Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

Welkom bij Bijenteelt vereniging Beemster en omstreken.

Wij zijn een vereniging ván bijenhouders en vóór bijenhouders. De vereniging is aangesloten bij de NBV, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Hiermee ondersteunt de vereniging je bij jouw hobby en draagt bij aan een zo optimaal mogelijk leefklimaat voor bijen. Imkeren in Unesco Werelderfgoed De Beemster is uniek en uitdagend. Een mix van fruitteelt, wilde bloemen en agrarische weilanden bieden een rijkdom aan voeding én uitdagingen voor de honingbij en haar imker.

 

Imkeren met passie. Dát doen wij sinds 1926.

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Een bijenzwerm is de natuurlijke voortplanting van een bijenvolk. Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is een behoorlijke spektakel, maar niet gevaarlijk. In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door te gaan zwermen. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen.  Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een bal met bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘huis’. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

 

Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust. En neem contact op met onze bijenvereniging: Marianne Eekhof 0637193110Zij of een andere imker komt graag langs om de zwerm te scheppen en op te halen. Als u belt wilt de imker het volgende graag weten:

  • Gaat het om honingbijen?
  • Hoeveel bijen ziet u: tien-, honderd- of duizendtallen
  • Is het een vrij hangende bol met bijen of vliegen er bijen in en uit een opening?
  • Waar en hoe hoog hangt de zwerm? Is de zwerm makkelijk te bereiken?
  • Hoe lang hangt de zwerm al op de plek?
  • Hoe groot is de zwerm (tennisbal of voetbal)?
  • Stuur indien mogelijk een foto via WhatsApp.

Activiteiten

Activiteiten

De 73ste Beemster Bijenmarkt

Wees welkom op zaterdag 4 mei tijdens de 73ste editie van de Beemster Bijenmarkt. Een vrolijke en leerzame voorjaarsmarkt voor imkers en niet imkers. Kom alles te weten over de honingbij en haar imker. Hoe leeft een bij in een bijenkast? Waar komt de honing vandaan en welke honing wordt als beste gekeurd? Waarom gebruikt een imker rook, wat doet de koningin in het bijenvolk én kan je haar spotten tussen al die andere bijen? Je leert dit en nog veel meer op de Beemster Bijenmarkt.

Diverse imkers en imkerverenigingen zijn tussen 09:00-14:00 uur aanwezig om je te informeren en te inspireren met biologische en lokale (bijen)producten. Van traditionele, gevlochten bijenkorven tot moderne bijenkasten. Van honing tot bijenwas lippenbalsems. Van tuinplantjes tot insectenhotels en nog veel meer leuke kramen. Geniet van een heerlijk broodje en een verfrissend drankje in de vernieuwde en gezellige brasserie. Dit alles op het erf van Brasserie De Kerckhaen aan de Jisperweg 57 in Westbeemster.
Neem contant geld mee, niet alle kramen zijn voorzien van pin.

Naast Brasserie De Kerckhaen vind je De Johanneshof Wereldtuin. Ontsnap aan je dagelijkse drukte en vind je rust en harmonie in deze schitterende tuin. Wandel door deze karakteristieke pastorietuin en leer andere landen en culturen kennen.

De Beemster Bijenmarkt. Natuurlijk!

Datum: 4 mei 2024
tijd: 9:00 tot 14:00 uur

Locatie: Brasserie de Kerckhaen

Adres: Jisperweg 57, 1464 NG  Westbeemster

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Wij zijn een vereniging van ongeveer 70 enthousiaste en gepassioneerde imkers. Om alle leden te ondersteunen bieden wij een aantal (…) aan. Zo leiden wij beginnende imkers op door middel van de basis cursus imkeren, hebben wij een ‘Bijengezondheidscoördinator’ voor alle vragen rondom de gezondheid van onze bijen, organiseren wij minimaal twee thema avonden per jaar om kennis en ervaringen met elkaar te delen.

 

Elk jaar organiseren wij (samen met groep NH) de Beemster Bijenmarkt op de eerste zaterdag in mei. Waarbij imkers en “geen imkers” uit de omgeving van harte welkom zijn op deze gezellige en leerzame markt.

 

Om alle leden goed en tijdig te kunnen informeren versturen wij een maandelijkse nieuwsbrief en hebben wij diverse Whatsapp groepen zoals de ‘zwerm app’ voor alle bijenzwermen en de ‘Bijenwijsheid app’ voor alle vragen die je als imker maar kan bedenken.

 

Bij een bijenteelt vereniging hoort ook koninginnenteelt. Uiteraard doen wij dit ook maar, dit doen wij als een leer project om zo kennis te delen met onze leden.

 

Wij proberen zo een zo’n veilig en prettig mogelijke omgeving voor de imker en de bijen te creëren door middel van kennis en ervaringen te delen, de biodiversiteit te vergroten en de gevaren voor de bijen te verkleinen.

Contactgegevens

Naam

Bijenteelt vereniging Beemster en omstreken

Straat en huisnummer

Nekkerweg 37

Postcode

1461 LC

Plaats

Zuidoostbeemster

Provincie

Noord-Holland

Email adres

bijenteelt.beemster@hotmail.com

Website

http://www.bijenteeltverenigingbeemster.nl

Telefoonnummer

0637193110

Contactinformatie

Secretariaat:

Marianne Eekhof