Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

 

Welkom bij de NBV afdeling: DONGEN

Algemeen

De bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius in Dongen kent een lange geschiedenis. Ze is een van de oudste verenigingen van Dongen. In 1751 zette stadhouder Willem de Vijfde van Oranje Nassau zijn handtekening onder de oprichtingsacte van het bijengilde Dongen. Omdat gilden in die tijd goed georganiseerd waren en een bedreiging konden worden voor de gevestigde orde, werd het gilde in 1798 door de Franse bezetting weer verboden. De imkers bleven echter doorgaan en nu heeft Dongen nog steeds een bijenvereniging. Opgericht in juni 1931 is zij dus ruim 90 jaar jong.

Bestuur en leden stellen zich ten doel het bijenhouden te bevorderen, kennis over het bijenhouden te vergroten en de biodiversiteit te bevorderen. Vooral dat laatste is hard nodig. Door vervuiling, monocultuur, pesticiden en het verdwijnen van biotopen door de groei van steden en dorpen, uitbreiding van infrastructuur en schaalvergrotingen in de landbouw staat de biodiversiteit zwaar onder druk. Wij willen laten zien dat de doorsnee hobby-imker veel respect heeft voor de bijen en hun omgeving. Zowel bijen als bijenhouders zijn gebaat met een grote biodiversiteit. Maar zij niet alleen. Een gezonde leefomgeving voor de bijen is doorgaans ook een gezonde leefomgeving voor de mens. Wij proberen daarom de biodiversiteit te vergroten door kennis over te dragen, bijvoorbeeld tijdens onze open dagen, presentaties en bijeenkomsten en via onze nieuwsbrieven. We delen daar ook regelmatig bloemenzaadjes uit om het voor de bestuivende insecten wat makkelijker te maken.

 

De vereniging is gevestigd in Dongen en heeft een eigen bijenstal op de Natuurtuin Kandoel, een terrein dat gedeeld wordt met de natuurvereniging Ken en Geniet. De bijenstal ligt aan de Doelstraat te Dongen. Daarnaast is er een mooie bijenschans ontwikkeld op de Bernsehoef in Kaatsheuvel. Een stukje bos is daar geschikt gemaakt om er bijen te houden en voorlichting te geven over bijenhouden en biodiversiteit. De Bernsehoef is daardoor een tuin waar van alles te zien en beleven is op het gebied van bijen, natuur en biodiversiteit. Scholen en verenigingen zoals de KBO zijn er daarom regelmatig te gast.

 

Elke dinsdagochtend komen leden op de Bernsehoef bij elkaar om van gedachten te wisselen over bijen, onderhoud te doen en een kopje koffie te drinken en op de donderdagochtenden komen onze leden bijeen bij onze bijenstal in Dongen. Heb je zin om een keer mee te komen helpen? Of gewoon nieuwsgierig hoe het er uit ziet of zin in een kopje koffie? Je bent van harte welkom. Neem vooraf even contact op met Marja voor het geval het schema onverhoopt gewijzigd mocht worden.

 

Lid worden van onze vereniging is mogelijk voor het luttele bedrag van 15 euro per jaar. Voor dat bedrag heb je het recht om twee kasten te plaatsen op onze bijenstallen. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar onze secretaris. Zij kan je alles vertellen over onze vereniging.

 

Samengevat: een aktieve, gezellige vereniging uit Dongen. Met een bijenstal in Dongen én in Kaatsheuvel. Een vereniging die zich inzet voor de bijen en voor biodiversiteit. Een vereniging die daar graag over vertelt tijdens presentaties, open dagen en ontvangsten op de bijenstal.  Kom maar eens een keertje kijken!

 

P.S. Overweeg je een donatie aan Sint Ambrosius Dongen? Dan maken wij het heel gemakkelijk voor jou. Scan de QR-code met je smartphone of klik op de link. U steunt daarmee onze vereniging in haar pogingen om de biodiversiteit te verbeteren, de Aziatische hoornaar te bestrijden, en voorlichting te geven over bijen en bijenhouden. Wij zijn u erg dankbaar.

QR-code

PS. Mocht je nog twijfelen, bekijk dan dit filmpje over de activiteiten van onze vereniging.

