Bekijk profiel

Introductie

Over de vereniging

Over onze vereniging
De drachtplant van de gemeente Aalten is de lindeboom. Niet voor niets staat deze afgebeeld in het gemeentewapen. Daarnaast is er voor onze ijverige volkjes voldoende te halen aan honing en pollen uit de gevarieerde Aaltense flora. Ook de gemeente draagt bij aan de nodige diversiteit. Het akkerrandenproject is al een aantal jaren een groot succes in de gemeente Aalten. Onze imkervereniging N.B.V.- afd. Aalten is opgericht in april 1915 en telt momenteel ruim 40 leden.
We zijn een bloeiende afdeling die, naast de jaarlijkse vergaderingen, een paar keer per jaar een activiteit organiseert. Deze bestaat uit het houden en bezoeken van lezingen, excursies aan bijen gelieerde doelen (o.a. aan Duitse imkerij / museum), pollenonderzoek, om-de-middag (gezellige bijeenkomst bij een van de leden thuis), nieuwjaarsreceptie, cursussen, studieclubs, etc..
Een aantal van deze activiteiten worden in samenwerking met onze zustervereniging georganiseerd.

 

Bijenstal met educatieruimte
7 juli 2017 opende NBV afdeling Aalten de bijenstal met studieruimte bij kinderboerderij De Ahof.
Binnen het project “Groen Verbindt” dat samen met Figulus en Estinea is gerealiseerd werd de bijenstal met educatieruimte mogelijk gemaakt door o.a. bijdragen van de Rabobank, Doorgeefhuis Maria, een bijdrage uit het uitvoeringsplan LOP en de gemeente Aalten.

De openingstijden van de bijenstal wordt gekoppeld aan het programma van de kinderboerderij en Figulus.

DroneOpnameBijenstalAaltenDoorAbeMaaijem-LR

Dronefoto van de bijenstal bij kinderboerderij De Ahof gemaakt door Abe Maaijen

 

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Zwermenmeldpunt:
Ontdekt u een bijenzwerm op een plaats waar deze niet hoort, dan kunt u contact opnemen met
Evert Lensink, telefoon: 06 23 53 22 62

 

Nieuws

Nieuws

Cheque Rabo Club Support

Cheque

Ook dit jaar mochten we weer een cheque ontvangen vanuit het Rabo ClubSupport. Met dit mooie bedrag kunnen we materialen aanschaffen voor het verzorgen van lessen, lezingen  en opendagen. Zo kunnen we het nut en de noodzaak van het houden van bijen onder de aandacht brengen. Met de nodige aandacht voor biotoop, drachtplanten, wilde bijen en biodiversiteit.
We bedanken iedereen die op ons heeft gestemd.

 

Gezamenlijk overleg met Buurt/zusterverenigingen
Een aantal keren per jaar is er een overleg met onze buurt/zusterverenigingen van omliggende plaatsen. Hier leren we van elkaar, informeren elkaar over de activiteiten en programma’s die worden georganiseerd. kijken we op welk gebied we kunnen samenwerken. Door gezamenlijk de suiker in te kopen, kunnen we een mooie prijs voor onze leden realiseren. De bestrijding van de Aziatische Hoornaar, heeft momenteel onze aandacht.

 

Publicatie in Bijen houden
In de uitgave van Bijenhouden, nummer , oktober 2023 stond een artikel over NBV afdeling Aalten. Redacteur Job de Jonge en fotograaf Abe Maaijen waren naar Aalten gekomen en maakten een reportage over het reilen en zeilen van de vereniging.

Activiteiten

Activiteiten

Activiteiten die de komende periode in de planning staan zijn o.a.
de cursus korfvlechten en ledenvergadering van onze afdeling

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

Bijenlessen in en om de bijenstal: 
In en om de bijenstal met educatieruimte verzorgen imkers lessen. Klassen en groepen kunnen ontvangen worden bij de bijenstal waar ze van de imkers uitleg krijgen over het leven van de bij en de belangrijke bijdrage die de bijen leveren aan onze voedselketen.

Ook worden er ‘open dagen’ georganiseerd, vaak aansluitend aan het programma van de kinderboerderij en vanzelfsprekend ook tijdens de Landelije Open Imerij dagen.

 

Studieclubs bijenhouden NBV afdeling Aalten:
In verschillende groepen van ca. 5 (potentiële) imkers komen we gedurende het seizoen bij elkaar om met elkaar diverse zaken te bespreken, in de kasten te kijken, problemen en bijzonderheden te signaleren.
De studiegroepen zijn samengesteld uit ervaren en minder ervaren imkers, om zo met elkaar, van elkaar te leren door te kijken, te discussiëren en ervaringen uit te wisselen. Ook in het nieuwe seizoen willen we weer met studiegroepen starten.Geïnteresseerden kunnen zich melden via het secretariaat; nbvaalten@gmail.com

 

Cursus Bijenhouden:
Bij voldoende deelname worden er jaarlijks beginnerscursussen “Bijenhouden” georganiseerd.De cursus wordt samen met andere afdelingen uit onze omgeving verzorgd en gegeven door een gediplomeerde bijenteeltleraar. Na afronding van de cursus is, indien gewenst, verdere begeleiding door imkers van de vereniging mogelijk.

 

Nieuwe leden:
Nieuwe leden kunnen contact opnemen met de secretaris.

 

Depot;
Bijenvereniging Aalten maakt gebruik van het depôt van bijenvereniging Varsseveld e.o.
Adres: Twenteroute 5b,Heelweg depot.varsseveld@kpnmail.nl

 

Honingslinger & refractometer:
Deze zijn, via de vereniging, te huur via Willemijn Post, tel.: 06 42 14 41 56.

 

De kwispeldans
De kwispeldans wordt uitgevoerd door de verkenner-bij.
Via deze dans deelt zij de informatie met de andere bijen.
Aangezien niet alle imkers even goede dansers zijn, communiceren we als Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Aalten met leden en geïnteresseerden een aantal keren per jaar via ons eigen variant van de kwispeldans.

 

 

Contactgegevens

Naam

Aalten

Straat en huisnummer

Bijenstal, kinderboerderij Ahof. Polstraat, Aalten

Postcode

7122 VZ

Plaats

Aalten

Provincie

Gelderland

Email adres

nbvaalten@gmail.com

Contactinformatie

Zwermenmeldpunt:
Evert Lensink,
Trompstraat 93,
7122 VZ Aalten
06 23 53 22 62

Facebook pagina: 
Bijenvereniging Aalten | Facebook

Secretaris:
Dorien te Bokkel,
Boomkampweg,
Woold-Winterswijk,
06 50 44 01 65,
nbvaalten@gmail.com (informatie & opgave lidmaatschap)

Beheerder website:
Gerard te Hennepe,
gerard.te.hennepe@planet.nl