Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

Imkervereniging Horst en omstreken met het praktijkcentrum voor bijenteelt ‘t Zoemhukske ligt in het natuurgebied van de Kasteelse bossen aan de  Kasteellaan 3 5961 BW Horst aan de Maas.

Rondom ‘t Zoemhukske ligt een fraaie Drachtplantentuin waar allerlei soorten insecten van voorjaar tot eind herfst voedsel kunnen vinden.

Onze vereniging bestaat uit rond de 110 leden. Jaarlijks wordt er aan tien tot twaalf belangstellenden een Basiscursus onderwezen.

In Voor- en Najaar zijn er bijeenkomsten met interessante lezing over natuuronderwerpen. In April is er een gezellige markt met 25 stands in en om het praktijkcentrum terijl er in  maart, mei, juli, september, oktober en november themamiddagen zijn telkens op de eerste Zondag van deze maanden van 14.00 tot 16.00 uur.  Op de NL-doet dag is er altijd iets te doen bij de imkers van Horst aan onderhoud van bijenkasten, het gebouw of interieur

Dit jaar, 2024, staat de aanpak van de AZIATISCHE HOORNAAR, niet verwarren met de Europese variant, op plaats 1 van onze prioriteitenlijst. Voor de natuur en met name onze honing- en solitaire bijen maar ook voor andere nuttige vliegende kriebelbeestjes is deze insectensoort bedreigend en de verspreiding gaat zeer snel. De levenscyclus voor de Aziatische Hoornaar geeft voldoende aanknopingspunten om de verspreiding van deze soort te beperken.

https://bijenhouders.nl/contact/meldpunt-hoornaar/

Onze eigen website is te bereiken via http://www.zoemhukske.nl, ook hebben we bij de NBV https://www.bijenhouders.nl een verenigingssite en met Bestuur Imkervereniging Horst en Zoemhukske zijn wij vertegenwoordigd op FACEBOOK.

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

In deze rubriek komen namen en telefoonnummers te staan van imkers die bijenzwermen kunnen ophalen.

Ook komen hier gegevens over de aanpak van wespen ( alleen bij overlast) en de signalering van de Aziatische Hoornaar.

Nieuws

Nieuws

BASISCURSUS 2024

In 2024 wordt de Basiscursus Bijenhouden weer gegeven in het praktijkcentrum voor Bijenteelt ‘t Zoemhukske, Kasteellaan 3 5961 BW Horst a/d Maas . Op Donderdag 21 september 2023  is hierover een informatie avond geweest. De gebruikte powerpoint is op te vragen bij ons secretariaat.

De cursus in 2024 staat nog open voor één deelne(e)m(st)er

Aanmelden voor 2025 kan nu al via ons secretariaat; zoemhukske@zoemhukske.nl

De informatie avond over de Basiscursus 2025 wordt gehouden op Donderdag  19 september 2024 om 19.30 uur.

 

VOORTGEZET IMKEREN 2024: 

Deze cursus is toegankelijk voor imkers met een Basiscursus diploma en wordt gegeven door Henk van Gerwen.

De deelnemer wordt geacht bijen te hebben.

U kunt zich inschrijven via de NBV site. Zoek onder Cursussen…Voortgezet imkeren , locatie Horst aan de Maas,vul het formulier volledig in en verzend. Maximaal 12 deelnemers.

De cursus start Woensdag 6 Maart 2024 om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Daarna op 27 maart, 17 april, 29 mei, 26 juni, 28 augustus, 25 september, 30 oktober, die data ook telkens van 20.00 tot 22.00 uur. Op 20 november is het examen, in overleg wordt het tijdstip bepaald. In het seizoen staat een bezoek aan twee imker standen op het programma. Op de eerste avond krijgt u informatie met betrekking tot de literatuur.

 

KORFVLECHTEN.…. door het slechte, natte weer is er niet voldoende materiaal beschikbaar om in de winterperiode zinnig bezig te zijn. Deelnemers en belangstellenden van het vorige seizoen worden in het najaar van 2024 weer benaderd om deze aardige hobby weer op te pakken.

