Bekijk profiel

Nieuws

Nieuws

Een Bijenzwerm??

Een bijenzwerm is een deel van een bijenvolk uit de bijenkast van een imker, dat op stap is gegaan omdat die kast de bijen te krap werd. Dat gebeurt vaak in mei of juni, maar ook wel later. Deze bijen zijn dan op zoek naar een nieuwe woning om daar uit te groeien tot een nieuw volk. Ook jóuw tuin kunnen ze uitkiezen voor een korte of langere tussenstop. De zwerm strijkt neer, bijv. op een tak of op de dakrand. Verkenner-bijen speuren intussen verder naar een definitief onderkomen; ze zoeken een plek waar het beschut en donker is. De zwerm is met volle maag van huis gegaan en is daardoor niet steeklustig. Er is geen reden om bang te zijn.

Een zwerm laten scheppen

Je kunt een imker inschakelen om de zwerm te scheppen. Voor imkers in de Kop van Noord Holland zie hierboven. De imker houdt een schepkorf onder de zwerm en schudt de bijen erin. ’s Avonds thuis doet hij ze in een bijenkast. Hij heeft er dan een volkje bij, waarvan hij trouwens de kwaliteit niet kent.

Honingbij , wesp of hommel?

Dat ergens veel zoemers rondvliegen, betekent niet altijd een bijenzwerm. Kijk goed voor er een imker bij te roepen, dan komt deze niet voor niets.

Honingbij

Bruin, soms met geelrode of grijze banden op het achterlijf. Haalt haar voedsel uit bloemen. Niet hinderlijk als ze niet wordt gehinderd. Na een steek blijft de angel achter in de huid. Angel niet vastpakken, dan wordt het bijengif juist in de huid geknepen, maar met de nagelpunt wegwippen. De bijenkoningin overwintert met haar volk, terend op wintervoorraad.

Wesp en wespennest

Borst en achterlijf zijn geel en zwart. Dol op menseneten: zoetigheid, maar ook vleeswaren. Aan het eind van de zomer hebben de wespen meer suiker nodig en worden ze hinderlijker. Ze zijn snel uit hun humeur. Na een steek blijft de angel niet in de huid hangen, er kan dus nog eens mee worden gestoken, en nog eens. Wespen zijn echter ook zeer nuttig en van de acht sociale soorten zijn er maar twee (Vespula germanica en de Vespula vulgaris) die voor de slechte naam van alle wespen zorgen. Pas op met een wespennest, boven of onder de grond. Bel de gemeente als je ervan af wilt. Alleen de jonge koninginnen overwinteren, de andere wespen gaan dood.

Hommel

Een stevig lijf in een dikke bontjas. De kleur verschilt per soort. Hommels steken bijna nooit en geven weinig overlast. Het nest, ongeveer 250 hommels groot, ligt meestal in de grond. Ook de hommelkoningin overwintert alleen.

Eerst kijken dus en dan bellen!
—————————————————————————————————————————————-
Insectenhotel

Eind 2012 heeft de windmolenvereniging “Eendragt’ subsidie gegeven voor het maken van een insectenhotel op ons Bijenpark in De Schooten. Een aantal vrijwilligers heeft de handen uit de mouwen gestoken en in januari 2013 kon het opgeleverd worden. Nu nog wachten op de solitaire bijen.

In 2015 is heeft de bijenstal groot onderhoud gehad. Mede dankzij de donatie van Windmolenvereniging de Eendragt.Het ziet er weer prachtig uit en kunnen weer vele jaren vooruit .

Activiteiten

Activiteiten

MEI

06-05-2023
Beemster Bijenmarkt 2023 en Imkersdag

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Lid worden van Bijenhoudersvereniging Noord Holland Noord

Onze “Bijenhoudersvereniging Noord- Holland-Noord ” is opgericht in 1925. Heeft inmiddels haar 90 jarig bestaan in 2015 feestelijk gevierd. Wij zijn aangesloten bij onze moedervereniging de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Van de NBV ontvangt u 6 maal per jaar het blad “Bijenhouden”, waarin allerlei nuttige informatie staat over de ontwikkelingen in o.a. de bijenhouderij, bijenteelt en bijenproducten.

Ook heeft de NBV een uitgebreid onderwijsprogramma en verzorgt studiedagen over allerlei onderwerpen. Tevens ontvangt u uitnodgingen voor landelijke bijeenkomsten.

Het lidmaatschap van Bijenhoudersvereniging NHN brengt u in contact met plaatselijke imkers in de kop van Noord-Holland. Met hen kunt u ervaringen uitwisselen en zonodig ondersteuning krijgen bij het uitoefenen van uw hobby. Ook biedt het lidmaatschap de mogelijkheid om uw bijenvolken te plaatsen op het BIjenpark De Schooten indien uw eigen tuin hiervoor te klein is en er op het park genoeg ruimte is.

Verder wordt een paar keer per jaar een lezing georganiseerd over een actueel onderwerp en is de vereniging ook aanwezig bij locale evenementen om voorlichting te geven over bijenhouden, bijenproducten etc.

Tweemaal per jaar wordt er een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden met genoeg ruimte om met andere leden, onder het genot van een hapje en drankje, bij te praten. In de Helderse Vallei organiseren we avonden met activiteiten zoals imkercafe, honingkeuren,Bijendag op de Helderse Vallei en lezingen op het gebied van imkeren.

Bent u door het lezen van dit stuk geinteresseerd in het houden van bijen dan kunt u contact opnemen met de secretaris van onze vereniging. U krijgt dan verdere informatie over lidmaatschap en contributie.

Contactgegevens

Naam

Den Helder

Provincie

Noord-Holland

Email adres

Loosschilder2@gmail.com

Telefoonnummer

0613805514

Contactinformatie

Lia Loosschilder:

0613805514 Julianadorp

Den Helder

tel. 0223 660395 voor info over bijen en hommels

E-mail: Bijenhoudersverenigingnhn@gmail.com

Heeft u een bijenzwerm gevonden? Bel ons en wij zorgen dat die zwerm een goede bestemming krijgt:

– Den Helder

Ben van Kuringen 0653752668

Anna Paulowna, Ton Kortekaas. 0223 522205

– Wieringen:

Marga Lont. 0227 595102/ 0613204193

Loosschilder2@gmail.com