Bekijk profiel

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

In de regio IJsselstein zijn een aantal imkers waarbij je je kunt melden als er een zwerm bijen bij jou in de tuin of in de buurt is neergestreken, aan een struik of boom hangt. Dit hoeft niet verontrustend te zijn, als een zwerm net komt aanvliegen dan gaan zij op de van te voren verkende plek hangen. Je kunt dan een van de volgende Imkers bellen, met het verzoek deze bij jou weg te komen halen.

 

Wij werken hierin ook samen via de Gemeente IJsselstein waar ook onze gegevens bekend zijn. Voor de regio: IJsselstein, Benschop en Lopik zijn de volgende adres gegevens van IJsselsteinse Imkers beschikbaar:

 

IJSSELSTEIN/BENSCHOP

Ferdinand Verwijs      Tel: 06-30525847

Jeroen Grimbergen    Tel: 030-6889420

Robert van Wanrooij Tel: 06-38905804

 

LOPIK

Bas Bijman           Tel: 0348-553266 of 06-12917163

 

Andere regio’s

Voor Nieuwegein, Vianen, Houten, Odijk, Tull en ‘t Waal, Wijk bij Duurstede en andere plaatsen in deze regio kun je via onderstaande link contact opnemen met de imkers van de vereniging Kromme Rijn, Lek en IJssel, die eenzelfde dienst aanbieden.

http://www.bhv-krommerijnlekenijssel.nl/zwermmelding

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

De IJsselsteinse bijenvereniging

Bijen werden al in de 15e en 16e eeuw gehouden in en rond IJsselstein, getuige verschillende ordonanties die onder Willem V werden uitgevaardigd. Deze omgeving stond dan ook bekend om zijn fruitteelt in alle soorten en maten.

Zover we kunnen nagaan, bestond de IJsselsteinse Bijenvereniging al vóór 1928, toen de “Utrechsche Bijenhoudersbond” werd opgericht door een aantal in de omgeving van Utrecht opererende Imkersverenigingen. De Utrechtsche Bijenhoudersbond was een afsplitsing van de in 1896 opgerichte “Nederlandsche Vereniging tot bevordering der bijenteelt” met als doel, zoals de naam doet vermoeden, de in ons land kwijnende bijenteelt tot nieuwe bloei te brengen.

Blijkbaar waren de Utrechtsche leden niet content meer met de uitvoering zoals deze door de algemene vereniging werd uitgestipeld en na de afsplitsing van Limburgse en Brabantse imkers, besloten dus ook een aantal Utrechtse verenigingen zelfstandig te gaan.

Deze Utrechtsche Bijenhoudersbond (goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 6 april 1933, Staatsblad No. 386) was niet heel groot en kende tot 1940 maximaal 130 leden.

In het onderstaande kranten artikel uit het Utrechtsch Nieuwsblad van 4-8-1936 werden er al lezingen georganiseerd in de vorm van den practische zomerles.

Hoe men bijen houdt

De IJsselsteinse vereniging organiseerde in de 70-er en 80-er jaren elk jaar een “IJsselsteinse Bijenmarkt” met een regionale functie.

Ook nu zijn de IJsselsteinse imkers nog verenigd in een kleine, maar actjeve vereniging. In IJsselstein en omgeving zijn ongeveer 25 vrouwen en mannen actief met Bijenhouden. Bij elkaar beheren zij zo’n 50-100 volken afhankelijk van het seizoen. Belangstellenden zullen zij graag te woord staan en eventueel het bijenhouden in de praktijk laten zien.

Daartoe staat er sinds 2016 een mooie ingerichte bijenstal welke gebruikt wordt voor het opleiden van nieuwe imkers, natuur educatie en natuurlijk om mensen te laten verwonderen over het mooie en intrigerende leven van onze bijen(volken).

Bijenstal, foto Lysette Verwegen

Contactgegevens

Naam

IJsselstein

Plaats

IJSSELSTEIN

Provincie

Utrecht

Telefoonnummer

+31 638905804

Contactinformatie

Voor verenigingswerk:

Robert van Wanrooij (secretaris)

+31 638905804