Bekijk profiel

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

We streven ernaar de opmars van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk te beteugelen. Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden.

Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl.

Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie. Na verificatie zullen de mensen van de Vespawatchers contact met je opnemen. Meer informatie vind je ook op de facebookpagina Opsporing Aziatische hoornaar Nederland.

 

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Bijenzwerm gevonden? Vanaf het eind van het voorjaar tot midden zomer verlaten grote groepen bijen met een koningin hun oude onderkomen, op zoek naar een nieuwe woonplaats. Terwijl verkenners de omgeving afspeuren wachten de overige bijen in een grote klomp (bekend als een “tros”) aan bijvoorbeeld een tak, een dakrand of in een heg.

Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen. Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust

Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk.

 

Hoe vind ik een imker?

Imkers van onze vereniging doen hun best zwermen bij u op te halen en zorgen voor een nieuw onderkomen voor de bijen. Voordat u een imker benadert, willen we u vragen om de volgende twee vragen te beantwoorden:

 

1. Gaat het wel om een bijenzwerm?

Vaak denken mensen dat het om honingbijen gaat, maar gaat het om hommels of wespen. Zie hiernaast de afbeelding waarop het verschil duidelijk te zien is. Als het namelijk om wespen of hommels gaat kunnen wij meestal weinig voor u doen. Omdat wespen en hommels geen permanent nest aanleggen adviseren we het nest indien mogelijk te laten zitten, in het najaar zal de kolonie afsterven en verdwijnen ze. Als u er echter zeer veel last van wespen heeft neem dan contact op met ongediertebestrijding via: Landelijke ongediertebestrijder – Traas Ongediertebestrijding. Slechts in uitzonderlijke gevallen zijn hommel of wespennesten te verplaatsen. Twijfelt u? Neem dan contact op met Eric Mahieu (06-54983171)

 

2. Een voorbeeld foto van een bijenzwerm die hangt

Als het een bijenzwerm is, helpt u de zwermschepper als u via de app een paar foto’s kunt sturen, waarmee de locatie en grootte van de zwerm goed in beeld wordt gebracht.

 

De volgende personen kunt u benaderen:

Zuid Beveland:

Peter Hengsdijk 06-42297860 (Goes, Wolphaartsdijk, ‘s-Heer Arendskerke)

Gerrit Jacobusse 06-47033422 (Goes)

Jan Koeman 06-10874388 (Goes, Kloetinge)

Peter van den Dries 06-11843061 (Heinkenszand)

Laurens Lindenbergh 06-15310111 (Kapelle)

Manuel Nieuwdorp 06-14454438 (Kapelle)

Noord Beveland:

Eric Mahieu 06-54983171 (Kamperland)

Johan Jol 06-50969126 / 0113-373092 (Colijnsplaat)

Nieuws

Nieuws

Volg ons op de Facebook pagina van Imkersvereniging De Bevelanden voor het laatste nieuws.   https://www.facebook.com/ImkersDeBevelanden

Activiteiten

Activiteiten

Biodiversiteit: Als imkersvereniging staan wij ook voor een gezonde leefomgeving voor “onze” bijen en alle andere bestuivende insecten. We zetten ons in om op de Bevelanden verschillende initiatieven te ontplooien die bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit, voedsel en een gezonde leefomgeving voor bestuivende insecten in de breedste zin van het woord. Altijd in nauwe samenwerking met provincie, gemeentes, overheid, akkerbouwers, woningbouwverenigingen, natuurorganisaties en particulieren. Zo kunnen we meedenken over het “bijvriendelijk” inrichten van de omgeving, helpen om duurzame initiatieven te stimuleren en het adviseren over een duurzame inrichting van de omgeving. Heeft u zelf ideeën of plannen? Wij komen graag in contact om te onderzoeken welke samenwerkingen mogelijk zijn.

Imker in de klas: Al jaren biedt het MEC de Bevelandse basisscholen een gastles “Imker in de klas” aan. De gastdocenten zijn imkers van de imkervereniging “De Bevelanden”. Ze vinden het een leuke uitdaging om hun enthousiasme voor bijen over te brengen op basisschoolleerlingen. Hun eigen imkerspullen nemen ze altijd mee en als het mogelijk is ook nog een minikastje met levende bijen. De leerlingen én leerkrachten zijn altijd heel geïnteresseerd. Ook de “Wilde bij” krijgt een plekje in de gastles. Meer informatie via Astrid Meijer van het MEC tel. 0113-252628 / info@mecdebevelanden.nl

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Onze vereniging is een afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en aangesloten bij de samenwerkende imkersverenigingen van Groep “BIJdeSchelde”. Wij zijn een vereniging voor imkers en belangstellenden uit de regio De Bevelanden: gemeenten Reimerswaal, Noord-Beveland, Kapelle, Goes en Borsele. Ieder jaar organiseren wij verschillende activiteiten zoals lezingen, excursies, wandelingen, cursus(sen), een honingkeuring etc. Sommige activiteiten zijn alleen voor leden. Lezingen (en soms ook cursussen) zijn vrijwel altijd openbaar, ook niet-leden of leden van andere afdelingen zijn van harte welkom.

De vereniging heeft een bijenstal in de Hollandse Hoeve in Goes. Hier kunnen leden van de vereniging een of meerdere bijenkasten plaatsen, dit in overleg met de stalbeheerder.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten? Meld je aan voor de nieuwsbrief via imkersdebevelanden@gmail.com onder vermelding van ‘nieuwsbrief’.

 

Donaties

Onze leden zetten zich op allerlei manieren in voor een betere leefomgeving van alle bestuivende insecten. Zo komt het ook met regelmaat voor dat we bijspringen bij vragen over solitaire-bijen en hommelnesten. Een imker helpt graag! Dit doen we natuurlijk geheel op vrijwillige basis. Heeft een imker u geholpen? Dan stellen we een donatie aan de vereniging altijd op prijs, daarvoor kunnen we interessante lezingen organiseren en allerhande andere activiteiten ontplooien die “de bij” in de breedste zin van het woord helpt.

Donaties zijn welkom: t.n.v. Imkersvereniging De Bevelanden  NL66RBRB0778210251

Contactgegevens

Naam

Imkersvereniging De Bevelanden

Provincie

Zeeland

Email adres

imkersdebevelanden@gmail.com

Contactinformatie

Graag beantwoorden wij uw vragen via ons algemene email-adres: imkersdebevelanden@gmail.com. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Voorzitter: Eric Mahieu, 06-54983171

Secretaris: Vacature

Penningmeester: Jan Koeman

Algemeen bestuur: Leon van de Zande, Gerrit Spaans, vacature

 

Facebook link: https://www.facebook.com/ImkersDeBevelanden/