Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius uit Gilze bestaat in 2024 100 jaar. Aan het einde van de Ridderstraat in Gilze bij Sportpark Verhoven is sinds 2007 onze educatieve bijenhal te vinden. De hal is van mei tot en met augustus elke woensdagavond van 18 tot 20 uur, te bezoeken. We geven uitleg over bijen en met de zichtkast zijn de bijen van dichtbij te bewonderen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot het kopen van honing.

Om de biodiversiteit te bevorderen loopt er een beedeal. Met dit initiatief willen we de leefomgeving van bijen en andere insecten verbeteren. Zo komt er tussen Gilze en Bavel een wandelroute, welke we steeds verder willen uitbreiden. De wandelroute vormt groene verbindingen waarlangs de bijen zich kunnen voortbewegen. Er komt een lint van bloemen voor insecten. Ook doen we mee aan een wetenschappelijk programma om het welzijn van de bijen te onderzoeken. Met deze initiatieven willen we de leefomgeving van bijen en andere insecten verbeteren.

Logo

 

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Rabobank 2024

Zaterdag 10 februari kregen de imkers van St Ambrosius Gilze en andere belangstellenden cursus over de Aziatische hoornaar. Deze cursus is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. De Rabobank gaf een duurzaamheidsbijdrage van €6000,-. Wij bedanken de Rabobank maar ook Van der Avoird Trayplant BV voor het beschikbaar stellen van de cursusruimte.

U vraagt zich wellicht af. Wat is dat voor insect en is daar een cursus voor nodig?? De Aziatische Hoornaar is een wespensoort en verspreidt zich vanuit het zuiden razendsnel over Noord-Brabant en de rest van Nederland. En dat is geen goed nieuws, want hij hoort hier niet thuis en jaagt op insecten, waaronder bijen en bedreigt daarmee onze natuur. Daarnaast zullen ze bij toenemende aantallen voor overlast zorgen doordat ze ook op uw drankje afkomen.

De koninginnen van de Aziatische hoornaar worden momenteel wakker uit hun winterslaap en beginnen nieuwe nesten te maken. De Aziatische hoornaar is een kop groter dan onze gewone wesp. De nesten worden zo groot als een skippybal en kunnen wel 1.000 hoornaars herbergen. Als aan het einde van het jaar de nieuwe koninginnen uitvliegen (tot wel 200!) zal elk nest in het volgende jaar weer meerdere nieuwe nesten voortbrengen. Het is dus zaak zo spoedig mogelijk de nesten op te sporen en (gifvrij!) te bestrijden.

In maart en april is er nog de mogelijkheid deze koninginnen te vangen en grote nesten en verdere verspreiding te voorkomen. Ze beginnen deze maand met het maken van een embryonest. Wij doen dan ook aan iedereen het verzoek om goed te kijken in schuurtjes, houtstapels, overkappingen of u een klein nest ziet. Deze zijn nog eenvoudig weg te halen.

Nieuws

Nieuws

Tentoonstelling  ter gelegenheid van ons 100 jarig jubileum

100 jaar imkeren  – toen, nu en in de toekomst

Locatie:
Groeituin Gilze
Strijp 31
5126 WS Gilze

De openingstijden van de tentoonstelling zijn van maandag 22 april tot en met vrijdag 14 juni 2024.
Iedere maandag tot en met vrijdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur.
Elke donderdagochtend is er een imker aanwezig om u meer te vertellen over deze tentoonstelling.

U bent van harte welkom om deze tentoonstelling te bezichtigen.

Activiteiten

Activiteiten

Activiteiten tijdens ons jubileumseizoen
Tijdens ons jubileumjaar zijn er diverse activiteiten. We geven u graag een opsomming van de activiteiten:

 

Vrijdag 19 april 2024 – receptie voor genodigden tgv ons 100 jarig jubileum.

 

Educatieve bijenhal is in 2024 geopend op woensdagavond van 18.00 -20.00 uur
Woensdag 1 mei – bijenhal voor de eerste keer geopend
Woensdag 28 augustus – laatste avond bijenhal geopend

 

 

 

Contactgegevens

Naam

Gilze

Plaats

Gilze

Provincie

Noord-Brabant

Email adres

secretariaat.bijenhoudersgilze@gmail.com

Contactinformatie

Secretariaat:

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Gilze

secretariaat.bijenhoudersgilze@gmail.com