Bekijk profiel

Activiteiten

Activiteiten

MEI

06-05-2023
Beemster Bijenmarkt 2023 en Imkersdag

JUNI

17-06-2023
Open dag Bijenpark Cruquius en Imkerij Haarlemmermeer

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Imkervereniging Haarlemmermeer – Cruquius / Hoofddorp

Imkersvereniging Haarlemmermeer (IVH) is een middelgrote bijenhouders vereniging met eigen bijenpark, les- en vergaderruimte en uitgebreide faciliteiten in de Cruquius.

Bijenpark Cruquius – Honing verkoop – Bijenzwerm melden – Imkercursussen

imker vereniging hoofddorp - haarlemmermeer

Imkers uit Haarlemmermeer en omgeving

We zijn een club van actieve imkers uit Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Vijhuizen, Zwanenburg, Zwaanshoek, Rijsenhout maar ook veel uit omringende gemeentes zoals Bloemendaal, Zandvoort, Hillegom en Haarlem. Vooral Haarlem Schalkwijk is goed vertegenwoordigd door de ligging vlakbij het verenigingsgebouw. De vereniging bestaat sinds 1992 en heeft zich recent aangesloten bij de NBV.

Bijenpark Cruquius & imkersfaciliteiten

IVH heeft eigen bijenpark met bijenstandplaatsen waar verenigingskasten staan en een beperkt aantal plaatsen verhuurd wordt aan leden. Midden op het park staat een lokaal met een les/vergaderruimte en faciliteiten voor imkers zoals honingslingers en een bescheiden bibliotheeek met planten- en imkerboeken. Leden zijn welkom bij de maandelijkse IVH activiteiten, zo is er een imkerbijeenkomst op de eerste dinsdagavond van elke maand. Op de derde zaterdag van de maand steken we buiten de handen uit de mouwen om te tuinieren in het bijenpark, dat vol staat met pollen- en nectarproducerende planten, waar zomers naast honingbijen ook volop hommels, solitaire bijen en zweefvliegen te bewonderen zijn.

Honing verkoop

De vereniging oogst zelf honing uit de verenigingskasten en koopt regiohoning in van de leden. Elke derde zaterdagochtend van de maand kunnen liefhebbers op het bijenpark in de Cruquius terecht voor deze honing. Check de website van onze imkersvereniging voor de exacte data (want heel soms gaat zo’n zaterdag niet door).

Melding bijenzwerm Haarlemmermeer

bijenzwerm Haarlemmermeer

Binnen de gemeente Haarlemmermeer halen wij bijenzwermen op. Het is fijn als u via whatsapp uitgebreide info en indien mogelijk foto’s doorstuurt zodat we vooraf een inschatting van de situatie kunnen maken.

LET OP: Wij verwijderen geen wespen- en hommelnesten. Wespen zijn herkenbaar aan het scherpe geel-zwarte contrast en natuurlijk hun wespentaille. Hommels zijn die gezellige harige dikkerds die zelden een vlieg kwaad doen (met uitzondering dan misschien van de vrij kleine boomhommel die nog wel eens nestelt in nestkastjes en binnen een straal van 1 à 2 meter soms geen pottenkijkers dult.

Bij twijfel, gewoon even foto’s maken en doorsturen naarZwermtelefoon Haarlemmermeer: 06-3373 7734.

Imkercursus Beginners & Plus

De vereniging organiseert ook (uitgebreide) imkerscursussen. In 2023 zijn dat de basiscursus imkeren (met extra aandacht voor biodiversiteit) en imkercursus Basis+Plus cursus voor ná de basiscursus. Alle details daarover kun je te vinden op onze imkercursus website.

Contactgegevens

Naam

Haarlemmermeer

Provincie

Noord-Holland