Bekijk profiel

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Zie onder nieuws.

Hebt u een bijenzwerm, ga dan naar de pagina op onze eigen website Bijenzwerm

Nieuws

Nieuws

Bijenzwermmelding

Hebt u een bijenzwerm, ga dan naar de pagina op onze eigen website Bijenzwerm

 

Basiscursus

Meer weten over het boeiende leven van de honingbij of altijd al het idee gehad om een eigen bijenvolk in de tuin te hebben? We volgen de bijen gedurende één bijenjaar. Tijdens onze basiscursus leert u gedurende het hele bijenseizoen alle ins en outs over het houden van bijen. Onze enthousiaste NBV erkende docent neemt u mee in de wereld van de honingbij. De cursus bestaat uit 6 theorielessen van 2,5 uur op en 13 praktijklessen, inclusief het examen, deze lessen worden gehouden in het verenigingsgebouw van onze vereniging: De Kluis 1 Helmond. De theorielessen beginnen in september en zijn op woensdagavond van 19.30 tot ca. 22.00 uur. De praktijklessen zijn meestal op zaterdagochtend. Deze basiscursus wordt afgesloten met een examen en getuigschrift. De cursus loopt van september 2024 t/m juli 2025. Op woensdag 28 augustus 2024 is de eerste bijeenkomst. Op die avond wordt het rooster voor de cursus bekend gemaakt. De cursus is inclusief het lesboek “Honingbij en bijenvolk”, het werkboek “Basiscursus Imkeren”, 1 jaar lidmaatschap van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) en 1 eigen bijenvolk. Kosten voor de cursus (6 theorielessen/12 praktijklessen/1 examen/klapper en een bijenvolkje) € 250,– Tijdens de cursus en ook daarna onderhouden we goed contact middels o.a. een groeps-app. Voor vragen kunt u terecht bij de afd. Imkersvereniging Helmond e.o. door een e-mail te sturen naar marcvangammeren@live.nl.

Of je hier aanmelden.

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Over ons

 

WIJ zijn de leden van Imkersvereniging Helmond en omstreken. Onze vereniging heeft een open-kring karakter. Iedereen kan er lid van worden: imkers, natuurliefhebbers, biologen, groenten- en fruittelers, bloemkwekers en overige belangstellenden. De meeste van onze activiteiten in verenigingsverband spelen zich af in en rondom onze bijenhal in de Warande te Helmond. Daarnaast oefenen de imkers onder ons hun hobby bijna allemaal uit op hun eigen bijenstand(en) in en rondom Helmond.

 

Imkerij

 

Deze hobby is voortgekomen uit een eeuwenoude traditie. Ook hier in de Peel. In vroegere dagen was honing namelijk het enige zoetmiddel. Pas eeuwen later raakte men bekend met suikerriet en met suikerbieten. Veel bewoners van Helmond en omstreken hielden daarom enkele korven bijen. Tevens ook om wat bij te verdienen. Hun kennis is vaak doorgegeven van geslacht op geslacht.

 

Onze doelstellingen

 

Wij stellen ons tot doel de imkerij te behouden en waar mogelijk uit te breiden en daarmee een gezond natuurlijk milieu in Helmond en omgeving te bevorderen. Dit doen we onder andere door het geven van voorlichting over de imkerij op scholen, in verenigingen en andere organisaties en het gevraagd of ongevraagd verstrekken van adviezen over aanplantingen en inzaaiingen voor zover die betrekking hebben op drachtplanten.

 

Bijenhal Warande

 

Mocht u bij een bezoek aan de Warande voor een wandeling, midgetgolfen het dierenpark of anderszins te poort van de bijenhal open vinden kijk dan ook daar eens rond. Wij zijn altijd bereid u informatie te verstrekken. De Kluis 1, 5707 GP Helmond.

Contactgegevens

Naam

Imkersvereniging Helmond

Provincie

Noord-Brabant

Email adres

info@imkersvereniginghelmond.nl

Website

http://www.imkersvereniginghelmond.nl

Contactinformatie

Voorzitter: Ger Klaus

Secretaris: Jan van Hoek

Penningmeester: Wiebe Rekers

info@imkersvereniginghelmond.nl