Bekijk profiel

Nieuws

Nieuws

Open dag bijenstal ‘t Imkershöfke op zaterdag 14 september 2024 van 10.00 tot 16.00 uur.

Welkom in bijenstal ‘t Imkershöfke naast Natuurboerderij De Groene Knoop in Natuurpark Overstegen, Boddens Hosangstraat 100, 7002 JA Doetinchem.

Imkers kunnen u alles over de bijen, honing, drachtplanten, biodiversiteit etc. vertellen. Daarnaast is er een marktplein met stands en activiteiten. Voor kinderen is er ook veel te beleven.
Speciaal: Om 10.00 uur is de officiele opening van Natuurboerderij De Groene Knoop. Deze open monumentendag zijn er kenners die de geschiedenis van de monumentale boerderij vertellen en laten zien. Verder informatie over de omvorming tot Natuurboerderij De Groene Knoop.

Het programma volgt.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Open dag bijenstal ‘t Imkershöfke op zaterdag 9 september 2023 van 10.00 tot 16.00 uur.

 

Welkom in De Groene Knoop, naast de boerderij in Natuurpark Overstegen, Boddens Hosangstraat 100, 7002 JA Doetinchem.

 

Imkers kunnen u alles over de bijen, honing, drachtplanten, biodiversiteit etc. vertellen. Daarnaast is er een marktplein met stands en activiteiten. Voor kinderen is er ook veel te beleven.

 

Het programma staat onder ‘Activiteiten’.

 

img-7689-bijen-kijken-in-doetinchem-foto-ina-van-der-vlist-1

 

Bijenhouderij hoort bij ‘Levend erfgoed’ het thema van het open monumentenweekend van dit jaar. De naastgelegen monumentale boerderij is deels te bezichtigen en er wordt uitleg gegeven over het monument door de Natuurhistorische vereninging Deutekom.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Open dag de Greephorst op 16 april 2023

De Greephorst is een natuur-speelpark aan de rand van de Huet in Doetinchem. Het ligt in de Wehlse Broeklanden op het terrein van de voormalige boerderij aan het Notenstraatje. Vanuit een gezamenlijk initiatief van de werkgroep Greephorst, de NBV Doetinchem en de Hoogstambrigade Wehlse Broeklanden en met financiële steun van de gemeente Doetinchem hebben we een bijenstal kunnen bouwen op dit terrein. Er is plaats voor 5 kasten. Op de stal hebben we een informatiebordje over bijen aangebracht met een QR code die naar achtergrondinfo verwijst. Naast de bijenstal is een bijenhotel voor insecten geplaatst om te laten zien dat honingbijen en “wilde” bijen heel goed samengaan. Op de open dag van de Greephorst op 16 april jl. werd de bijenstal feestelijk geopend door Patrick Moors, wethouder van sport, WMO en maatschappelijke zaken. De dag was een groot succes; met ruim 400 bezoekers werd het verwachte aantal ruim overtroffen. Het publiek nam enthousiast deel aan de rondleiding en de aangeboden potjes honing waren al snel allemaal verkocht. Op deze locatie willen we ons ook richten op zwermopvang.

 

Aart Mudde.

Opening bijenstal Greephorst door wethouder Patrick Moors © Aart Mudde

16 april 2023 Opening bijenstal De Greephorst door wethouder Patrick Moors.

Activiteiten

Activiteiten

SEPTEMBER

09-09-2023

Bijen kijken in Doetinchem

 

Open dag bijenstal ‘t Imkershöfke op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00.

 

Welkom in De Groene Knoop, naast de boerderij in Natuurpark Overstegen, Boddens Hosangstraat 100, 7002 JA Doetinchem.

img-7673-een-bijenkast-van-glas-foto-ina-van-der-vlist-1
Imkers kunnen u alles over de bijen, honing, drachtplanten en biodiversiteit vertellen. Daarnaast is er een diversiteit aan stands en activiteiten. Voor kinderen is er ook veel te beleven.

Kom en geniet van de wonderlijke wereld van de honingbijen in een prachtig stadspark.

·        Bezoek de bijenstal en bekijk bijen achter glas in demonstratiekasten.

·        Kom kaarsen maken van bijenwas, honing proeven, slootje-scheppen en wandel de excursies in het park.

·        Luister naar een lezing: ‘De bijen in Nederland’.

·        Hoor het verhaal achter de ontwikkeling van de monumentale boerderij.

·        Informeer je over: imkeren, honingbijen, bijenproducten, voedselplanten voor bijen en vlinders, wilde bijen, biodiversiteit, natuurbeheer en de ontwikkelingen in Natuurpark Overstegen en de monumentale boerderij.

·        Koop honing, kaarsen van bijenwas, biologische vaste planten, etc.

·        Op het marktplein staan stands van de imkers van NBV-afdeling Doetinchem, Buur maakt Natuur/Groene Knoop, de Bijendirigent, IVN, KNNV, Hoogstambrigade, Biologische vaste plantenkwekerij De Stek, Zozijn, Zorgboerderij Slangenburg, wijkteam Noord en Historische Vereniging ‘Deutekom’.