Lokatie: Praktijkcentrum voor Bijenteelt ‘t Zoemhukske, Kasteellaan 3 5961 BW Horst a/d Maas

Info/ opgave secretariaat imkervereniging Horst en omstreken: zoemhukske@zoemhukske.nl

 

ALGEMENE INFORMATIE:

Website: http://www.zoemhukske.nl / informatie : zoemhukske@zoemhukske.nl

 

Praktijkmiddagen 2024

Telkens van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Wespenoverlast Horst aan de Maas en omgeving.

 

Wespen zijn nuttige insecten maar hun zelf uitgekozen bewoning in spouw, onder dakgoten, in de grond kortom in de nabijheid van bewoners kan voor overlast zorgen.

Hoornaars:  er is duidelijk verschil tussen de Europese en de Aziatische variant. Kijk op internet voor de determinatie of op onze FACEBOOK pagina ( Bestuur imkervereniging Horst en omstreken of Zoemhukske )

 

Melding voor de regio Horst kan via zoemhukske@zoemhukske.nl, dit kan met name bij aanwezigheid van de Aziatische variant van belang zijn voor de imkers in de regio.

 

Bij duidelijke overlast of gevaarlijke situaties kunt u voor Horst aan de Maas, de Maasdorpen en Venlo contact opnemen met:  info@exitpestcontrol.nl

 

Voor de regio Peel en Maas:

Plaagdierbeheersing Theo Roeven 06-55818577 of info @plaagdierbeheersinglimburg.nl/ http://www.plaagdierbeheersinglimburg.nl

 

Bijenzwermen

In bepaalde tijden in het seizoen kan het zijn dat bijen gaan zwermen. Over het algemeen zorgt de imker dat hij of zij dat voorkomt maar bijen en vooral de koningin kunnen/ kan eigenwijs zijn en het luchtruim kiezen om elders als zwerm/ tros neer te strijken. Een prachtig gezicht maar niet iedereen stelt dat op prijs, hoewel de bijen vooral bij hun koningin zullen blijven in de tros.  Voor het ophalen van een zwerm, die al of niet overlast geeft vanwege de plek waar die hangt kunt u een imker van onze vereniging bellen.

In principe is het verwijderen van bijenzwermen gratis.

 

Horst/ Melderslo en omgeving:

Joep Verhaegh                           06-20310016

Jan Schrage                                06-31785028

Joep Peeters                               06- 22863558

Blitterswijck:

Jan Aerts                                     0478-532557

Maasdorpen:

Riek Huijs- Hoeijmakers         06-28336314

Maasbree:

Bertha van den Brink                06-42325344

Helden-Panningen

Wiel Heijckers                            077-3075161

Venlo/ Velden

Herman Marissen                     06-54320199

Baarlo e.o.

Jan Joosten                                 06-43516454

 

Activiteiten

Activiteiten

JANUARI

14-01 t/m 31-12
Basiscursus Bijenhouden
5961 BW Horst a/d Maas.

MAART

6-3 t/m 20-11

Vervolgcursus imkeren

Horst a/d Maas

31-03 t/m 30-11
Praktijkmiddagen 2024
Horst a/d Maas

7 juli Honingslingeren – demonstratie en proeven.
14 juli Open imkerij dag
1 september Informatiemiddag over honing- en solitaire bijen en ander insecten
6 oktober Plantenmiddag, stekken, zaden, vaste planten, bloembollen
3 november Honing en honingproducten van, door en voor leden en familie

APRIL

14-04-2024
Bijen- en Natuurmarkt 2024
Horst

SEPTEMBER

19-09-2024
Informatie avond over de Basiscursus 2025
Horst a/d Maas

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

 