 

Bernsehoef2

Onze bijenstal op de Bernsehoef

 

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Op 12 maart waren enkele van onze leden te gast bij de Buitendienst Groen van de gemeente Dongen om voor de medewerkers een presentatie te geven over de Aziatische hoornaar. Aansluitend aan hun lunchpauze was er voor de ruim 40 aanwezigen een uur de tijd om te kijken en te luisteren naar de presentatie en vragen te stellen.

presentatie3

In dat uur werd verteld over de herkomst, de verspreiding en de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Belangrijk deel van het verhaal was ook de veiligheid van de mensen: wat doe ik als ik op een nest stuit en net zo belangrijk, wat doe ik niet. Verder was er uiteraard ook aandacht voor het herkennen van de Aziatische hoornaar en de verschillen met zijn Europese neefje. Uiteindelijk waren er veel positieve reacties van zowel de mensen van de gemeente als van onze leden.

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Zwerm melden:

 

 • Leon van Asche (Dongen) 06-13217461 of 0162-315327
 • Anton Staps (Dongen) 06-13402220
 • Ad Vonk (Dongen) 06-53371837
 • Eva van de Merwe (Kaatsheuvel) 0638314250
 • Teun van de Merwe (Kaatsheuvel) 0621364064

IMGP9409_mini

Nieuws

Nieuws

Nieuws en weetjes over de vereniging

Nieuwsbrief

Onze nieuwsbrieven zijn ook hier terug te lezen. Geen lid van Ambrosius Dongen maar wel geïnteresseerd in onze nieuwsbrief? Stuur een mailtje naar onze secretaris om opgenomen te worden op onze verzendlijst. Klik op een link om naar de nieuwsbrief te gaan.

De NBV heeft haar website volledig vernieuwd. Dat betekent dat links uit de nieuwsbrief naar  de NBV-website mogelijk niet meer werken, omdat de pagina’s niet meer aanwezig/terug te vinden zijn. Er wordt aan gewerkt om zoveel mogelijk links te herstellen, maar dat zal in een aantal gevallen niet mogelijk zijn. Sorry voor het ongemak.

 

 

 

 

 

 

Activiteiten

Activiteiten
 • Elke dinsdag, werkochtend en koffiedrinken op de Bernsehoef
 • Elke donderdag, werkochtend en koffiedrinken op Kandoel
 • 24-01-2024: Presentatie Aziatische hoornaar, Gildebond Kaatsheuvel
 • 21-03-2024: Algemene ledenvergadering ‘t Zonneke, Eindsestraat 45 Dongen (route)
 • 15 tot 24 april 2024: Nationale Bijentelling
 • Voorjaar: Werkzaterdag Kandoel
 • 05-16-2024: Voorjaarslezing de Baronie
 • mei juni 2024: Inloopavonden Bernsehoef en/of Kandoel
 • 13-07-2024: Open dag Kandoel (in het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen)
 • 14-07-2024: Open dag Bernsehoef (in het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen)
 • 05-09-2024: Barbeque bij ‘t Zonneke (route)
 • September 2024: Honingkeuring
 • Oktober: Najaarsactiviteit Groep de Baronie, door ons verzorgd!
 • November 2024: Studiedag NBV, verzorgd door de Baronie
 • December 2024: Oxaalzuur behandeling
 • Tweede donderdag van de maand: imkercafé Middelbeers (route)

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Onze vereniging heeft als een van haar doelen het bevorderen van de kennis over bijen en bijenhouden. Dat streven wij  na door voorlichting te geven op onze open dagen, kijkavonden, bezoeken aan scholen en verenigingen, ontvangsten en rondleidingen op onze bijenstallen, onze facebook-pagina en onze nieuwsbrieven. Heeft u interesse, neem dan eens contact op met onze secretaris!

nieuwe kappen

Een rondleiding in volle gang….

Contactgegevens

Naam

Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Dongen

Plaats

Dongen

Provincie

Noord-Brabant

Email adres

marjavanhedel@msn.com

Website

bit.ly/m/AmbrosiusDongen

Telefoonnummer

06 4001 5737

Contactinformatie

Secretaris: Marja van Hedel, marjavanhedel@msn.com

telefoon: 06 4001 5737

KVK-nr : 67943152

IBAN: NL83 RABO 0341 7911 56

Facebook link: Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Dongen – Startpagina | Facebook