·        Koffie, thee, limonade worden verzorgd door Zozijn.

·        Toegang gratis

·        Parkeren van auto’s kan buiten het park

 

Programma excursies en lezing:

11.00 uur        Excursie: Boerderij

11.30 uur        Lezing:    De bijen in Nederland

12.00 uur        Excursie: Boerderij

13.00 uur        Excursie: Boerderij

13.30 uur        Excursie: Drachtplanten in het park

14.00 uur        Excursie: Boerderij

14.30 uur        Excursie: Insecten

 

Informatie: Jos Smits, 06-12884180

 

____________________________________________________________________________________________________________

APRIL

16-04-2023
Opening bijenstal ‘De Greephorst’
Doetinchem

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

AFDELING: Doetinchem e.o.

CIMG7602

 

Inleiding

NBV-afdeling Doetinchem en omstreken is op 3 juni 1910 opgericht. De afdeling heeft ongeveer 35 leden. De verenigingsbijenstal ‘t Imkershöfke staat in Natuurpark Overstegen, naast de Groene Knoop,  Boddens Hosangstraat 100 in Doetinchem. Sinds 2014 beheren we ook de bijenstal op Natuurbegraafplaats Slangenburg, Nutselaer 4 in Doetinchem. De bijenstal in Natuurpark De Greephorst is sinds 2021 in beheer.

Ons doel is: het bevorderen van de bijenteelt. Dit proberen we te bereiken door:

1. Het vergroten van kennis.

2. Het verbeteren van de resultaten van het bijenhouden.

3. Het geven van voorlichting.

4. Het behartigen van de belangen van onze leden.

Net als bijna alle imkers in ons land, houden de leden van NBV-afdeling Doetinchem e.o. bijen als hobby. Omgang met bijen brengt mensen in nauw contact met de natuur, terwijl de bijen van hun kant één van de oudste landbouw-ambachten beoefenen, namelijk de bestuiving. Zo wordt elke imker geconfronteerd met de mogelijkheden en de problemen van zowel natuurbescherming als de hedendaagse land- en tuinbouw.

Ben je geïnteresseerd in bijenhouden of wil je lid worden? Neem dan contact op via nbvdoetinchem@gmail.com, of informeer bij een van onze bestuursleden.

 

Bestuur

Voorzitter: Wouter Leerink, leerink6@gmail.com

Secretaris: Ina van der Vlist, 0314-326747, nbvdoetinchem@gmail.com

Penningmeester: Gerrit Harmsen, 0314-341322

Jos Smits, 06-12884180

Aart Mudde, ahmudde@gmail.com

 

Bijenhouden in Doetinchem e.o.

Het is voor beginnende imkers belangrijk om de theorie van het bijenhouden onder de knie krijgen. Dat gaat het makkelijkste door het volgen van een imkerscursus voor beginners. De praktijk komt in de loop van het jaar aan bod. Voor wie wil starten met bijenhouden, stelt onze afdeling één volk ter beschikking. Het bijbehorende materiaal kan geleend worden. Als je blijft imkeren mag je het volk houden. De kast gaat weer terug naar de vereniging. Beginnende imkers mogen rekenen op steun van de vereniging. Zij organiseert indien nodig cursussen, samen met de NBV-Groep Achterhoek. Door de vereniging wordt een mentor aangewezen die je het eerste jaar begeleidt met imkeren. Verder worden er praatavonden georganiseerd om informatie uit te wisselen. Ook organiseren we jaarlijks een barbeque en een inwinteringsmaaltijd. Via internet en mail proberen we iedereen op de hoogte te houden van actuele informatie. Zwemmeldingen worden in een Whatts-Appgroep gedeeld, waardoor er meestal snel een imker is gevonden die een zwerm kan ophalen.

Sinds 2011 doen we bijna ieder jaar mee met de Landelijke Open Imkerijdagen(LOI). In 2023 doen wij dat niet, maar houden open dag van de bijenstal ‘t Imkershöfke op 9 september.

Verschillende Doetinchemse imkers reizen met hun bijen naar fruit, koolzaad, acacia, linde en of de heide. Voor koolzaad- en heidedracht gebeurt dit in verenigingsverband.

 

Facebook: Bijen in Doetinchem

img-7658-waar-is-de-bijenkoningin-foto-ina-van-der-vlist-1

Contactgegevens

Naam

Doetinchem

Provincie

Gelderland

Email adres

nbvdoetinchem@gmail.com

Telefoonnummer

0314-341322

Contactinformatie

Voor zwermmeldingen kunt u contact opnemen met:

 

Gerrit Harmsen

0314-341322

g.harmsen2@chello.nl

 

Jos Smits

06-12884180

 

Ina van der Vlist

0314-326747

nbvdoetinchem@gmail.com

 

Facebook link: Bijen in Doetinchem | Facebook