Bij de imkers van Horst is de Open Imkerij dag dit jaar op Zondag 14 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Informatie is er over het leven en welzijn van de koningin en de haar omringende hof staat. Waar wonen honingbijen, hoe zorgen ze voor een voorraad honing, wat eten ze, hoe lang leven ze, wat is honing, hoe komt onze natuurlijke honing in het potje, slapen bijen eigenlijk … Zijn er nog meer bijensoorten, hoe leven die dan, wat zijn hommels, wespen en de nu bekende types hoornaars… hoe wordt je imker…de imkers van Horst kunnen je hier alles over vertellen. Kom op bezoek in t Zoemhukske, het praktijk- en educatiecentrum bijenteelt, Kasteellaan 3 5961 BW Horst a/d Maas. Kijk in de omringende Drachtplantentuin om ideeën op te doen om in tuin of op het balkon bijen te trakteren op voldoende voedsel. Natuurlijk is er volop natuurlijke honing te koop. Welkom !

https://www.youtube.com/watch?v=DoDwybTu0Xs&t=32s

 

BASISCURSUS BIJENHOUDEN 2024.

Op Donderdag 21 september is een informatie avond geweest over de opzet, de inhoud en o.a de kosten.

Als er iemand de presentatie wil ontvangen, stuur dan een bericht naar het secretariaat

Basiscursus Bijenhouden 2024.

Cursus is op Zaterdag 13 januari 2024 om 14.00 uur gestart.

Cursusleidster is Bertha van den Brink met de medewerking van Jan Caris

Deze cursus is volgeboekt. Het examen is in oktober 2024, de uitreiking van diploma is tijdens de Ambrosiusviering op Zaterdag 10 december.

 

 

BIJEN- en NATUURMARKT 2024 is op Zondag 14 april  2024

Hebt u  belangstelling om in 2024  deel te nemen aan deze markt in en om het praktijkcentrum t Zoemhukske, datum: Zondag 14 april 2024, informeer dan bij Bertha van den Brink 

 

KORFVLECHTEN:

Het plan is dit jaar ( 2024) vanaf November een aantal Zaterdagochtenden in te ruimen om met belangstellenden, ook oud cursisten zijn welkom, verder te werken aan bestaande korven, schalen, manden en hoeden.

In verband met de slechte weersomstandigheden is er in de winterperiode 2023/ 2024 niet voldoende vlechtmateriaal geoogst kunnen worden.

 

BIODIVERSITEITS CURSUS:

Deze wordt door de Limburggroep georganiseerd in de provincie Limburg op diverse locaties.

Docenten zijn Cyriel Lendfers, Louis van de Goor en Jan Slots

 

Algemene informatie bij de secretaris 

 

Praktijkmiddagen 2024

 

*  juli  tot en met november elke éérste Zondag middag van 14.00 en 16.00 uur.

 

GROENFONDS:

Binnen onze vereniging is het Groenfonds actief. Onze leden geven een bijdrage aan dit fonds waarvan elk jaar een bollenpakket en zaaigoed ter beschikking gesteld wordt aan de leden van Imkervereniging Horst en omstreken.

Verder zijn wij als vereniging aangesloten bij de Stichting Landschap Horst a/d Maas om mee te werken aan een “groene” omgeving door middel van diverse projecten.

In 2024 stelt onze imkervereniging een bedrag van 2500 euro ter beschikking voor een zg Groenfondsprijs voor verbetering van het leefklimaat voor “wilde”- en honingbijen. Om meerdere projecten een kans te geven kan men een plan indienen voor minimaal 250 en maximaal 1000 euro.

Voorwaarde is dat een project idee ingediend wordt via een lid van imkervereniging Horst en omstreken. Het project dient te liggen binnen de gemeenten Horst a/d Maas, Peel en Maas, Venlo, Venray en Bergen (L.)

Inzendingstermijn is tot 1 mei 2024

Informatie/ inzending via Secretariaat Imkervereniging Horst en omstreken.

