u hier: http://www.imkersleiden.nl/zwerm-gezien/

De volgende activiteiten worden door de vereniging ontplooid:

 • Het regelmatig organiseren van bijeenkomsten met lezingen, films, diavertoningen, praatavonden, en van excursies.
 • Het jaarlijks organiseren van de bijenmarkt aan de terrein van de Museum Volkenkunde te Leiden.
 • Het jaarlijks organiseren van de koninginnenteelt met bevruchting op een van de eilanden.
 • Bij voldoende belangstelling worden cursussen korfvlechten of  drachtplanten georganiseerd.
 • Elk jaar worden cursussen bijenteelt gegeven voor beginners en bij voldoende belangstelling ook voor gevorderden. Voor de praktijklessen bijenteelt wordt gebruik gemaakt van de bijenstal in het polderpark ‘Cronesteyn’.  Deze stal is voor het publiek beperkt toegankelijk.
 • Imkers binnen en buiten de Leidse regio kunnen voor de meest voorkomende imkersartikelen terecht bij het depot van de vereniging.
 • Een elektronische nieuwsbrief wordt uitgegeven ‘De Stertselaar’, samengesteld door leden en bestemd voor imkers in Leiden en omgeving.
 • Aan voorlichting en publiciteit wordt veel tijd en zorg besteed. U kunt de imkers van de vereniging dan ook regelmatig op belangrijke evenementen in de Leidse regio aantreffen, zoals op jaarmarkten, tentoonstellingen, e.d.
 • Beginnend imkers worden door ervaren leden met raad en daad terzijde gestaan bij het verzorgen van het eerste bijenvolk.
 • Aan leden wordt zoveel mogelijk hulp geboden bij het verkrijgen van een standplaats voor hun bijenvolk(en) en bij de aankoop van imkersartikelen.

De vereniging heeft een aantal bijenstallen:

 • De verenigingsbijenstal staat in het Polderpark Cronesteijn. Hier worden demonstraties en lessen gegeven
 • In het Heempark, gelegen aan de Oegstgeesterweg te Leiden
 • Aan de Koninginneweg te Noordwijkerhout bevindt zich ook een stal van de vereniging

Activiteiten:

Het depot, waar men imker spullen en honing kan kopen. De winkel is open van 13:00-15:00 echter met inachtneming van de Coronamaatregelen. Beheerder depot: vacature. (Het depot is een belangrijke bron van inkomsten voor de vereniging, een plek waar lokale imkers hun honing verkopen en hun benodigdheden kopen of lenen. Ook wordt het depot gezien als een sociale ontmoetingsplek. Openstelling van het depot wordt mogelijk gemaakt door een groep leden van de vereniging, onder leiding van een coördinator. Wij zijn op dit moment dringend op zoek naar een nieuwe coördinator! Lijkt het u leuk om vrijwilligerswerk voor de imkersvereniging Leiden te doen en lijkt ‘depot coördinator’ u wel iets, dan kunt u zich kenbaar maken door te mailen aan leidsebijen@live.nl.)

Het adres is: Boerenpad 3, 2322 LA  Leiden.

De Bijenstal in Park Cronesteyn is op aanvraag geopend voor een educatieve rondleiding van groepen zoals scholen.

Imkersavonden

De vereniging organiseert op de laatste vrijdagavond van de maand om 20:00 informatie bijeenkomsten voor haar leden.

BijenmarktGewoonlijk op de 2de zaterdag in juni, 10:00 tot 17:00 uur, terrein van Museum Volkenkunde. In 2022 is de markt op 11 juni.

Landelijk Open ImkerdagenGewoonlijk op 2de zaterdag/zondag in juli, de tijden verschillen per locatie. Imkers in de omgeving Leiden geven voorlichting op hun bijenstanden.

KennismakingslesIn juli wordt er een kennismakingsles georganiseerd op de bijenstand Cronesteyn, de exacte datum en tijd kunt u opvragen via een email aan: leidsebijen@live.nl.

Er wordt een korte rondleiding gegeven, en een kennismaking met bijen. U kunt zich opgeven via een email aan: leidsebijen@live.nl 

Contactgegevens

Naam

Leiden

Straat en huisnummer

Boerenpad 3

Postcode

2322 LA

Plaats

Leiden

Provincie

Zuid-Holland

Email adres

leidsebijen@live.nl

Website

http://www.imkersleiden.nl

Telefoonnummer

06-15527074

Contactinformatie

Secretaris:

Nathalie van Hees

06-15527074

Depot:

Boerenpad 3

2322 LA Leiden

Openingstijden: 13:00 – 15:00

Beheerder depot: vacature

leidsebijen@live.nl