 

de SPEURBIJ:

is in 2024 opgegaan in de groep Evenementen

 

EXCURSIES:

Excursies en/ of rondleidingen: neem contact op met Riek Huijs / 06-28336314

1. Bezoek met je hele klas het Zoemhukske.

De imker ontvangt je klas in het praktijkcentrum, t Zoemhukske, waar al meteen van alles over bijen te zien is. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over verschillende bijen en laten foto’s en n filmpje zien. De tuin wordt bezocht om te laten zien dat bloemen en planten heel belangrijk zijn. Je kunt onze bijen en de kasten bekijken, honing proeven en een kaarsje van was zelf maken. Voor basisscholen, of elke vorm van voortgezet onderwijs.

2. Bezoek met een buurtvereniging, familie of bedrijf ons Zoemhukske.

Ontvangst in ons praktijkcentrum voor bijenteelt, t Zoemhukske. Een presentatie laat de groep kennismaken met de wereld van de honingbij en de wilde ( zg solitaire ) bij en alles wat daarmee samenhangt. Hoe belangrijk zijn deze maar ook andere insecten voor ons leven, wat is de relatie met ons voedsel. Wat is het verschil tussen bijen en wespen. Bij de excursie horen koffie/ thee en het proeven van honing. De tuin wordt bezocht om te laten zien dat bloemen, planten en bomen belangrijk zijn als voedselbron voor onze bijen en de kasten met bijen zijn te bekijken. Maximaal 35 personen.

3.. Bezoek ons met uw collega-imkervereniging.

Ook dit is mogelijk, om ervaringen uit te wisselen als vereniging onderling. Hoe kunnen wij zoveel mogelijk onze kennis doorgeven. Hoe profileren wij ons als bijenhouders in een vereniging naar lokale, provinciale en landelijke overheden en andere organisaties. Hoe is de omgeving het aanplantbeleid, hoe staat het met de biodiversiteit langs akkerranden, wegen en waterlopen en is het snoeibeleid in overeenstemming met het insectenleven.

Uitbreiding met work-shops:

Een basisexcursie kan uitgebreid worden met diverse work-shops, deze zijn:

Honingproeverij, Wasdoek maken en batik, Kaarsen en was, Gezondheids- en schoonheidsproducten.

Informeer over de mogelijkheden en kosten via http://www.zoemhukske.nl  ->> excursies.

* Wist u dat imkers uit Horst ook informatie op scholen kunnen verzorgen, voor informatie kunt u zich wenden tot het secretariaat via zoemhukske@zoemhukske.nl

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

Voor overlast van wespen:

Regio Horst a/d Maas:  zie –> http://www.meldpuntongedierte.nl  ( bekijk eerst of het echt wespen zijn op deze site) of bel 0900- 2556677

Regio Peel en Maas:       zie –> http://www.plaagdierbeheersinglimburg.nl  of bel 06-55818577 ( Theo Roeven )

Contactgegevens

Naam

Imkervereniging Horst en omstreken

Straat en huisnummer

Kasteellaan 3

Postcode

5961 BW

Plaats

Horst a/d Maas

Provincie

Limburg

Email adres

zoemhukske@zoemhukske.nl

Website

http://www.zoemhukske.nl/home

Telefoonnummer

06-51277632

Contactinformatie

Jacques Bielen

06-51277632 (spreek minstens naam en telefoonnummer duidelijk verstaanbaar in)

zoemhukske@zoemhukske.nl

Facebook link:

 

Overige informatie

Privacybeleid

Bij IMKERVERENIGING Horst en omstreken worden de gegevens van leden nooit gedeeld met derden.
Ieder nieuw lid wordt schriftelijk gevraagd of haar of zijn mailadres gebruikt mag worden voor de NIEUWS brief of het digitale informatie blad “Bijgepraat”
De bestuursleden staan, conform de wettelijke regeling met betrekking tot de UBO, allen geregistreerd.

Geschiedenis vereniging

Het oprichtingsjaar van Imkervereniging Horst en omstreken is 1915.

Verdere gegevens zijn nog even niet beschikbaar